Ž. Pinskuvienė atskleidė, kokio dydžio NT mokestį pasiūlė dalis merų: „Man šokas“

Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) pasiūlė įvesti beveik dešimt kartų didesnes nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifo „žirkles“ nei buvo numatyta valdančųjų teiktame įstatymo projekte, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ atskleidė Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė.

 Živilė Pinskuvienė.<br> Laidos stop kadras.
 Živilė Pinskuvienė.<br> Laidos stop kadras.
Živilė Pinskuvienė.<br>T.Vinicko (ELTA) nuotr.
Živilė Pinskuvienė.<br>T.Vinicko (ELTA) nuotr.
Simonas Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Živilė Pinskuvienė.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Živilė Pinskuvienė.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 19, 2023, 9:48 AM

Šokiravęs pasiūlymas

Valdantieji siūlė pagrindiniam būstui, kurio vertės dalis viršija 1,5 savivaldybės medianos, taikyti 0,05–0,5 nekilnojamo turto (NT) mokesčio tarifą.

Aukštesnį, 0,5–4 proc. tarifų intervalą buvo pasiūlyta taikyti apleistiems ir neprižiūrimiems NT objektams, tuo metu komercinio naudojimo fizinių ir juridinių asmenų nekilnojamajam turtui savivaldybės galėtų nustatyti 0,5–3 proc. mokesčio tarifą.

Tačiau šios NT mokesčio pataisos, sulaukus tiek visuomenės, tiek Laisvės partijos pasipriešinimui – net privertusios Vyriausybės posėdyje „dužti lėkštėms“ – staiga pradingo.

Aplinkos ministras, liberalas Simonas Gentvilas laidos metu pripažino, kad NT mokesčio projektui šiandien Seime nėra balsų.

„Šiuo atveju Laisvės partija turėtų prisiimti atsakomybę, kad Lietuva negaus kelių šimtų milijonų eurų paramos, pigiai populizuodama šį dalyką.

Nes Laisvės partija gąsdino 3–4 procentų NT mokesčiu, kai tas pats Remigijus Šimašius ar Laisvės partija Vilniaus savivaldybėje nustatė 0,12 procentų Žemės mokestį.

Joks meras nebūtų įvedinėjęs tokių mokesčių, kokiais buvo gąsdinama. Todėl šiandien šis projektas neturi balsų, ir kol kas nėra valios net diskutuoti apie tai“, – paaiškino S.Gentvilas.

Tiesa, ministras pripažino, kad NT mokesčio projektas nėra visiškai uždarytas stalčiuose.

„Užkulisiuose diskutuojama apie įvairias alternatyvas. Pats esu Biudžeto ir finansų komiteto narys, tai mes ir su Mindagu Linge, ir su Vytautu Mitalu diskutuojame.

Bet Savivaldybių asociacija, atsiprašau – merai Savivaldybių asociacijoje, pasiūlė mokestį net iki 9 procentų“, – laidos metu nurodė S.Gentvilas, ranka parodydamas į šalia sėdinčią Širvintų rajono merę Ž.Pinskuvienę.

Visgi, Ž.Pinskuvienė netrukus ministrą pertraukė, pabrėždama, kad ji nepriklauso Savivaldybių asociacijos valdybai, kurioje gimė toks mokesčio tarifas.

„Gerbiamas ministre, rankų į mane nerodykite. Jei žinote Savivaldybių asociaciją, tai čia sėdėti turėtų Mindaugas Sinkevičius (LSA prezidentas – aut.past.), socialdemokratas. (...)

Savivaldybių asociacijoje yra visos savivaldybės, bet Savivaldybių asociacijoje yra valdyba, kuri priiminėja sprendimus. Aš tikrai nesu valdyboje – socialdemokratai šito niekaip neleistų.

O dėl savivaldybių asociacijos siūlymo, pritariu, ką sako ministras, nes man pačiai, kaip merei, buvo šokas“, – pripažino politikė.

Parodė skaičius

Ž.Pinskuvienė laidos metu parodė lentelę, kurioje surašyta, kokį mokesčio tarifą pasiūlė Savivaldybių asociacijos valdyba.

„Noriu parodyti Lietuvos žmonėms, ką pasiūlė Savivaldybių asociacijos valdyba, kurioje didžiąją dalį sudaro socialdemokratai: Mindaugas Sinkevičius, Vitalijus Mitrofanovas, Nijolė Dirginčienė, Robertas Duchnevičius.

Šiaip ne taip gavau to posėdžio protokolą, nes esu to dalis – nesvarbu, kad ten nedalyvauju, bet mūsų savivaldybė moka mokestį, ir man, kaip merui, įdomu žinoti, kas ten vyksta.

Ir aš gaunu posėdžio protokolą, kuriame jie daug valandų skirstė vieni kitiems „Auksines Krivūles“, ir lyg tarp kitko išėjo klausimas dėl šio mokesčio – kokį jį siūlo Savivaldybių asociacija.

Gerbiami Lietuvos žmonės, noriu parodyti jums lentelę. Žinokite, kad konservatoriai ir Liberalų sąjūdis ne tokie jau blogi, kaip jums atrodo, nes jie siūlė labai mažą mokestį pagal tai, ką pasiūlė socialdemokratai.

Jeigu liberalai ir konservatoriai siūlė apmokestinti, sakykime, vilnietį 14,92 euro, širvintiškį – 51 euru, ukmergiškį – 51 euru, Nidos gyventoją – 0 euru, tai šita Savivaldybių asociacija, iš esmės visa uzurpuota socialdemokratų, pasiūlė, kad vilnietis, turintis butą Vilniuje už 120 tūkst. eurų, vis dėlto mokėtų 111 eurų, širvintiškis per metus mokėtų 578 eurus, ukmergiškis – 586 eurus, o Nidoje gyvenantis – 18 eurų“, – atskleidė Ž.Pinskuvienė.

„Ar galite įsivaizduoti? Savivaldybių asociacija, vadovaujama socdemų, pasiūlė 10 kartų didesnį mokestį“, – pridūrė ji.

Nors šiuo metu NT mokestis jau atidėtas, S.Gentvilas teigė neatmetantis, kad šis klausimas dar šiame Seime galėtų grįžti į posėdžių darbotvarkę.

Tačiau, kaip pabrėžė politikas, Seimas tik priimtų įstatymą ir numatytų galimo tarifo „žirkles“, tuo metu savivaldos nuspręstų, kokį mokesčio tarifą jos taikytų.

„Kadangi sprendimai turi priartėti prie žmonių, tai Seimas turėtų leisti apsispręsti savivaldai. Tai ne Seimas įvedinėtų mokestį, o savivalda – Seimas tiesiog leistų savivaldai“, – nurodė liberalas.

Lietuvos savivaldybių asociaciją sudaro 23 įvairioms šalies politinėms partijoms priklausantys merai.

Visą pokalbį su S.Gentvilu ir Ž.Pinskuviene laidoje „24/7“ žiūrėkite sekmadienį 16:30 val. ir 21:30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.