Keturi į „čekučių“ skandalą įsivėlę Alytaus, Ukmergės ir Kretingos konservatoriai liko be narystės partijoje

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Priežiūros komitete pirmadienį nagrinėjo „čekučių“ skandalo epicentre atsidūrusių partiečių likimą partijoje. Dviejų narių iš Alytaus ir Kretingos savivaldybių tarybų narystes partijoje nuspręsta stabdyti. Tuo metu dar du Ukmergės rajono tarybos konservatoriai savo narystes suspendavo patys, Eltai teigė komiteto narė A. Gedvilienė. Ji pažymėjo, kad pats narystės partijoje atsisakė ir Ukmergės skyriaus pirmininkas Kęstutis Zinkevičius, o tonomis kurą pylusiam buvusiam Alytaus rajono merui Algirdui Vrubliauskui komitetas skyrė įspėjimą.

Asociatyvi nuotr.<br>„123rf.com“ nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>„123rf.com“ nuotr.
 Konservatoriai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Konservatoriai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas, Seimo salė, Seimo posėdis, Seimo nariai, konservatoriai, Kęstutis Masiulis, Gintarė Skaistė<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas, Seimo salė, Seimo posėdis, Seimo nariai, konservatoriai, Kęstutis Masiulis, Gintarė Skaistė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Viktrorija Smirnovaitė

2023-11-13 22:01, atnaujinta 2023-11-13 22:24

„Neturime argumentų, kad A. Vrubliauskas negalėjo vienaip ar kitaip panaudoti tų lėšų kurui. Suprantame, kad dėl didelio išnaudoto kiekio gali kilti klausimų visuomenei, todėl skyrėme jam įspėjimą dėl viešų pinigų panaudojimo ir, taip pat neberekomenduojame jam kandidatuoti į skyriaus pirmininkus. Šitas sprendimas dar gali būti skundžiamas prezidiume“, – Eltai teigė A. Gedvilienė.

Tuo metu dviejų partijos atstovų Alytaus rajono taryboje narystes nuspręsta metams sustabdyti.

„Kęstučio Patinsko narystė sustabdyta skyriaus iniciatyva, (...) Laura Bieliauskaitė-Svetlauskienė jungėsi į mūsų posėdį, tačiau nepateikė raštu paaiškinimų, taip pat negalėjo ir žodžiu atsakyti dėl savo panaudotų lėšų, tai mes nusprendėme sustabdyti jos narystę“, – pažymėjo A. Gedvilienė.

Nutarta sustabdyti ir Kretingos tarybos konservatoriaus Raimundo Puškoriaus narystę TS-LKD.

„Jo paaiškinimai mūsų neįtikino ir nusprendėme Raimundo narystę partijoje sustabdyti“, – sakė TS-LKD atstovė.

Tuo metu kitam savivaldos atstovui, buvusiam Kretingos rajono merui Juozui Mažeikai, komitetas sudarė galimybes dalį įsisavintų lėšų savivaldybei grąžinti.

„Jis aiškino, kad kelis kartus leido kuro užsipilti savo buvusiai padėjėjai ir jos reikmėms, bet supranta, kad tai netinkamas lėšų panaudojimas ir įsipareigoja grąžinti tą sumą lėšų, kurios jis negali pateisinti. Jis tai padarys iki šių metų pabaigos“, – pridūrė ji.

Kaip pažymi A. Gedvilienė, Ukmergės atveju „Skaidrinam“ akcijos metu buvo įvardinti 4 asmenys, du iš jų narystę partijoje neribotam laikui susistabdė patys – tai Audronė Augustėnienė ir Juozas Galiauskas.

„Tai reiškia, kad Priežiūros komitetas jų abiejų nebenagrinėja“, – teigė politikė, pažymėdama, kad šiems nariams nutarus grįžti į partiją, jų lėšų panaudojimo atvejai partijos viduje tiriami nebebus.

„Tuo metu Kęstutis Zinkevičius – (...) nors teisiškai neturime jam jokių pretenzijų, kadangi jis iš savo kortelės pylė kurą ir viską gali paaiškinti, pats priėmė sprendimą atsistatydinti iš partijos skyriaus pirmininkų ir pranešė, kad neketina kandidatuoti artimiausiuose rinkimuose. Įvertinome tai kaip tikrai atsakingą požiūrį į savo narystę, įsipareigojimus politinei bendruomenei ir džiaugiamės jo paties tokiu priimtu sprendimu“, – minėjo A. Gedvilienė.

Tuo metu Ukmergės tarybos konservatorė Janina Galiauskienė įsipareigojo iki šių metų pabaigos grąžinti dalį lėšų, skirtų kurui, kurių negali paaiškinti, kadangi už jas buvo mokėta iš 10 skirtingų kortelių, sako A. Gedvilienė.

„Tuomet, kada gaus dokumentus iš savivaldybės ir įsivertins, kurie tie čekučiai ne iš tos sąskaitos apmokėti, ji tuos pinigus grąžins į savivaldybės biudžetą. Tai mes sankcijų jos atžvilgiu nepriėmėme“, – pridūrė Priežiūros komiteto narė.

Kaip numatyta TS-LKD nuostatuose, kuomet sprendimą stabdyti asmens narystę partijoje priima Priežiūros komitetas, ji stabdoma metams ir dėl jos atstatymo sprendžia skyrius. Kada partijos narys narystę susistabdo pats, jis pats ir sprendžia, kada savo narystę atstatyti.

Pasak A. Gedvilienės, Priežiūros komitetas į „čekučių“ skandalą patekusiems partijos nariams turėjo kelis pasiūlymus, kaip elgtis.

„Priežiūros komiteto rekomendacijose buvo pasakyta – jei įsivertinate situaciją ir matote, kad situacija yra negera, tuomet galite priimti sprendimą susistabdyti narystę patys ir nebesieti savęs šiuo metu su partija; galite grąžinti dalį lėšų, kurių negalite pateisinti arba ateiti į Priežiūros komitetą ir apginti save, nes manote, kad buvote įtraukti tarp tų asmenų, kurie buvo tų asmenų, kurie buvo paviešinti, nepelnytai“, – priminė komiteto narė.

ELTA primena, kad pavasarį visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių. Specialiųjų tyrimų tarnyba jau yra pradėjusi ikiteisminius tyrimus dėl Vilniaus miesto, Kauno miesto, Šiaulių miesto, Kauno rajono, Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių, Ignalinos, Jonavos, Lazdijų, Alytaus, Marijampolės bei Ukmergės rajonų savivaldybių.

Pasak STT atstovės spaudai, teisėsauga aiškinasi aplinkybes, tačiau nė viename iš 14 pradėtų tyrimų įtarimai konkrečiam asmeniui nėra pareikšti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.