Po socialdemokratų žvaigždei pareikštų įtarimų – smūgis reitingų karaliams: kilo dilema

Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP) ketvirtadienį sudrebino netikėta Generalinės prokuratūros žinia – ikiteisminiame tyrime dėl galimai neteisėtai pasisavintų tarybos nario veiklai skirtų lėšų pareikšti įtarimai vienam iš partijos lyderių, Jonavos merui Mindaugui Sinkevičiui.

Mindaugas Sinkevičius ir Vilija Blinkevičiūtė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Sinkevičius ir Vilija Blinkevičiūtė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Sinkevičius ir Vilija Blinkevičiūtė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Sinkevičius ir Vilija Blinkevičiūtė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Sinkevičius ir Vilija Blinkevičiūtė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Sinkevičius ir Vilija Blinkevičiūtė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Sinkevičius ir Vilija Blinkevičiūtė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Sinkevičius ir Vilija Blinkevičiūtė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Matas Baltrukevičius.<br>Martyno Mažvydo bibliotekos nuotr.
Matas Baltrukevičius.<br>Martyno Mažvydo bibliotekos nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Ignas Kalpokas.<br>VDU nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 1, 2023, 3:01 PM

M.Sinkevičiui, kuriam socialdemokratų pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė jau matavo premjero kėdę, greičiausiai ilgam laikui teks prisėsti ant atsarginių žaidėjų suolelio. Tuo metu pati socialdemokratų partija netrukus turės išspręsti itin sunkią dilemą.

Kas įvyko?

Ketvirtadienį prokuratūra pranešė, kad ikiteisminiame tyrime dėl galimai neteisėtai pasisavintų tarybos nario veiklai skirtų lėšų pareikšti įtarimai Jonavos merui M.Sinkevičiui.

Atliekant tyrimą buvo gauti duomenys apie tai, kad 2019–2023 m. laikotarpiu už kanceliarines lėšas M.Sinkevičius galimai įsigydavo asmeniniam naudojimui skirtą turtą bei apmokėdavo sutuoktinės naudojamo mobilaus ryšio telefono išlaidas.

Taip pat gauta duomenų, kad Jonavos rajono savivaldybės administracijai buvo pateikiami galimai suklastoti išlaidas pagrindžiantys finansiniai dokumentai.

„Siekdamas nepakenkti organizacijoms, kurių narys esu, laikinai stabdau savo veiklą Lietuvos socialdemokratų partijoje, tokį pat siūlymą stabdyti mano kaip Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento pareigas pateiksiu asociacijos valdybai“, – nurodė M.Sinkevičius.

Jonavos meras taip pat pabrėžė, kad jam pareikšti įtarimai „nėra kaltinimas ar nuosprendis“. M.Sinkevičius nurodė pasitikintis šalies teisėsauga ir ginsiąs savo poziciją teisiniu keliu.

Poveikis – iš karto

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas Matas Baltrukevičius pabrėžė, kad dar iki teisėsaugai pareiškiant įtarimus M.Sinkevičiui, Jonavos mero įsipainiojimas vadinamajame „čekiukų“ skandale jau darė netiesioginę įtaką socialdemokratų partijai.

„Net jei taip greitai ir nebūtume priėję iki rimtų teisminių procesų, vis tiek kiltų reputacijos klausimas. Tai buvo tiksinti bomba, nes situacija Jonavos savivaldybėje kėlė daug klausimų ir mero pasiaiškinimai apie televizorius neskambėjo labai įtikinamai.

Tiesiog jei teisėsaugos institucijos būtų veikusios lėčiau, būtų buvę rizikinga šį žmogų rinktis kandidatu į premjerus, mat tas teisinis procesas galėjo bet kada užsisukti. Nuo to tiek partijai, tiek V.Blinkevičiūtei būtų buvę sudėtingiau“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė M.Baltrukevičius.

Tiesa, ir dabar pradėtas ikiteisminis tyrimas ne itin palengvina socialdemokratų dilemą.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Ignas Kalpokas pabrėžė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas iš tiesų taps reputaciniu iššūkiu, kuris nebūtinai pakenks socialdemokratų partijai tiesiogiai, bet pirmiausiai pačiam M.Sinkevičiui.

O smūgis M.Sinkevičiui, politologo manymu, reikš ir smūgį partijai, turėjusiai itin didelių lūkesčių dėl jaunesnės kartos perspektyvaus politiko.

„Buvo labai aiškiai projektuojama, kad M.Sinkevičius turėtų tapti jeigu ne pagrindiniu, tai bent vienu iš tų naujųjų socialdemokratų veidų, kuris galėtų vesti partiją į Seimo rinkimus. Vis tiek Seimo rinkimai nėra V.Blinkevičiūtės prioritetas. Ir dabar atsivėrė vakuumas“, – pastebėjo jis.

Visgi, I.Kalpokas pripažino, kad per laikotarpį iki Seimo rinkimų dar gali visko atsitikti: M.Sinkevičiui pareikšti įtarimai nebūtinai nukeliaus iki teismo arba, jeigu iki teismo vis dėlto nukeliautų, teismas nebūtinai priims apkaltinamąjį nuosprendį.

Pauzė – laikina?

Politologui pritarė ir M.Baltrukevičius. Anot jo, kol dar vyksta teisminiai procesai ir nėra M.Sinkevičiui palankaus sprendimo, iš žaidimo jis iškrenta – jo politinė karjera lieka suspenduota.

Visgi, M.Baltrukevičius pabrėžė, kad kol kas politiškai M.Sinkevičių „laidoti“ galima tik laikinai.

„Jei pakankamu atstumu iki Seimo rinkimų matytume M.Sinkevičių išteisinantį pirmos instancijos sprendimą, tada viskas būtų tvarkoje, partija vertintų rizikas. Aišku, priklausytų nuo to, ar sprendimas būtų skundžiamas. Kol nėra galutinio išteisinamojo sprendimo, tol ta situacija yra pakibusi“, – įsitikinęs analitikas.

I.Kalpokas taip pat teigė esantis tikras, kad tol, kol socialdemokratai galės, kelių M.Sinkevičiui neuždarys.

„M.Sinkevičiaus narystė partijoje yra suspenduota, bet jeigu pasiseks ir tie įtarimai baigsis niekuo, labai greitai jis bus grąžintas į partiją“, – spėjo I.Kalpokas.

Sisteminė problema

Tuo metu socialdemokratų prieš tris kitąmet vyksiančius rinkimus laukia nemenkas iššūkis.

M.Baltrukevičius pastebėjo, kad V.Blinkevičiūtė nesiveržė būti socialdemokratų kandidate į premjerus, tad dabartinė padėtis apsunkina tiek prezidento, tiek Seimo rinkimų strategiją.

„Klausimas, ar V.Blinkevičiūtė tuomet bus ir kandidatė į prezidentus, ir sąrašo vedlė Seimo rinkimuose? Galiausiai kaip tada su darbu Europos Parlamente – ar tai jau pabaiga?

Tai yra sunkūs klausimai, nes natūralių lyderių, kurie norėtų aktyviai dalyvauti nacionalinėje politikoje, nelabai ir yra – Alytaus miesto meras tokios galimybės bent jau iki šiol visada kratydavosi.

Tad V.Blinkevičiūtė praktiškai lieka vienintelė ryškesnė asmenybė, kurią galima rinkimams pasitelkti kaip lyderę, siekiančią aukščiausių postų“, – įvertino analitikas.

Tiesa, I.Kalpokas nesistebi, kad daugiausiai narių turinti Lietuvos partija, iškritus vienam žmogui, sunkiai randa, kuo jį pakeisti. Anot politologo, ši socialdemokratų dilema – tik dar viena sisteminės problemos iliustracija.

„Tai lyderystės politikoje problema, matoma nuolat ir įvairiuose kontekstuose – ar galvojant apie prezidento rinkimus, ar apie savivaldos, ar apie Seimo. Visada iškyla tas pats klausimas – o tai kur tie mūsų lyderiai, kodėl partijos jų neužsiaugina?“ – įvardijo politologas.

I.Kalpokas svarstė, kad dalyvavimas politikoje žmonėms, turintiems aiškių lyderio savybių, turintiems puikų išsilavinimą dažnai nebūna prioritetas – tokie žmonės dažnai pelningesnę savirealizaciją atranda kitose veiklose, privačiame versle.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.