Įkalinimo nuosprendį išgirdęs E. Masiulis prisipažįsta suglumęs: „Sunkiai suprantama ir suvokiama“

Buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis teigia skųsiantis Apeliacinio teismo sprendimą „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) byloje, kuriuo jam skirta 5 metų ir 6 mėnesių įkalinimo bausmė.

Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eligijus Masiulis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Nov 22, 2023, 12:36 PM, atnaujinta Nov 22, 2023, 12:51 PM

„Net neabejoju, kad sprendimas bus skundžiamas Aukščiausiam Teismui“, – Eltai teigė E. Masiulis.

Jis tikina, kad jam kelia abejonių tai, jog dviejų instancijų teismų sprendimai yra visiškai skirtingi.

„Kalbant apie teismų sistemą jaučiuosi kažkiek ir suglumęs, kada apygardos teismas, kuris vertino visus bylos faktus ir atliko iš tikrųjų milžinišką darbą, per 4 metus priima išteisinamąjį nuosprendį ir tame pačiame pastate esantis kitas teismas, kita teisėjų kolegijos sudėtimi, priima (...) visai kitokį“, – akcentavo E. Masiulis.

„Teismai visgi Lietuvoje turėtų veikti kaip Šveicariškas laikrodis, bet šiuo atveju sunkiai suprantama ir suvokiama, kaip taip stipriai išsiskiria teismų sprendimai“, – pridūrė jis.

Todėl buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas tikina manąs, kad Apeliacinis teismas sprendimą priėmė ne visiškai objektyviai.

„Faktas, kad kolegijos pirmininkas šio teismo buvo apklaustas kaip specialus liudytojas teisėjų korupcijos byloje ir kad jį apklausė būtent tas pats specialiųjų tyrimų tarnybų pareigūnas, kuris vykdė visą tyrimą mūsų byloje, ir tada specialiojo liudytojo statusas buvo panaikintas kolegijos pirmininkui. Bet tai vis tiek kelia tam tikrų abejonių, ar sprendimas buvo priimtas visiškai objektyvioje šviesoje“, – sakė E. Masiulis.

„Tai konstatuoju įdomų sutapimą ir viliuosi ir tikiu vis dar, kad galutinį sprendimą priims teismas, kuris nekels jokių abejonių dėl savo šališkumo“, – taip pat pažymėjo jis.

Savo kaltę toliau neigia

Nepaisant Apeliacinio teismo sprendimo E. Masiulis savo kaltę ir toliau neigia.

„Aš vienintelį žinau dalyką, kad aš ir toliau nepripažįstu savo kaltės ir aš tikrai nesu padaręs to, kuo esu kaltinamas prokurorų. Tai šiuo atveju čia dar ne pabaiga ir lieka dar vienas etapas“, – pabrėžė jis.

Visgi buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas pripažįsta, kad teismo sprendimas jam skirti 5 metų ir 6 mėnesių įkalinimo bausmę jam yra žmogiškai sunkus.

„Tiek pirmosios instancijos teisme, tiek antrosios instancijos teisme aš apie visokius sprendimus galvojau, bet šiuo atveju, aišku, kad žmogiškąją prasme, tai yra sunkus sprendimas, kurį reikia vykdyti ir man kaip žmogui yra sunku, ir mano artimiesiems yra sunku“, – sakė E. Masiulis.

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas trečiadienį paskelbė keičiantis pirmos instancijos teismo sprendimą vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. Anksčiau išteisinti buvęs koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) Raimondas Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis pripažinti kaltais dėl kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu.

Apeliacinis teismas R. Kurlianskį pripažino kaltu dėl papirkimo ir prekybos poveikiu. Jam skirta 6 metų laisvės atėmimo bausmė, 18,8 tūkst. eurų bauda, taip pat jam 5 metams atimta teisė eiti vadovaujamas pareigas viešajame ir privačiame sektoriuose, Visuomenės informavimo įstatyme numatytose visuomenės informavimo priemonėse.

E. Masiulis teismo pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo. Buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui skirtas laisvės atėmimas 5 metams 6 mėnesiams, taip pat 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei konfiskuota 241 tūkst. eurų.

Apeliacinis teismas nusprendė kaltais pripažinti ir kitus anksčiau byloje išteisintus asmenis. Darbo partijos atstovas, Seimo narys Vytautas Gapšys pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu. Jam teismas skyrė 4 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, taip pat 5 metams iš V. Gapšio atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 8 tūkst. eurų.

Kaltais pripažinti ir buvęs liberalas Šarūnas Gustainis bei buvęs Seimo narys Gintaras Steponavičius. Š. Gustainis pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, jam skirta 18,8 tūkst. eurų bauda, taip pat 5 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 4,3 tūkst. eurų.

G. Steponavičius teismo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba. Jam skirta 15 tūkst. eurų bauda ir 4 metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas.

Apeliacinio teismo sprendimu kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažinti ir anksčiau išteisinti juridiniai asmenys byloje. „MG Grupei“ skirta 1,1 mln. eurų, Liberalų sąjūdžiui – 376,6 tūkst. eurų, o Darbo partijai – 300 tūkst. eurų bauda.

Apeliacinio teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

2022 m. balandį Vilniaus apygardos teismas buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG grupė“) R. Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio vadovą E. Masiulį, eksparlamentarą Š. Gustainį, buvusį liberalą G. Steponavičių, parlamentarą V. Gapšį, taip pat juridinius asmenys koncerną „MG Baltic“, dabar pakeięs pavadinimą į „MG grupė“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją buvo išteisinęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.