Aukščiausiojo Teismo verdiktas „MG Baltic“ byloje: kasaciniai skundai priimti, tačiau nuteistieji lieka įkalinti

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjų kolegija nutarė priimti nagrinėti vadinamojoje „MG Baltic“ byloje nuteistųjų Vytauto Gapšio, Eligijaus Masiulio ir Raimondo Kurlianskio kasacinius skundus, tačiau netenkino jų prašymų sustabdyti žemesnės instancijos teismo nuosprendžio vykdymą.

Eligijus Masiulis, Vytautas Gapšys, Raimondas Kurlianskis<br>T.Bauro nuotr.
Eligijus Masiulis, Vytautas Gapšys, Raimondas Kurlianskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas

2023-12-06 14:56, atnaujinta 2023-12-06 15:19

„Teisėjų atrankos kolegija nutarė priimti nuteistųjų kasacinius skundus, tačiau netenkino nuteistųjų prašymų sustabdyti apeliacinės instancijos teismo nuosprendžio vykdymą“, – praneša LAT.

Remiantis Baudžiamojo proceso kodeksu, LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų atrankos kolegija pažymėjo, kad įsiteisėjęs teismo nuosprendis ir nutartis yra privalomi visoms valstybės ir savivaldybių institucijoms bei pareigūnams, įmonėms, įstaigoms, organizacijoms ir asmenims. Akcentuojama, kad nutartis būti vykdoma be prieštaravimų ir netrukdomai.

„Teismų nuosprendžio ar nutarties vykdymo sustabdymas yra išimtis iš bendrosios taisyklės, todėl nuosprendžio ar nutarties vykdymas gali būti sustabdomas, jeigu jų vykdymas gali sukelti itin sunkius ir neatkuriamus padarinius nuteistajam, jo šeimai ar kitiems asmenims, pažeisti viešąjį interesą ir tik sustabdžius skundžiamų teismų sprendimų vykdymą tokių padarinių gali būti išvengta“, – teigiama paaiškinime.

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas lapkričio 22 d. pripažino kaltais visus anksčiau „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje išteisintus asmenis. Teismas dėl korupcinių nusikaltimų kaltais pripažino buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentą R. Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį E. Masiulį, jiems atitinkamai skirtos 6 ir pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmės.

Darbo partijos atstovui, Seimo nariui V. Gapšiui teismas skyrė 4 su puse metų nelaisvės, o eksparlamantarams Šarūnui Gustainiui ir G. Steponavičiui teismo sprendimu skirtos piniginės baudos.

Teismas taip pat kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažino ir anksčiau išteisintus juridinius asmenis byloje – „MG Grupę“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją. Juridiniams asmenims skirtos piniginės baudos.

Apeliacinio teismo sprendimą kaltinamieji apskundė LAT, prašydami stabdyti bausmės vykdymą.

Laisvės atėmimo bausmes už korupcines veiklas nuteisti V. Gapšys ir E. Masiulis atliks Kauno kalėjime, esančiame Technikos gatvėje, o R. Kurlianskis – A. Mickevičiaus gatvėje esančiame Kauno kalėjimo pastate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.