Kilus diskusijomis dėl paimto vaiko, V. Čmilytė-Nielsen raginimas: politikai turi išlikti išmintingi

Viešojoje erdvėje išplitus vaizdo įrašui, kuriame matomas iš motinos paimamas vaikas, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad politikai turėtų būti itin atsargūs komentuodami atsakingų institucijų veiksmus. Paprašyta įvertinti, ar atsargus buvo prezidentas Gitanas Nausėda, antradienį sukritikavęs vaiko teisių apsaugos tarnybas, parlamento vadovė į detales nesileidžia.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>A.Ufarto/ELTOS nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>A.Ufarto/ELTOS nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 6, 2023, 10:52 AM

„Nenorėčiau komentuoti. Tik bendrai pasakysiu: politikams tokiose istorijose reikia būti labai išmintingiems“, – Eltai trečiadienį teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, rezonansą viešojoje erdvėje sukėlęs įrašas yra tikrai sukrečiantis. Tačiau, akcentuoja Seimo pirmininkė, ypač tokiose situacijoje būtina sverti kiekvieną žodį.

„Vaizdo įrašas yra sukrečiantis. Tačiau, matyt, tai yra vienas epizodas, kaip jau dabar suprantame, labai ilgos istorijos – skyrybų dramos. Šioje situacijoje labai apmaudu, kad vaikas, kaip tokiais atvejais ir būna, tampa labiausiai pažeidžiamu žmogumi visoje šioje istorijoje.

Norėtųsi, kad tiek atsakingi asmenys, tiek politikai, ypač vertindami visą kontekstą, skaudžias istorijas, kurios buvo Lietuvoje, išliktų ypač atsargūs ir svertų kiekvieną žodį“, – sakė politikė, komentuodama šiuo klausimu išsiskyrusias Prezidentūros ir socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės nuomones.

ELTA primena, kad viešojoje erdvėje ėmus plisti vaizdo įrašui, kuriame matoma, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos paima vaiką, G. Nausėda paragino Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus bei kitas už situaciją atsakingas institucijas kuo greičiau pateikti situacijos vertinimą.

„Dar kartą pamatėme, kiek daug dar trūksta tarnyboms ir visuomenei iki nesuvaidinto, nebiurokratinio rūpinimosi vaikais“, – savo „Facebook“ paskyroje antradienį paskelbė G. Nausėda.

Tokius prezidento žodžius ministrė M. Navickienė pavadino „oportunizmu“.

„Oportunizmas. Nusivyliau šiaip komentaru, nes nepraleista proga momentinio populiarumo socialiniuose tinkluose pasivaikyti. Vietoje to, kad būtų saugomas nekalto vaiko geriausias interesas. Tai nusivyliau“, – žurnalistams Seime sakė M. Navickienė.

Savo ruožtu Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba atskleidė daugiau detalių apie diskusijas sukėlusį įrašą. Kaip teigė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė, vaizdo įraše matomi motina ir vaikas slapstėsi ir nevykdė teismo sprendimo. Pernai teismas priėmė sprendimus, nustatant vaiko gyvenamąją vietą su tėvu. Mažametis paimtas iš mamos šių metų rugsėjį – įvykis ir užfiksuotas paplitusiame vaizdo įraše.

„Reikėtų paminėti, kad mama su vaiku jau kurį laiką slapstėsi, ėmėsi visų veiksmų, kad vaikas nebūtų sugrąžintas tėvui, su kuriuo buvo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta. Per tą laikotarpį vaikui nebuvo sudarytos sąlygos lankyti ugdymo įstaigos, gyventi įprastą socialinį gyvenimą, bendrauti su kitais artimaisiais“, – nurodė I. Skuodienė.

Dėl vaizdo įrašo pašalinimo iš socialinių tinklų kreiptasi į policiją.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pradėjo vidinį tyrimą, sulaukusi skundo tyrimo ėmėsi ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.