Seimo komitetas prašys MRU pateikti policijos ir VST reformos ekspertinį vertinimą

Parlamento opozicijai pareikalavus atlikti ekspertinį policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) reformos vertinimą, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) nutarė kreiptis į Mykolo Romerio universiteto (MRU) teisininkus. Jų bus prašoma per 10 dienų pateikti numatomo teisinio reguliavimo poveikio analizę.

Mykolo Romerio universitetas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mykolo Romerio universitetas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Nov 30, 2023, 12:32 PM

Kaip pranešta anksčiau, 35 Seimo opozicijos atstovai paprašė TTK inicijuoti ekspertinį vertinimą ir pateikė 7 klausimų blokus, susijusius su Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teikiama reforma.

Norima įvertinti reformos pasekmes nacionaliniam saugumui, išsiaiškinti, kiek pareigūnų po policijos ir VST sujungimo paliktų tarnybą, kaip būtų užtikrinamas jų aprūpinimas įranga. Taip pat nerimaujama dėl to, ar naikinant VST, nemažės šios tarnybos pareigūnų atlyginimai, nebus bloginamos ir kitos darbo sąlygos.

Be to, opozicijos atstovai pastebi, kad nėra aiškus ir VST kaip atskiro juridinio asmens likimas. Galiausiai, atkreipiamas dėmesys ir į policijos komisariatų stambinimo iniciatyvą – Seimo mažumos atstovai abejoja įstatymo iniciatorių pateikiamais argumentais, esą taip būtų perskirstomi pareigūnams tenkantys krūviai ir pan.

Visgi, komitetas sutarė paskutinį klausimų bloką, susijusį su policijos komisariatų stambinimu, išbraukti, mat, dar praėjusią savaitę nutarta policijos ir VST reformų įstatymo projektus atskirti.

Ginčijosi ir dėl termino, ir dėl ekspertinių įstaigų

Ketvirtadienį vykusio komiteto posėdžio metu neišvengta ginčų dėl to, ar reikėtų išbraukti ekspertams teikiamus klausimus apie policijos reformą. Nesutarta ir specialistus, į kuriuos reikėtų kreiptis, ir dėl termino, per kurį jie turėtų pateikti savo vertinimą.

Vienas klausimo išvadų rengėjų, konservatorius Andrius Vyšniauskas pasiūlė komitetui kreiptis vertinimo į MRU – pasak jo, universitetas turi viešojo saugumo akademiją ir galės geriausiai įvertinti siūlomus įstatymo pokyčius.

Viena ekspertinio vertinimo iniciatorių, Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė ragino komiteto narius – kitaip nei pasiūlė A. Vyšniauskas – prašyti platesnės nuomonės ir kreiptis ir į Vilniaus universitetą, Vytauto Didžiojo universitetą.

„Yra lūkestis gauti kaip įmanoma įvairesnių nuomonių“, – teigė ji.

Ji taip pat antrino socialdemokrato Juliaus Sabatausko iškeltai minčiai, jog ekspertinis vertinimas turėtų būti pateiktas ne per 10 dienų – pasak politikų, tokiai reformai išanalizuoti reikia daugiau laiko.

Visgi, balsuojant dėl pasiūlymų, paremti A. Vyšniausko siūlymai. Todėl nutarta kreiptis į MRU ir pavesti pateikti ekspertinį vertinimą per 10 dienų.

Kaip skelbta praėjusią savaitę, Seimo TTK siūlys parlamentui atskirti kritikos tiek iš pareigūnų profsąjungų, tiek iš politikų sulaukusią policijos ir VST reformą.

Kiek anksčiau grąžinti reformą iniciatoriams paragino ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK).

VRM teikiamais įstatymo projektais siūloma reorganizuoti policijos veiklą – palikti tik 5 apygardų vyriausiuosius komisariatus (Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus), o Policijos departamento pavadinimą keisti į „Lietuvos policiją“. Papildomai būtų steigiami keturi policijos komisariatai – Marijampolės m., Tauragės raj., Utenos raj. ir Alytaus m. ir raj. savivaldybių teritorijai prižiūrėti.

Taip pat siūloma VST integruoti į policijos struktūras, paliekant tarnybai atskiro juridinio asmens statusą. Tarnybos savininko teises ir pareigas įgyvendintų policijos generalinis komisaras.

Pokyčius numatoma įgyvendinti etapais – nuostatos, susijusios su VST integravimu į policijos sistemą įsigaliotų nuo 2024 m. kovo 1 d., o administraciniai pokyčiais policijoje – nuo 2024 m. liepos 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.