V. Blinkevičiūtė: įtarimų sulaukęs M. Sinkevičius turi pilną teisę tęsti vadovavimą Jonavos savivaldybei

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė mano, kad įtarimų dėl galimai neteisėtai pasisavintų tarybos nario veiklai skirtų lėšų sulaukęs Mindaugas Sinkevičius gali toliau vadovauti Jonavos savivaldybei.

Mindaugas Sinkevičius ir Vilija Blinkevičiūtė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Sinkevičius ir Vilija Blinkevičiūtė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2023, 2:22 PM, atnaujinta Dec 9, 2023, 2:23 PM

„Jonavos rajono meru jį išrinko žmonės. Jis yra išrinktas žmonių ir jis turi pilną teisę tęsti darbą dirbdamas meru. Ir aš jam linkiu sėkmės“, – šeštadienį žurnalistams po LSDP tarybos posėdžio žurnalistams sakė V. Blinkevičiūtė.

„Jis yra išrinktas žmonių. Įsiklausykite, ką sakau – jis yra išrinktas, jis nenuteistas, įtarimai dar tik pareikšti. Todėl jis turi pilną teisę dirbti meru“, – pakartojo ji.

Klausiama, kaip paaiškintų, kodėl vienose renkamose pareigose – Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidento – M. Sinkevičius paprašė sustabdyti jo veiklą, o kitose – Jonavos mero – to nedaro, V. Blinkevičiūtė patikino nematanti priešpriešos buvusio kolegos elgesyje.

„Manau, kad jis labai teisingai pasielgė, suspenduodamas narystę tose organizacijose kaip socialdemokratų partija ar Savivaldybių asociacija. Jis tiesiog buvo mūsų partijos narys, toks mūsų statutas“, – kalbėjo europarlamentarė.

Jai antrino ir LSDP rinkimų štabo vadovas Robert Duchnevič, nurodydamas, kad M. Sinkevičiaus darbą LSA ir Jonavos savivaldybėje reikėtų vertinti atskirai.

„Atskirkime renkamas ir paskirtas pareigas“, – akcentavo R. Duchnevič.

„Apie LSA prezidento pozicijas – tai asociacija, savivaldybės išrenka viduje, ne žmonės išrenka (prezidentą – ELTA)“, – aiškino jis.

Kol vyks teisėsaugos tyrimas, M. Sinkevičius nebus svarstomas kandidatu kitų metų rinkimuose

Iki vadinamojo „čekiukų“ skandalo M. Sinkevičius buvo įvardijamas kaip vienas iš realiausių kandidatų po kitų Seimo rinkimų tapti kairiųjų Vyriausybės premjeru. Apie tai buvo pasisakiusi ir pati V. Blinkevičiūtė.

„Daugelis mūsų partijos narių, bičiulių mato, kad Mindaugas yra tikrai tas žmogus, kuris galėtų laimėjus rinkimus sėkmingai vadovauti mūsų vyriausybei“, – anksčiau teigė V. Blinkevičiūtė.

Visgi, pasak R. Duchnevič, kol tęsiasi teisėsaugos tyrimas, M. Sinkevičius kandidatuoti jokiuose rinkimuose negalės.

„Mindaugas buvo skyriuose keliamas kaip kandidatas eilėje rinkimų. Bet jis išbraukė šiuos prašymus. Negali būti kalbų apie kandidatavimą, kol vyksta teisėsaugos procesai“, – aiškino R. Duchnevič.

„Jeigu Mindaugas Sinkevičius baigs visus procesus, į kuriuos yra dabar įtrauktas, (...) jeigu jis galės sugrįžti, atstatyti savo narystę ir kandidatuos – tada galėsime kalbėti“, – nurodė jis.

Savo laikysenoje dvigubų standartų nemato

LSDP vadovybė „čekiukų“ skandalo įkarštyje aštriai kritikavo buvusią švietimo, mokslo ir sporto ministrę Jurgitą Šiugždinienę.

Klausiama, ar M. Sinkevičiaus atveju LSDP netaiko dvigubų standartų, V. Blinkevičiūtė patikino, kad merų ir ministrų situacijos yra kardinaliai skirtingos.

„Čia nėra jokių dvigubų standartų. Ėjo kalba ne apie išrinktą narį, o apie Vyriausybės narį. Kai mes kalbame apie ministrus – yra taikomi patys aukščiausi standartai. Ministrai yra paskiriami į tas pareigas ir tai yra patys aukščiausi standartai Lietuvoje turi būti taikomi“, – žurnalistams aiškino V. Blinkevičiūtė.

„Tai yra visiškai skirtinga situacija“, – pabrėžė ji.

„Manau, kad ministrais ir dabar neturėtų dirbti tie žmonės, kurie įsivėlė į „čekiukų“ skandalą“, – pakartojo europarlamentarė.

Tuo metu R. Duchnevič pridurdamas pastebėjo, kad į „čekiukų“ skandalą įsivėlę ministrai – kaip ir J. Šiugdžinienė – tebėra Seime.

„Minint buvusią švietimo ministrę, ji Seimo narės mandato neatsisakė. Taip pat yra ir su Mindaugu Sinkevičiumi kaip Jonavos meru“, – akcentavo LSDP rinkimų štabo vadovas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę teisėsauga Jonavos merui M. Sinkevičiui pareiškė įtarimus dėl galimai neteisėtai pasisavintų tarybos nario veiklai skirtų lėšų.

Po prokuratūros žinios M. Sinkevičius paskelbė kuriam laikui stabdantis narystę LSDP ir pateikęs prašymą Lietuvos savivaldybių asociacijai (LSA) laikinai stabdyti vadovo pareigas.

Klausimų dėl galimo piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis Jonavos meras sulaukė visuomenininkui Andriui Tapinui pradėjus savivaldos tarybos narių lėšų tyrimą. Gavus išlaidų ataskaitas, suabejota M. Sinkevičiaus įsigytais dviem televizoriais. Kelti klausimai ir dėl keturių telefono sąskaitų, šešių banko kortelių, kuriomis apmokėtos sąskaitos už kurą, intensyvių kelionių karantino metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.