G. Skaistė: valstybės biudžete bus numatytos papildomos lėšos kompromisiniam siūlymui dėl prokurorų atlyginimų

Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad patikslintame valstybės biudžeto projekte bus numatytos papildomos lėšos prokurorų atlyginimų didinimui. Pasak jos, Vyriausybė palaiko kompromisinį siūlymą prokurorų atlyginimus didnti dviem etapais – nuo 2024 metų šių darbuotojų atlyginimai pasiektų 75 proc. tos pačios grandies teisėjų darbo užmokesčio, o nuo 2025 metų – 90 proc.

Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Nov 21, 2023, 12:43 PM

„Atnaujintas valstybės biudžeto projektas bus pateiktas trečiadienį, jame preliminariai yra numatytos papildomos lėšos tam pasiūlymui, kuriam yra pritaręs komitetas, tai reiškia, kad 75 proc. ateinančiais metais ir 90 proc. Taip, kaip yra komitetas nutaręs“, – Eltai teigė G. Skaistė.

Ministrė patikino, kad biudžete nėra papildomų lėšų, kad būtų galima atliepti prokurorų lūkestį atlyginimus didinti iki 90 proc. teisėjų darbo užmokesčio jau nuo naujų metų.

„Jeigu biudžetas būtų kuriamas pagal visų asmenų lūkesčius, tai jis sudarytų apskritai tris kartus didesnę dalį negu sudaro dabar. Matome, kad Seimas pateikė pasiūlymų už 1,3 mlrd. eurų, nenurodydamas jokių šaltinių, iš kur būtų galima tuos lūkesčius finansuoti“, – sakė ministrė.

„Tas pats turbūt ir su šiuo pasiūlymu. Vyriausybė pasiūlo subalansuotą sprendimą, kuris turbūt ir atliepia galimybes“, – pridūrė ji.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete (VVSK) pastarąją savaitę pritarė kompromisiniam siūlymui dėl prokurorų atlyginimo didinimo. Siūloma, kad prokurorams algos didėtų dviem etapais.

Visgi generalinė prokurorė Nida Grunskienė šį VVSK pasiūlytą kompromisinį variantą vertina skeptiškai.

ELTA primena, kad Prezidentūra sukritikavo Vyriausybę dėl delsimo didinti prokurorų darbo užmokestį. Siūlymą nuo spalio 1 d. kelti šios darbuotojų grupės atlyginimus dar vasaros pradžioje buvo įregistravęs šalies vadovas Gitanas Nausėda. Visgi, Prezidentūros teigimu, ši iniciatyva nebuvo realizuota būtent dėl Ministrų kabineto kaltės.

Prokurorai nepasitenkinimą per mažais atlyginimais reiškia jau kurį laiką. Spalio pabaigoje virš 50 prokurorų kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydami priteisti atlyginti valstybės veiksmais padarytą žalą.

Pareiškėjai yra įsitikinę, kad sprendimas nuo 2023 m. liepos 1 d. padidinti teisėjų darbo užmokestį, proporcingai nepadidinus prokurorų atlyginimų, prilygsta jų atlyginimo mažinimui ir kartu yra prokurorų nepriklausomumo principo pažeidimas, teisės į teisingą darbo apmokėjimą pažeidimas, teisėtų lūkesčių ir lygiateisiškumo principų pažeidimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.