Dėl lietuviškų R. Abramovičiaus vaikų pasų – nežinomybė: nurodė, kokių veiksmų bus imtasi toliau

Trečiadienį į pasirodžiusią informaciją apie tai, kad Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus sūnus Arkadijus ir dukra Anna yra įgiję Lietuvos pilietybes, sureagavo Vidaus reikalų ministerija bei Migracijos departamentas.

R.Abramovičius<br> Lrytas.lt koliažas
R.Abramovičius<br> Lrytas.lt koliažas
R.Abramovičius<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
R.Abramovičius<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Romanas Abramovičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Romanas Abramovičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Evelina Gudzinskaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Evelina Gudzinskaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 6, 2023, 1:26 PM, atnaujinta Dec 6, 2023, 1:41 PM

Paaiškėjo, kad institucijos apie du lietuviškus pasus turinčius R. Abramovičiaus vaikus jau žino, dėl kitų jo šeimos narių šiuo metu dar aiškinamasi.

„Po šiandien pasirodžiusios informacijos mes ėmėmės iniciatyvos – konkrečiai pavedžiau Migracijos departamentui peržiūrėti visą sankcionuotų asmenų sąrašą, ir įvertinti, kiek yra asmenų, gavusių Lietuvos Respublikos pilietybę, ir yra galbūt sankcionuotų asmenų sąraše arba jų artimieji yra tokiame sąraše.

Esame inicijavę atitinkamas įstatymo pataisas, kad įvertinus saugumo situaciją tokie asmenys mūsų šalies pilietybės galėtų netekti“, – nurodė ministrė Agnė Bilotaitė.

Informaciją apie R.Abramovičiaus vaikų pilietybes ministerija gavo trečiadienį, šiuo metu ji yra vertinama. Pasak VRM vadovės, Lietuvos pasas negali būti priedanga apeinant sankcijas.

„Komentuojant šią situaciją reikėtų pasakyti, kad šiuo metu galiojantis pilietybės įstatymas numato galimybę atimti pilietybę išimties tvarka tik išimties tvarka gavusiems pilietybę, kai asmuo kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, viešai reiškia palaikymą Lietuvai ir ES priešiškai valstybei.

Dėl to buvo kreiptasi į mūsų Valstybės saugumo departamentą, tokių asmenų mes turime apie 700, kurie yra gavę išimties tvarka pilietybę, ir buvo paprašyta įvertinti, ar šie asmenys nekelia grėsmės, ar nėra vienaip ar kitaip susiję su atitinkamomis priešiškomis valstybėmis.

Tačiau pilietybės įstatymas nenumato galimybės atimti LR pilietybės, kuri yra įgyta kilmės arba kitu pagrindu, tačiau turiu pasakyti, kad šiuo metu mes jau turime atitinkamus pakeitimus, kad ir tokiu pagrindu įgytos pilietybės ją gavęs asmuo netektų, bet tik tais atvejais, kai tai susiję su Lietuvos nacionalinio saugumo dalykais“, – aiškino ministrė.

Ji nenurodė, kiek R.Abramovičiaus šeimos narių šiuo metu turi Lietuvos pilietybę ir kiek laiko ją apskritai turi.

„Nenorėčiau dabar tikslinti informacijos, tik galiu pasakyti, kad šitie dalykai įvykę iki karo“, – nurodė A.Bilotaitė.

Nors ministrė pripažino, kad tokia informacija iš esmės yra visuomenės interesas, daugiau duomenų neatskleidė ir Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

„Informacija jau yra paskelbta viešai, ir daugiau komentuoti nenorėčiau, nes kalbame apie privačius asmenis, kurie nėra sankcionuojamų asmenų sąraše. Pagal teisės aktus jie turi teisę į privatumą“, – nurodė ji.

E.Gudzinskaitė pažymėjo, kad pats R.Abramovičius nėra Lietuvos pilietis.

„Jums viešai gerbiama ministrė patvirtino, kad tie asmenys, vaikai, turi Lietuvos pilietybę, kuri buvo įgyta dar iki karų pradžios – senesniais laikais, ir tai proporcingumo prasme yra pakankamas informacijos kiekis“, – aiškino Migracijos departamento direktorė.

„Visą kitą informaciją mes tikriname, tuos asmenis ir jų šeimos narius mes patikrinsime, įvertinsime ir žiūrėsime, ką galime padaryti galiojančių teisės aktų kontekste“, – kalbėjo E.Gudzinskaitė.

Ji vėliau patikino, kad Migracijos departamentas šiuo metu informacijos turi apie du Lietuvos pilietybę įgijusius asmenis, apie tai sužinojo šią savaitę.

Tarptautinio žurnalistinio tyrimo „Cyprus Confidential“ metu nutekinti duomenys rodo, kad Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus sūnus Arkadijus ir dukra Anna yra įgiję Lietuvos pilietybes, skelbia tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

Žurnalistai tarp nutekintos medžiagos iš Kipro finansinių paslaugų kontoros „Meritservus“ aptiko oligarcho sūnaus A.Abramovičiaus paso nuotrauką. Dokumentas buvo išduotas prieš dešimtmetį ir baigė galioti šių metų gruodžio 5 d. Paso nuotraukos autentiškumas patvirtintas Londono teisininko parašu.

Kada Lietuvos pasą įgijo oligarcho dukra A.Abramovič nėra aišku – dokumentuose aptiktas tik jos lietuviško paso numeris bei nurodyta Lietuvos pilietybė.

Žurnalistų išanalizuoti susirašinėjimai rodo, kad Arkadijaus ir Annos Abramovičių lietuviški pasai buvo panaudoti ir operacijoms, vertinamoms kaip bandymai apeiti oligarchui taikomas tarptautines sankcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.