I. Šimonytė apie R. Abramovičiaus vaikų įgytas Lietuvos pilietybes: Seime reikalingos diskusijos dėl įstatymų pakeitimų

Paaiškėjus, jog du Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus vaikai turi Lietuvos pilietybes, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Seime reikalingos diskusijos dėl Pilietybės įstatymo pakeitimų.

Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-07 09:18

„Reikia diskutuoti apie tai, ar įstatymai turėtų būti keičiami. (...) Paprastai tokiais atvejais žmonės turi ne vieną pilietybę. Kalbėti apie jos netekimo pagrindus, matyt, galėtume Seime. Manau, kad šį klausimą reikia spręsti ir, jei bus reikalingos įstatymo pataisos, jos ir bus inicijuotos“, – LRT radijui ketvirtadienį kalbėjo I. Šimonytė.

„Tikrai nepuošia mūsų valstybės, kai režimui artimi žmonės turi kokius nors legalius buvimo šalyje dokumentus ir gali jais naudotis, apeidami tarptautines sankcijas“, – pridūrė ji.

Ministrė pirmininkė taip pat sako paprašiusi Migracijos departamento pateikti detalesnę informaciją, kaip atrodė pilietybės šiems asmenims išdavimo procesas ir kuri leistų politikams imtis tolimesnių veiksmų.

„Paprašiau, kad man būtų pateikta visa informacija apie tai, kaip šita situacija susiklostė ir kokia buvo veiksmų, sprendimų seka. (...) Tai tikiuosi, kad tas darbas bus atliktas ir sprendimai bus padaryti“, – sakė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad tarptautinio žurnalistinio tyrimo „Cyprus Confidential“ metu nutekinti duomenys rodo, jog Rusijos oligarcho R. Abramovičiaus sūnus Arkadijus ir dukra Anna yra įgiję Lietuvos pilietybes. Apie tai paskelbė tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

Žurnalistai tarp nutekintos medžiagos iš Kipro finansinių paslaugų kontoros „Meritservus“ aptiko oligarcho sūnaus A. Abramovičiaus paso nuotrauką. Dokumentas buvo išduotas prieš dešimtmetį ir baigė galioti šių metų gruodžio 5 d. Paso nuotraukos autentiškumas patvirtintas Londono teisininko parašu.

Kada Lietuvos pasą įgijo oligarcho dukra A. Abramovič nėra aišku – dokumentuose aptiktas tik jos lietuviško paso numeris bei nurodyta Lietuvos pilietybė.

Žurnalistų išanalizuoti susirašinėjimai rodo, Arkadijaus ir Annos Abramovičių lietuviški pasai buvo panaudoti ir operacijoms, vertinamoms kaip bandymai apeiti oligarchui taikomas tarptautines sankcijas.

Savo ruožtu reaguodama į situaciją vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė trečiadienį teigė, kad Lietuva imsis visų priemonių, jog lietuviškas pasas nebūtų išnaudojamas kaip priemonė apeiti sankcijas. Ji pažymėjo, jog jau yra parengti atitinkami Pilietybės įstatymo pakeitimai, numatantys tokius saugiklius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.