I. Šimonytė apie opozicijos klausimus Seimo pirmininkei: toks elgesys nestebina

Opozicijai ketinant plenarinių posėdžių salėje apklausti Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, premjerė Ingrida Šimonytė mano, kad parlamento mažumos atstovai tiesiog ieško progų kurti politinę kovą.

Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2023, 9:00 AM

Kaip pranešta anksčiau, Apeliaciniam teismui pripažinus Liberalų sąjūdį kaltu dėl korupcinių veikų, Seimo mažumos atstovai ėmė kelti klausimus, ar šios politinės jėgos lyderei ir Seimo pirmininkei nederėtų suspenduoti narystės partijoje. Nutarta parlamento vadovei užduoti rūpimus klausimus, o vėliau svarstyti ir apie nepasitikėjimo procedūros iniciatyvą.

„Manęs nestebina toks opozicijos elgesys. Jeigu opozicija mano, kad ji turi pagrindo kvestionuoti, ar Seimo pirmininkė turi pasitikėjimą – tam yra Seimo statute numatytos procedūros. Bet aš tikrai asmeniškai manau, kad tai proga eilinį kartą turėti tokią pozicijos ir opozicijos kovą, naudojantis šiuo teismo sprendimu. Žiūriu į tai kaip į politinį procesą“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė I. Šimonytė.

Jos teigimu, V. Čmilytė-Nielsen nėra niekaip susijusi su „MG Baltic“ istorija ir byloje nefigūravo. Be to, akcentavo ji, visi nuteistieji liberalai – nėra partijos nariai ir yra apskritai pasitraukę iš aktyvios politikos.

„Seimo pirmininkė niekaip nefigūruoja šioje byloje ir niekaip nefigūravo – nebuvo nei Liberalų sąjūdžio pirmininkė, nei jokia aktyvi narė tuo metu, kai vyko apkalbami įvykiai“, – aiškino I. Šimonytė.

„Partiją prisivijo, jeigu galima taip sakyti, atsakomybė už to laikotarpio veiklą, kai partijai vadovavo Eligijus Masiulis“, – tęsė konservatorė.

Panašios pozicijos premjerė laikosi ir Darbo partijos Andriaus Mazuronio atžvilgiu.

„Mano nuomone, lygiai taip pat ne jo čia yra asmeninė atsakomybė. Bet skirtingai nuo Liberalų sąjūdžio, byloje figūruojantys Darbo partijos politikai šiuo metu yra Seime – konkrečiai, Vytautas Gapšys“, – dėstė ji.

ELTA primena, kad antradienį posėdžiavę opozicinių frakcijų seniūnai nutarė išsikviesti Seimo pirmininkę į plenarinių posėdžių salės tribūną atsakyti jiems rūpimų klausimų. Politikei ketinama užduoti klausimus apie tai, koks yra jos požiūris į skaidrumo ir politinės etikos standartus. Kreipimesi opozicijos atstovai cituoja koalicinės sutarties preambulę, kurioje nurodoma, kad valdantieji „moralinius ir etinius kriterijus savo veiklai“ kels tolygiai teisiniams reikalavimams, o politinę kultūrą ir žmonių pasitikėjimą valstybe stiprins asmeniniu pavyzdžiu.

„Ar laikote šį teiginį ne tik savo politinių oponentų, bet ir savo pačios elgesio matu?“ – keliamas klausimas V. Čmilytei-Nielsen.

Taip pat, kaip skelbta ir anksčiau, ketinama teirautis, ar V. Čmilytė-Nielsen stabdys narystę Liberalų sąjūdyje.

Kaip Eltai anksčiau teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnės Aušrinės Norkienės, jeigu V. Čmilytė-Nielsen nuspręs likti liberalų gretose, tuomet opozicija imsis nepasitikėjimo procedūros.

Apeliaciniam teismui vadinamojoje „MG Baltic“ byloje pripažinus Liberalų sąjūdį bei Darbo partiją kaltomis, opozicijoje prakalbta apie nepasitikėjimą teistomis politinėmis jėgomis.

Valdantieji tikina pasitikintys V. Čmilyte-Nielsen ir nurodo, kad darbas su kaltinamojo nuosprendžio sulaukusiais liberalais yra įmanomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.