Parlamentarai įvertino G. Nausėdos išvykimą iš EVT prieš posėdžio pabaigą: kyla klausimų dėl pareigų vykdymo

Parlamentarams vėl kilo klausimų dėl prezidento Gitano Nausėdos darbo atstovaujant Lietuvai Europos vadovų taryboje (EVT). Politikai net svarsto apie galimybę pasiaiškinti, ar tikrai šalies vadovas iš EVT galėjo išvykti anksčiau, norėdamas spėti į Kaune vykusias krepšinio rungtynes.

Spalio pabaigoje prezidentas G.Nausėda iš Europos lyderių susitikimo išvyko anksčiau nei baigėsi pats posėdis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Spalio pabaigoje prezidentas G.Nausėda iš Europos lyderių susitikimo išvyko anksčiau nei baigėsi pats posėdis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Spalio pabaigoje prezidentas G.Nausėda iš Europos lyderių susitikimo išvyko anksčiau nei baigėsi pats posėdis.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Spalio pabaigoje prezidentas G.Nausėda iš Europos lyderių susitikimo išvyko anksčiau nei baigėsi pats posėdis.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Spalio pabaigoje prezidentas G.Nausėda iš Europos lyderių susitikimo išvyko anksčiau nei baigėsi pats posėdis.<br>T.Bauro nuotr.
Spalio pabaigoje prezidentas G.Nausėda iš Europos lyderių susitikimo išvyko anksčiau nei baigėsi pats posėdis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Martyna Pikelytė, ELTA

Nov 18, 2023, 8:30 AM

Šią savaitę Delfi rašė, kad spalio pabaigoje prezidentas iš Europos lyderių susitikimo išvyko anksčiau nei baigėsi pats posėdis. Vėliau tą pačią dieną šalies vadovas gyvai stebėjo krepšinio rungtynes Kaune. Prezidento atstovas Ridas Jasiulionis naujienų portalui neatsakė į klausimą, ar prezidentas skubėjo iš Briuselio tam, kad spėtų į krepšinio rungtynes Kaune.

Tokią situaciją parlamentarai įvertino itin kritiškai. Kilo net klausimų, ar šalies vadovas tinkamai atlieka savo pareigas.

„Klausimų kyla dėl tiesioginių pareigų atlikimo. Norėtųsi išgirsti paaiškinimą, galbūt čia kažkoks nesusipratimas, bet tos informacijos nėra. Manau, yra galimybė jo atstovų pasiteirauti Europos reikalų komitete“, – svarstė minėto komiteto pirmininkė, konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pastabų Prezidentūrai dėl šios istorijos turi ir Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

„EVT posėdžiuose reikėtų būti nuo pradžios iki galo. Ten juk vyksta tiek formalūs posėdžiai, tiek neformalūs ir dalyvavimas juose yra labai svarbus“, – komentavo „darbietis“.

Galiausiai, politikai prisiminė tarp prezidento ir valdančiųjų kilusius ginčus dėl valstybės atstovavimo Europos vadovų taryboje. Klausimas, kas turėtų vykti į EVT posėdžius, ne vieną mėnesį kėlė trintį. Į valdžią atėję konservatoriai siūlė atsisakyti susiklosčiusios praktikos, kai Lietuvai EVT atstovauja tik šalies vadovas. Savo ruožtu, Prezidentūra tokius siūlymus iš principo atmetė.

Viešų diskusijų metu, Prezidentūra ir konservatorių atstovai ne kartą apsikeitė abipusiais kaltinimais. Iš konservatorių aktyvistų sklindant kaltinimams apie G. Nausėdos „uzurpuotą EVT“, Prezidentūra „antivalstybišku“, „nepilietišku“, „nepagarbiu“ ir kenkiančiu šalies įvaizdžiui vadino konservatorių pasirinktą būdą kelti klausimą.

Prisiminus šį kontekstą, teigia socialdemokratas Algirdas Sysas, prezidento skubėjimas į krepšinio varžybas atrodo labai keistai.

„Prezidentas labai norėjo dalyvauti EVT posėdžiuose. Konservatoriai labai stengėsi, kad atsirastų kompromisas ir ūkinius klausimus spręstų ministrė pirmininkė, o užsienio ir pasaulinę politiką – prezidentas. Deja, tada pasakyta apie paprotinę teisę, neva važiavo D. Grybauskaitė, važiuos ir G. Nausėda. Jeigu jau tokį įsipareigojimą davė, tai reikėtų pagrindinį dėmesį skirti pagrindiniam darbui, o ne pramogoms“, – teigė A. Sysas.

Sklindant spėlionėms, kad G. Nausėda EVT posėdį paliko dar prieš jam baigiantis dėl galimybės sudalyvauti tą patį vakarą Kaune vykusiose krepšinio rungtynėse, skirtingų frakcijų atstovai vieningai sutarė, kad tai nėra tinkama priežastis palikti EVT posėdį.

„Krepšinis Lietuvoje yra svarbus reikalas, bet vis tik derybos ir pokalbiai Europos Sąjungoje ir Europos vadovų taryboje turi būti prioritetas užimant tokias pareigas. Atkreiptinas dėmesys, kad tai nėra vien tik buvimas oficialiuose posėdžiuose“, – svarstymus komentavo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Konservatorių frakcijos seniūnei pritaria „darbietis“ A. Mazuronis, sakydamas, kad situacija kelia ir juoką, ir nerimą.

Socialdemokratas A. Sysas taip pat ironizuoja prezidento dalyvavimą Kaune vykusiose krepšinio rungtynėse.

„Jam Kauno fanų klubas turėtų marškinėlius padovanoti, jeigu jis valstybinį darbą iškeičia į pramogą“, – komentavo A. Sysas.

ELTA primena, kad spalio pabaigoje prezidentas Gitanas Nausėda dalyvavo Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime Briuselyje, tačiau, nepasibaigus šiam susitikimui, šalies vadovą skraidinantis lėktuvas „Spartanas“ jau buvo pakilęs į orą, o pats G. Nausėda tos pačios dienos vakare pastebėtas gyvai stebėjęs krepšinio rungtynes Kaune.

Kaip skelbė DELFI, G. Nausėda dalyvavo spalio 26–27 dienomis vykusios EVT susitikimuose. Antrąją iš susitikimo dienų buvo numatyti ES šalių vadovų pokalbiai apie Bendrijos ekonomiką, Ukrainą ir migraciją. Anot DELFI, „The Guardian“ žurnalistai skelbė, kad susitikimas oficialiai baigtas 14 val. 18 min. Belgijos laiku, tačiau, kaip portalui nurodė kariuomenė, prezidentą G. Nausėdą ir jo delegaciją skraidinęs lėktuvas „Spartanas“ iš Briuselio pakilo 14 val. 3 min., o Vilniuje nusileido 17 val. 48 min. Lietuvos laiku.

Anot DELFI, po poros valandų, 20 valandą vakaro, Kaune prasidėjo krepšinio klubų Kauno „Žalgirio“ ir „Valencia Basket“ varžybos, kurias Žalgirio arenoje gyvai stebėjo ir prezidentas G. Nausėda su žmona Diana Nausėdiene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.