Ukrainą remianti organizacija „Maži, bet stiprūs“ siūlo įsigyti Kalėdų žaisliuką droną ir taip finansuoti dronų tiekimą į frontą

Paramos Ukrainai organizacija „Maži, bet stiprūs“ kviečia įsigyti Kalėdų žaisliuką droną ir taip prisidėti prie įstaigos iniciatyvos į frontą ukrainiečiams nusiųsti apie tūkstantį šiuo metu kare plačiai naudojamų dronų.

Palaikymo akcija Izraeliui ir Ukrainai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Palaikymo akcija Izraeliui ir Ukrainai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Palaikymo akcija Izraeliui ir Ukrainai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Palaikymo akcija Izraeliui ir Ukrainai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-12-05 17:02

„Iniciatyva norime pakviesti visus Lietuvos žmones ir įmones prisidėti prie kalėdinės dovanos Ukrainai. Konkrečiai kariams, nes remiame juos, šiuo metu virš 10 brigadų“, – teigia „Maži, bet stiprūs“ įkūrėjas Raimundas Aleknavičius.

„Turime kalėdinę svajonę (surinkti lėšų – ELTA) tūkstančiui dronų“, – teigė jis.

„Maži, bet stiprūs“ siūlo už minimalią 40 eurų paramos sumą nusipirkti 3D spausdintuvu pagamintą drono formos Kalėdų eglės žaisliuką.

Už surinktas lėšas įstaiga įsigys ir pateiks Ukrainos kariams dronų, jų dalių. Įrenginius karo laukui „Maži, bet stiprūs“ ruošia kartu su partneriais Ukrainoje, į frontą siunčia FPV tipo, daugkartinio naudojimo dronus.

Anot R. Aleknavičiaus, dronai dabartiniame karo etape „karaliauja Ukrainos danguje“, kadangi yra santykinai pigūs, gali pažeisti gerokai brangesnę karinę techniką.

„Dronų poreikis šiuo metu yra tūkstančiais per savaitę. Mūsų (perduotų dronų kiekis –ELTA) bus lašelis jūroje. Bet vis tiek, prisidėjimas, simbolis, prasminga dovana kariams“, – kalbėjo „Maži, bet stiprūs“ vadovas.

2–3 pilotų grupelė, pasak R. Aleknavičiaus, per savaitę kovos lauke sunaudoja apie 50 dronų. Pilotų grupių vienoje karių brigadoje, priklausomai nuo jos dydžio ir specialistų skaičiaus, esą gali būti ir daugiau nei 10.

Jis pasakojo, kad dronai retai visiškai sunaikina sunkiąją techniką, tačiau gali priešo kovos mašinas išvesti iš rikiuotės.

„Jei dronas pilnai nesunaikina, (technika – ELTA) užvažiuoja ant minos. Jei mina nesusprogdina, pribaigia, galiausiai, artilerija. Minos, artilerija ir dronai yra mirtinas, šimtaprocentinis vaistas nuo šarvuotos technikos“, – sakė R. Aleknavičius.

„Įtaka dabar tokia, kad okupantai nevažiuoja arčiau, nei galėtų priskristi dronai – apie 15 km, mūsų kartais ir 20 km pasiekia, priklauso nuo oro sąlygų. Ir tada siunčia mažas grupeles kareivių 10–15 km eiti pėsčiomis į fronto linijas“, – dronų efektą kare aiškino jis.

Anot R. Aleknavičiaus, dronai dar naudojami atakuoti ryšių įrangą, vadavietes, artilerijos pabūklus, kulkosvaidžius ir pan.

„Lyginant su FPV drono kaina, tai yra didelės vertės taikiniai“, – akcentavo „Maži, bet stiprūs“ vadovas.

Tikisi surinkti 0,5 mln. eurų

R. Aleknavičius pripažino, kad artėjant antrosioms plataus masto invazijos Ukrainoje metinėms parama „labai sumažėjusi“, tačiau įstaiga tikisi surinkti 0,5 mln. eurų. Susidomėjimo iniciatyva tikimasi iš verslo, dalis bendrovių organizaciją remia pastoviai.

„Orientuojamės į verslą, siūlome įmonėms kartu organizuoti labdaros renginius, pagalvoti apie dovanas darbuotojams, šeimos nariams, partneriams“, – pažymėjo R. Aleknavičius, pridūręs, jog pritraukti naujų verslų aukoti yra sunku.

„Nes arba kažkas jau paaukojęs, arba tiesiog dėmesys nukrypęs į kitas iniciatyvas“, – teigė jis.

„Maži, bet stiprūs“ nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios pernai vasarį surinko apie 1 mln. eurų paramos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.