Opozicija biudžeto projekto nepalaikys: jis neatitinka realijų

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis tikina, kad jo atstovaujama frakcija Seime nepalaikys biudžeto projekto. Pasak jo, kitų metų suplanuotas biudžetas neatitinka realijų, atsižvelgiant į saugumo situaciją, taip pat yra nepateisinti lūkesčiai atskiroms socialinėms grupėms.

 S. Skvernelis<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 S. Skvernelis<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 R. Budbergytė<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 R. Budbergytė<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Dobrovolskas

2023-12-05 10:15

„Frakcija linkus nepalaikyti biudžeto ir balsuoti arba prieš, arba susilaikyti. Išgirdę pagrindinės koalicijos partnerio pirmininko pareiškimus, kad karas galbūt rytoj, tai šiandien teikiamas biudžetas visiškai neatitinka realijų. Jeigu matome dramatišką saugumo situaciją, tai biudžete ji turėtų atsispindėti, nes tris metus pasirodo miegojome, karas pasirodo jau ant slenksčio, o biudžete tai neatsispindi“, – antradienį Seime žurnalistams teigė S. Skvernelis.

„Antras momentas, tai lūkesčiai, kurie susiję su socialinėmis atskiromis grupėmis, jie irgi yra nepatenkinami. Matome besitęsiantį mokytojų streiką, (...) apgailėtina kultūros sektoriaus finansavimą, didėjimas, kuris kažkada buvo numatytas šiandien visiškai neatitinka realijų. (...) Yra daugybė sričių“, – aiškino jis.

Galiausiai S. Skvernelis tvirtino galįs pritarti finansų ministrės Gintarės Skaistės minčiai, kad jeigu biudžetas būtų nepatvirtintas, tai reikštų nepasitikėjimą Vyriausybe.

Socialdemokratai taip pat nepalaikys biudžeto projekto

Tuo tarpu socialdemokratai tvirtina, kad valdantieji laužo duotus pažadus, ypač mokytojams, ir nesuvokia socialinių problemų masto šalyje, todėl biudžeto projektui palaikymo iš jų pusės nebus.

„Mokytojai, policijos pareigūnai, prokurorai piktinasi, kad vietoj žadėtų atlyginimų Vyriausybė siūlo naujas algų skaičiuokles ir pasakiškas algas tolimoje ateityje. Aišku, kad tokiais „triukais“ kadenciją baigianti Vyriausybė siekia kuo daugiau įsipareigojimų nustumti ateičiai ir netesėtų pažadų naštą užkrauti būsimai Vyriausybei“, – pranešime cituojama socialdemokratų Seimo frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė, pažymėdama, kad vietoj argumentų pastaruoju metu girdisi tik „lėkščių dužimas“.

Antradienį Seimo rytiniame posėdyje numatoma priimti galutinį sprendimą dėl kitų metų valstybės biudžeto projekto.

Vyriausybės patikslintame 2024 m. biudžeto projekte numatyta, kad valstybės pajamos kitais metais sieks 16,98 mlrd. eurų, išlaidos – 20,61 mlrd. eurų. Lyginant su 2023 m., numatoma, kad biudžeto pajamos augs 1,43 mlrd. eurų (9,2 proc.), išlaidos – per 1,6 mlrd. eurų (beveik 8,5 proc).

Seimo narių siūlymų vertė – 690 mln. eurų, Vyriausybė pritarė 3 pasiūlymams

Vyriausybė pirmadienį ryte apsvarsčiusi parlamentarų siūlymus nutarė palaikyti tris iš jų. Finansų ministrė Gintarė Skaistė posėdžio metu tvirtino, kad Seimo narių pasiūlymų vertė siekė 690 mln. eurų, siūlymų kuriems Vyriausybė pritarė suma – 645 tūkst. eurų.

Valdžios sektoriaus skola 2024 m. turėtų sudaryti 39,9 proc. (neįvertinus ES balanso ir kaupimo poveikio – 38,9 proc.), deficitas – 3 proc. (be laikinųjų priemonių – 2,5 proc.). Pirminiame projekte skola ir deficitas buvo 0,1 proc. punkto mažesni. 2025 m. numatoma, kad skola sieks 43,1 proc., o deficitas 2,5 proc.

Kitąmet vėl galios Mastrichto kriterijai, tad Europos Sąjungos šalys, taip pat ir Lietuva, turės išlaikyti mažesnį nei 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) biudžeto deficitą bei neturėti didesnės nei 60 proc. BVP dydžio skolos.

Kitais metais 20 proc. numatoma didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) – jis sieks 751 eurą. Taip pat 5 metams planuojamos pratęsti investicinio projekto ir kino filmų gamybai skirtos lengvatos. 2024 m. minimali mėnesinė alga (MMA) bus 10 proc. didesnė ir sieks 924 eurus (709 eurus „į rankas“).

Patikslintame biudžeto projekte numatoma papildomai skirti 157 mln. eurų Lietuvos keliams, tad vietoje pirminiame projekte buvusių 715,3 mln. eurų, kelių sektoriui bus skiriami 872 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.