V. Blinkevičiūtė apie braškančią koaliciją: I. Šimonytei nepavyksta sutelkti partnerių konstruktyviam darbui

Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad pastaruoju metu matomi koalicijos partnerių nesutarimai yra nesikalbėjimo ir lyderystės Seimo daugumoje trūkumo pasekmė.

Vilija Blinkevičiūtė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Viktorija Smirnovaitė

2023-11-17 09:34

Anot jos, atsakomybė dėl to tenka premjerei Ingridai Šimonytei, kuri negeba sutelkti koalicijos partnerių bendram darbui. Visgi politikė nesiima spėlioti, kaip dėl likimo koalicijoje apsispręs pastaruoju metu nepasitenkinimą partneriais demonstruojantys „laisviečiai“.

„Koalicija yra braškanti. (...) Man rodos, kad ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei nepavyksta sutelkti koalicijos partnerių bendram, nuosekliam ir konstruktyviam darbui“, – „Žinių radijui“ penktadienį kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

„Tai, ką matome – dėl biudžeto svarstymo atidėjimo, kad už tai balsavo pora „laisviečių“, tos viešos rietynės, peštynės ir kiti „laisviečių“ išsišokimai – tai jau yra pasekmės nesikalbėjimo, dialogo ir lyderystės nebuvimo valdančiojoje daugumoje“, – sakė socialdemokratų lyderė.

V. Blinkevičiūtės teigimu, nenuoseklūs I. Šimonytės ir konservatorių veiksmai atsiliepia ir darbui koalicijoje.

„Kada premjerė praneša, kad atsistatydins po NATO, po to kažkaip apie tai pamiršta, sako, kad pasikarščiavo – tai nėra gerai. (...) Tokie kūlvirsčiai politikoje nepasiteisina, nes jie nebuvo derinti su niekuo (...) ir dažnai primena vaikų darželį“, – pažymėjo socialdemokratė.

„Vertinant koalicijos darbo dinamiką – reikalai su pagreičiu ritasi žemyn“, – tikino V. Blinkevičiūtė.

Ir nors politikė koalicijos likimo nesiima spėlioti, ji laikosi pozicijos, kad garsiai koalicijos partneriais besipiktinanti Laisvės partija tai daro siekdama atkreipti dėmesį į savo prieš rinkimus.

„Nežinau kaip jie pasielgs. Reikėtų jų klausti (...) Trenkti durimis likus mėnesiui ar dviem – čia grynai dėl rinkimų viskas vyksta“, – sakė politikė.

„Valdančioji koalicija dirba jau trejus metus, bet kažkaip „laisviečiai“ atsibudo tik dabar, artėjant rinkimams. (...) Jų oponavimas primena ne nuoširdų rūpestį, bet desperaciją priminti apie save“, – teigė V. Blinkevičiūtė.

ELTA primena, kad antradienį iš Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas pirmasis 2024 m. valstybės biudžeto svarstymas. Siūlymas išbraukti biudžeto svarstymą iš antradienio darbotvarkės buvo priimtas opozicijos frakcijų atstovų ir dviejų „laisviečių“, Ievos Pakarklytės ir Tomo Vytauto Raskevičiaus dėka. Jeigu minėti du parlamentarai būtų balsavę prieš arba susilaikę, tuomet dėl siūlymo būtų reikėję perbalsuoti.

Politologų vertinimu, po tokio koalicijos partnerių ėjimo kyla vis daugiau klausimų dėl valdančiosios koalicijos tvirtumo.

Kiek anksčiau šį rudenį naujienų portalas delfi.lt paviešino Laisvės partijos valdybos veiksmų planą, kuriame kalbama apie galimybę blokuoti kai kurias konservatorių iniciatyvas, jei šie ir toliau nerodys pakankamai pastangų įkalbėti abejojančius partiečius balsuoti už civilinę sąjungą.

Įtampos tarp koalicijos partnerių išryškėjo ir prieš porą savaičių vykusiame Vyriausybės pasitarime. Aptariant Europos Komisijos (EK) sprendimą dėl „Naujosios kartos Lietuvos“ plano keitimo ir papildymų, nebuvo išvengta premjerės I. Šimonytės ir ministrės A. Armonaitės apsižodžiavimo.

Tuo metu antradienį Seimui atmetus siūlymą atsisakyti įstatymo nuostatos, pagal kurią informacija apie tos pačios lyties asmenų santykius priskiriama prie žalingos nepilnamečiams, „laisvietis“ T. V. Raskevičius surengė pilietinio nepaklusnumo akciją ir konstatavo, kad Vyriausybė nebeturi šios parlamento daugumos pasitikėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.