Po sprendimo „MG Baltic“ byloje, tarp „darbiečių“ ir liberalų – dvejonės dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose

Apeliaciniam teismui „MG Baltic“ byloje nuteisus Darbo partiją ir Liberalų sąjūdžį bei skyrus šimtatūkstantines baudas, šios politinės jėgos nebėra tokios užtikrintos dėl dalyvavimo kitąmet vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pripažįsta, kad partijos gretose abejonių, ar reikėtų kelti kandidatą prezidento rinkimams, kilo dar iki liberalams nepalankaus teismo sprendimo. Tuo metu, „darbiečių“ pirmininkas Andrius Mazuronis teigia, kad šiuo metu partija yra užimta kitais rūpesčiais – ne svarstymais apie šalies vadovo rinkimus.

 A. Mazuronis ir E. Gentvilas.<br> Lrytas.lt koliažas.
 A. Mazuronis ir E. Gentvilas.<br> Lrytas.lt koliažas.
Andrius Mazuronis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Martyna Pikelytė

Nov 26, 2023, 3:18 PM

„Nuomonių yra visokių, mes patys partijos viduje turime skirtingų požiūrių. Dar iki Apeliacinio teismo sprendimo buvo partijos skyrių apklausa dėl prezidento rinkimų. Iš 17 dalyvavusiųjų, 3 skyriai parašė, kad neverta dalyvauti prezidento rinkimuose“, – Eltai komentavo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas.

„Partijoje yra nuomonių nuo tokių, kad nedalyvauti visai, iki stipriai reiškiamos nuomonės, kad dalyvauti turėtų Viktorija Čmilytė-Nielsen, ir trečia nuomonė, kad dalyvauti reiktų kam nors kitam, o ne V. Čmilytei-Nielsen, kuriai reikia ruoštis vesti partiją į Seimo rinkimus“, – partiečių nuomones detalizavo jis.

E. Gentvilas atkreipė dėmesį, kad partijos valdybos posėdis, kuriame ir bus sprendžiama dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose, vyks jau ateinantį antradienį. Politikas pakartojo, kad už dalyvavimą rinkimuose pasisakantys skyriai daugiausia kelia partijos pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen kandidatūrą.

Frakcijos seniūnas taip pat tvirtino, kad, nepaisant Apeliacinio teismo Liberalų sąjūdžiui paskirtos baudos, jiems užtektų pinigų dalyvauti prezidento, Europos Parlamento bei Seimo rinkimuose.

Savo ruožtu Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis, iki tol laikytas realiausiu „darbiečių“ kandidatu į prezidentus, po gauto bylos sprendimo į kalbas dėl šalies vadovo rinkimų leistis nenorėjo.

„Dabar nieko nesvarstome. Galvos užimtos kitais dalykais, išsimiegosime, žiūrėsime kuo čia gyvename ir tada toliau dėliosime, ką mes su tais rinkimais darome. Dabar ne tas galvoje tiesiog“, – komentavo politikas.

Visgi kiek anksčiau A. Mazuronis Eltai komentavo, kad prezidento rinkimuose jų partija dalyvausianti, o apie kandidatą pranešianti jau po kelių savaičių.

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas šią savaitę pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Teismas dėl korupcinių nusikaltimų kaltais pripažino buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentą Raimdoną Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį, jiems atitinkamai skirtos 6 ir pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės.

Darbo partijos atstovui, Seimo nariui Vytautui Gapšiui teismas skyrė 4 su puse metų nelaisvės, o eksparlamantarams Šarūnui Gustainiui ir Gintarui Steponavičiui teismo sprendimu skirtos piniginės baudos.

Teismas taip pat kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažino ir anksčiau išteisintus juridinius asmenis byloje – „MG Grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją. Juridiniams asmenims skirtos piniginės baudos.

Apeliacinio teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Šiuo metu apie keliamas ar remiamas kandidatūras paskelbė 5 politinės partijos. Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus rinkimuose atstovaus premjerė Ingrida Šimonytė, Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos kandidatas bus Seimo narys, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Lietuvos regionų partija rems Kazlų Rūdos merą Mantą Varašką, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ iškėlė Giedrimo Jeglinsko, o Laisvės partija – buvusio Konstitucinio Teismo (KT) pirmininko Dainiaus Žalimo kandidatūrą.

Taip pat žinomi 3 save išsikėlę kandidatai: gydytojas Eduardas Vaitkus, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus ir aktyvistas Antanas Kandrotas.

Lietuvos prezidento rinkimai vyks 2024 m. gegužės 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.