J. Razma: gruodžio viduryje P. Gražuliui ketinama surengti apkaltą dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi

Parlamentarui Petrui Gražuliui gruodžio viduryje ketinama surengti dar vieną apkaltą – šįkart dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, teigia Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma.

Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 16, 2023, 1:30 PM

„Dėl P. Gražulio Seimo pirmininkė pateiks nutarimo projektą kitą antradienį. Seimo nariai dabar yra supažindinti su Aukščiausiojo Teismo nutarimu ir pagal statutą nėra kažkokių reikalavimų, kada turi būti nutarimas dėl apkaltos pradėjimo ir dėl datos apkaltai paskyrimo“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė J. Razma.

„Seimo pirmininkė, kiek girdėjau, siūlys tą apkaltos datą gruodžio viduryje, galbūt, gruodžio 19 d.“, – pridūrė politikas.

Politikas atkreipia dėmesį, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) jau yra priėmęs nutarimą, todėl, pasak politiko, Seimui kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl šiuo pagrindu organizuojamos apkaltos – nereikės.

„Kadangi yra Aukščiausio teismo nutarimas ir tas nusikaltimas yra padarytas ne šioje kadencijoje, tai dėl to kreiptis į KT aiškinantis, ar buvo šiurkščiai pažeista priesaika, neišeina, nes priesaika fiksuojam toje kadencijoje, o nusikaltimas yra praeitoje kadencijoje“, – informavo J. Razma.

Seimas apkaltą P. Gražuliui yra iniciavęs ir kitu pagrindu. Birželį Seimas nutarė kreiptis į KT, prašydamas atsakyti, ar P. Gražulio veiksmai, kai šis balsavo už kitą parlamentarą, prieštarauja Konstitucijai.

Visgi politikas atkreipia dėmesį, kad jeigu Seimas nuspręs P. Gražulį iš Seimo apkaltos būdu šalinti dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, parlamentaras artėjančiuose rinkimuose ir vėl galės kandidatuoti į Seimą.

„Viskas priklauso nuo to, kada KT paskelbs savo nutarimą ir kada Seimas imsis jį nagrinėti. Gali būti ir taip, ir taip. Jeigu KT greitai paskelbs nutarimą ir Seimas greitai imsis į nagrinėti, tai jis gali ir anksčiau spręsti tą klausimą pagal KT nutarimą“, – sakė jis.

„Tai negaliu atsakyti, kaip čia realiai viskas susiklostys“, – sakė jis.

LAT atmetė dėl piktnaudžiavimo nuteisto Seimo nario P. Gražulio skundą, politikas liko nuteistas dėl nusikalstamos veikos. Šis teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

P. Gražulis LAT apskundė praėjusių metų birželio 30 d. Apeliacinio teismo sprendimą, kuriuo paliktas galioti žemesnės instancijos nuosprendis. Juo P. Gražulis pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo ir jam skirta 15 tūkst. eurų bauda.

Parlamentaras antradienį žurnalistams teisme sakė, kad šią baudą jau yra sumokėjęs.

„Jau sumokėta. Žmonės aukojo ir sumokėjau. Taip, žmonės aukojo, giminaičiai daugiausiai“, – pažymėjo P. Gražulis.

ELTA primena, kad 2022 m. kovą Vilniaus apygardos teismas Seimo narys P. Gražulį pripažinto kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UAB „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą Lietuvoje ir Rusijoje, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis.

Teismo teigimu, tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

2022 m. birželį Apeliacinis teismas atmetė P. Gražulio skundą ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nutartį.

Dėl šio teismo sprendimo P. Gražulis gali netekti parlamentaro mandato, mat šis nuosprendis, kaip nurodoma Seimo statute, gali tapti pagrindu pradėti apkaltą parlamentarui. Tačiau parlamente nutarta šiuo atveju laukti LAT verdikto.

Tiesa, parlamente P. Gražuliui inicijuota apkalta kitu klausimu – įtariama, kad jis galėjo balsuoti už kitą Seimo narį, socdemą Liną Jonauską, taip pažeisdamas Konstituciją ir sulaužydamas Seimo nario priesaiką. Šiuo metu šiuo klausimu laukiama Konstitucinio Teismo išvados.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.