Seimas P. Gražulio apkaltos procesą galėtų užbaigti jau kitą savaitę

Konstituciniam Teismui (KT) pripažinus, kad parlamentaras Petras Gražulis pažeidė Konstituciją, apkaltos procedūra Seimo nariui galėtų būti užbaigta jau ateinančios savaitės ketvirtadienį, sako konservatorius, parlamento vicepirmininkas Jurgis Razma.

 P. Gražulis<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 P. Gražulis<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 P. Gražulis<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 P. Gražulis<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 P. Gražulis<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 P. Gražulis<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 P. Gražulis<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 P. Gražulis<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 P. Gražulis
 P. Gražulis
 P. Gražulis
 P. Gražulis
 P. Gražulis
 P. Gražulis
 P. Gražulis
 P. Gražulis
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 5, 2023, 3:45 PM

„Viskas Seimo valioje“, – Eltai sakė Seimo valdybai priklausantis politikas.

J. Razmos teigimu, dar šią savaitę, jei parlamento pirmininkė registruos nutarimo projektą, Seimas gali nustatyti apkaltos datą.

„Tokį nutarimo projektą mes galėtume svarstyti ir priimti jau šios savaitės ketvirtadienį ir tada apkaltos data galėtų būti gruodžio 14 d.“, – teigė J. Razma.

Parlamentui pritarus, galutinė apkaltos procedūra galėtų būti realizuota po 7 dienų.

„Tai būtų slaptas balsavimas, kur reikalingi 85 balsai, jei norime, kad apkalta būtų rezultatyvi“, – teigė J. Razma, pažymėdamas, kad dažniausiai tokį balsavimą sunku prognozuoti.

Kita vertus, pripažino konservatorius, apkaltos procedūros P. Gražulis gali išvengti, jei pats atsisakys Seimo nario mandato.

„Dar yra laiko pačiam Petrui Gražuliui pagalvoti ir nunešti atitinkamą pareikšimą į Vyriausiąją rinkimų komisiją“, – sakė politikas.

Tokiu atveju, pažymėjo jis, P. Gražulis išvengtų draudimo 10 metų kandidatuoti į Seimą.

„Jeigu būtų apkaltos procedūra įvykdyta iki galo ir slaptas balsavimas pavyktų, dabartinis Seimo narys negalėtų 10 metų kandidatuoti“, – apibendrino J. Razma.

KT antradienį priėmė išvadą, kad parlamentaras Petras Gražulis pažeidė Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką. Ši KT paskelbta išvada Seimui leis spręsti dėl P. Gražulio mandato panaikinimo.

„(...) Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas teikia išvadą: Lietuvos Respublikos Seimo nario Petro Gražulio veiksmas – sąmoningas balsavimas už kitą Seimo narį – prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai“, – antradienį teismo išvadą įgarsino KT pirmininkas Gintaras Goda.

„Šiuo veiksmu (...) Seimo narys Petras Gražulis šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos Konstituciją ir sulaužė priesaiką“, – nurodoma nutarime.

Ši KT išvada yra galutinė ir neginčijama.

Seimas apkaltą parlamento nariui P. Gražuliui pradėjo ir į KT kreipėsi šių metų birželio mėnesį. Parlamentas prašė KT atsakyti, ar P. Gražulio veiksmai, kai šis balsavo už kitą Seimo narį, prieštarauja Konstitucijai. Apkalta P. Gražuliui inicijuota dėl to, kad jis 2022 m. rugsėjį galėjo balsuoti už socdemą Liną Jonauską, taip esą pažeisdamas Konstituciją ir sulaužydamas Seimo nario priesaiką.

Pavasarį, iki Seimui apsisprendžiant dėl kreipimosi į KT, parlamentaras teigė neatmetantis galimybės trauktis iš Seimo iki KT paskelbiant savo sprendimą.

Tam, kad Seimo nariui būtų panaikintas mandatas, reikia 85 parlamentarų balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.