G. Landsbergis: pasienio punktų su Baltarusija uždarymui būtinas teisinis paaiškinimas

Seimo komitetui siūlant įvertinti galimybę uždaryti pasienio kontrolės punktus (PKP), per kuriuos į Lietuvą iš Baltarusijos vyksta didieji kontrabandos srautai, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad tokiam sprendimui būtini teisiniai argumentai, jį reiktų suderinti su Europos Komisija (EK).

G, Landsbergis<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
G, Landsbergis<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Landsbergis<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
G. Landsbergis<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lukas Juozapaitis

Nov 16, 2023, 11:22 AM

„Turi būti paaiškinimas, nes esame teisės viršenybės valstybė, savo sprendimus grindžiame teisine viršenybe. Ir mūsų sienos ir jų apsauga didele dalimi apibrėžta Šengeno teise“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Norėčiau, kad visi mūsų sprendimai išplauktų iš teisės“, – teigė jis.

Įvertinti galimybę uždaryti PKP, kuriais pervežama daugiausia kontrabandos, trečiadienį vykdant parlamentinę kontrolę pasiūlė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Anot G. Landsbergio, priemonės neteisėtai prekybai pažaboti „nebūtinai gali būti susijusios tiesiogiai su punktų uždarymu“: „Yra įvarios priemonės kaip riboti, sakykim, kontaktus arba kitus mechanizmus įvesti“.

Dar jis pabrėžė, kad Lietuva yra įsipareigojusi leisti prekybą su rytinėmis kaimynėmis „teisės ribose“, o tai kad Europos Sąjungos nesankcionuojamos prekės gabenamos į agresiją Ukrainoje vykdančias valstybes esą „irgi yra teisės dalis“.

„Jei būtų indikacijų, kad Lietuvos teritorija kažkokiu būdu apeinamos sankcijos, įrodymai, tai toks galimas galbūt būtų kaip argumentas, kad kažkokius apribojimus galime (įvesti – ELTA). Mes juos, tiesą sakant, esame įvedę. Bet vėlgi, suderinę teisės ribose su EK“, – aiškino ministras.

G. Landsbergis dar tikino, kad jo vadovaujama Užsienio reikalų ministerija (URM) ir kitos institucijos nuolat stebi kaimyninę valstybę. Pasak jo, tiek URM, tiek Valstybės sienos apaugos tarnyba, Krašto apsaugos ministerija bei žvalgybos institucijos teikia savo indikatorius apie padėtį Baltarusijoje.

„Kol kas pokyčių, URM, mano žiniomis, nėra fiksavusi ir perdavusi – kad būtų kažkas reikšmingai pakitę“, – pažymėjo G. Landsbergis.

„Sudėjus indikatorius mes galime vertinti ar verta uždaryti tam tikrus sienos punktus kaip atsaką į tam tikrus Baltarusijos pusės veiksmus, padidėjusį nelegalių migrantų srautą (…) ir visas kitas grėsmes“, – teigė ministras.

Situacijos Baltarusijoje vertinimas, dar pridūrė jis, vyksta nuolat. Anot G. Landsbergio, jei Lietuvos institucijos pastebėtų, jog Lietuvos nacionalinio saugumo padėtis prastėja, vertinimas būtų teikiamas EK.

„Tiek indikatorių sąrašas yra patvirtintas, tiek ir priemonių sąrašas yra patvirtintas. O vertinimas vyksta nuolat. „, – teigė minsitras.

ELTA primena, kad nuo rugpjūčio vidurio jau laikinai uždaryti Šumsko ir Tverečiaus PKP su Baltarusija.

Lenkijos pasienyje su Baltarusija veikia vienas pasienio kontrolės punktas, Latvijos pasienyje – du, o Lietuvos pasienyje – keturi.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė vasaros pabaigoje yra užsiminusi apie svarstymus dėl Lavoriškių ir Raigardo PKP uždarymo, tačiau jie, anot politikės, nėra formalūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.