Arūnas Karaliūnas. Kalėdų eglės įžiebimas Kaune – lyg kelionė į pajūrį

Pagrindinė Kauno Kalėdų eglė papuošta ir įžiebta, Rotušės aikštėje vakarais tvyro gardėsių kvapas, o atsakingai laiškus Kalėdų Seneliui rašantys mažieji kauniečiai nekantraudami laukia įvyksiančio gražiausios metų šventės stebuklo. Svarbiausi pasiruošimo jai darbai atlikti, todėl dabar metas pirmiesiems įspūdžiams, apkalboms ir skundams.

 Į Kalėdų eglės įžiebimo šventę Rotušės aikštėje susirinko tūkstančiai žmonių.<br> R.Vilkelio nuotr.
 Į Kalėdų eglės įžiebimo šventę Rotušės aikštėje susirinko tūkstančiai žmonių.<br> R.Vilkelio nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 3, 2023, 7:00 AM

Kelis pastaruosius mėnesius kauniečiai atidžiai stebėjo, kaip sekasi ruoštis žaliaskarės puošybai. Šis darbas buvo patikėtas menininkei J.Šmidtienei, kuri pagrindinę miesto Kalėdų eglę puošė jau 16-ą kartą. Jos patirtis ir sumanumas neleido abejoti, kad eglė tikrai atrodys nepriekaištingai.

Intrigą didino kūrėjų pasakojimai, kad šiemet eglę papuoš praskridusio angelo plunksnas simbolizuojančios dekoracijos, pagamintos iš plastiko dirželių, o jas išryškins tūkstančiai lempučių. Visiškai negirdėtas sumanymas!

Kai eglę slepianti uždanga praėjusį savaitgalį nusileido, niekas šįkart iš nuostabos nenualpo, tačiau negailėjo gerų žodžių kūrėjams. Nors eglė nepribloškia išskirtinumu, ji neperkrauta papuošimais ir labiau primena klasikinę miško gražuolę.

Dauguma kauniečių tai įvertino kaip privalumą, nes saviraiškos būdų ieškantys menininkai kartais nejaučia saiko ir tampa sunku suprasti, ką norėta pavaizduoti – Kalėdų eglę ar konditerijos gaminį.

Pats eglės įžiebimo renginys tūkstančiams Rotušės aikštėje susirinkusių žmonių neprailgo, nors vyresnės kartos kauniečių turbūt nesužavėjo ant scenos užlipę atlikėjai. Ką gi, pasirinkimą reikia vertinti atlaidžiau – kiekvieno žmogaus skoniui neįtiksi, o galimybes pasirinkti pirmo ryškumo žvaigždes smarkiai riboja jų užimtumas bei šventės rengėjų finansinės galimybės.

Atrodo, šiais metais Kauno savivaldybė nusprendė nesitaškyti pinigais ir ketina išleisti tiek pat pinigų, kiek ir pernai.

Kur kas prastesni kauniečių įspūdžiai, susiję su kelione į šventės vietą ir atgal. Nepaisant miesto valdžios prašymų vengti sėsti prie automobilio vairo, dauguma kauniečių šių patarimų neišgirdo, todėl artėjant šventei ir net jai prasidėjus Senamiesčio prieigose buvo matyti gausybė ratus sukančių automobilių.

Situaciją dar apsunkino nedidelis eismo įvykis vadinamajame pilies žiede, kuris tokiu metu tapo sunkiai įveikiama kliūtimi. Ją įveikus laukė dar sunkesnė užduotis – kur įsprausti transporto priemonę. Niekam jau nerūpėjo, kad stypso stovėjimą draudžiantys kelio ženklai ir kiek gali pabrangti šventė už jų nepaisymą.

„Kažkokia nesąmonė, neliko vietų net elektromobiliams pastatyti“, – socialiniame tinkle piktinosi kaunietis, kuris pats turbūt vairuoja tokią transporto priemonę.

Jam galima priminti, kad tiek įprastiniai, tiek elektromobiliai užima maždaug vienodą plotą, ir degalų rūšis neturi jokios įtakos spūstims.

Ne ką geriau sekėsi kauniečiams, kurie į Rotušės aikštę atžingsniavo pėsčiomis ir iškart po oficialiosios šventės dalies patraukė link jos pakraščių. Bent jau toks įspūdis susidarė girdint jų atsiliepimus.

Štai vienas šventės dalyvis patirtį Rotušės aikštėje pavadino sukrečiančia, mat iškart po eglės įžiebimo tūkstančiai žmonių vienu metu patraukė link siauro išėjimo į Laisvės alėją. Anot jo, minioje buvo girdėti pagalbos šauksmai, mažus vaikus tėvai kėlė ant pečių, kad jų nesutryptų nesustabdoma minia.

Kita moteris skundėsi svarbiausiu renginio metu buvusi priversta klausytis pernelyg įsilinksminusių jaunuolių klykavimų. Pasitraukti nuo jų atokiau esą nebuvo galimybių, o po renginio nuotaiką sugadino nuo triukšmo įsiskaudėjusi galva ir suplėšyta striukė, kuri taip pat nukentėjo per žiūrovų spūstį.

Pasipiktinusių ir besiskundžiančių žiūrovų norėtųsi pasiteirauti, ar jie pirmą kartą dalyvavo tokiame renginyje ir net neįsivaizdavo, ko galima tikėtis. Ar išvis per visą gyvenimą yra dalyvavę bent viename viešame renginyje?

Jeigu dalyvavo, turėtų suprasti, kad Selo ir kaimo kapelų koncertuose renkasi labai skirtingi žmonės, todėl ir potyriai būna labai skirtingi.

Besipiktinantieji primena Palangoje poilsiaujančius žmones, kurie plyšauja dėl visiškai neadekvačių kainų, tragiško aptarnavimo ir grobuoniškai besielgiančių vietos verslininkų, tačiau po kelių savaičių vėl rieda pajūrio link. Gal tiesiog nori įsitikinti, kad situacija nepasikeitė?

Jau dabar aišku, kad kitąmet Rotušės aikštėje įžiebiant Kalėdų eglę vėl susirinks didelė žmonių minia ir gali kilti nepatogumų. Jų bijantiems geriau nekelti kojos iš namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.