Teismas: R. Žemaitaičio paskleista informacija apie A. Tapiną ir „Laisvės TV“ neatitinka tikrovės, žemina garbę ir orumą

Klaipėdos apylinkės teismas trečiadienį nutarė, kad Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio paskleista informacija apie visuomenininką Andrių Tapiną ir jo įkurtą viešąją įstaigą „Laisvės TV“ neatitinka tikrovės, žemina garbę ir orumą. Teismas įpareigojo politiką ištrinti socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtą informaciją.

Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gytis Pankūnas

Dec 13, 2023, 3:39 PM, atnaujinta Dec 13, 2023, 3:54 PM

Kaip paskelbė Klaipėdos apylinkės teismas, įvertinus R. Žemaitaičio 2022 m. liepos 11 d., 2022 m. liepos 16 d., 2022 m. rugpjūčio 9 d. įrašus socialiniame tinkle „Facebook“, nustatyta kad, nors dėstomą informaciją buvo bandoma pateikti kaip nuomonę, naudojant klausiamąją formą, žodį „galimai“, tačiau išanalizavęs visą įrašų turinį, teismas padarė išvadą, kad pateikiama informacija turi ryškių faktų konstatavimo bruožų, todėl pripažino, kad minėtuose įrašuose pateikta informacija kvalifikuotina, kaip žinia, o ne nuomonė.

Teismas iš bylos duomenų nustatė visas sąlygas, būtinas garbei ir orumui bei dalykinei reputacijai gnti, taip pat įvertino atsakovo paskleistos informacijos turinį, informacijos paskleidimo mastą, aplinkybę, jog šalys yra viešieji asmenys, kad informacija apie A. Tapiną ir „Laisvės tv“ buvo paskelbta keletą kartų, taip sukeliant abejones ieškovais ir jų vykdoma veikla.

Atsižvelgiant į nustatytas aplinkybes, teismas A. Tapino ir „Laisvės TV“ ieškinį tenkino iš dalies. Teismas pripažino, kad R. Žemaitaitis savo „Facebook“ paskyroje apie ieškovus viešai paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją, kuri žemina A. Tapino garbę ir orumą bei „Laisvės TV“ dalykinę reputaciją, įpareigojo atsakovą socialiniame tinkle „Facebook“ savo paskyroje per dvi savaites nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos paskelbti tikrovės neatitinkančią informaciją paneigiantį pranešimą, kuris turi likti minėtoje atsakovo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ neribotą laiką ir panaikinti (ištrinti) atitinkamus įrašus. Taip pat teismo sprendimu iš R. Žemaitaičio A. Tapinui priteista 2 tūkst. eurų, o „Laisvės TV“ – 1 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo.

Į Klaipėdos apylinkės teismą su ieškiniu kreipęsis visuomenininkas A. Tapinas ir jo įkurta viešoji įstaiga „Laisvės TV“ prašė pripažinti, jog R. Žemaitaičio skelbta informacija apie jo įkurtos viešosios įstaigos, jo paties organizuotas paramos akcijas Ukrainai (pareiškimai apie pinigų rinkimų kovinio drono „Bayraktar“ pirkimą, A. Tapino neva praloštus pinigus ir pan.) būtų pripažinta neatitinkanti tikrovės, žeminanti asmens garbę ir orumą, „Laisvės TV“ dalykinę reputaciją.

Taip pat teismo prašyta R. Žemaitaitį įpareigoti paneigti jo „Facebook“ paskyroje paskelbtą tikrovės neatitinkančią informaciją, panaikinti tikrovės neatitinkančios informacijos įrašus ir atlyginti po 10 tūkst. eurų neturtinės žalos A. Tapinui ir „Laisvės TV“.

Pats R. Žemaitaitis teisme aiškino, kad savo komentaruose apie galimai „nusuktus tūkstančius“ minėdamas „Andriuką“, neturėjo omenyje A. Tapino. Parlamentaro gynėjos pabrėžė, kad politikas, keldamas klausimus apie paramos Ukrainai akcijų skaidrumą, tiesiog siekė įgyvendinti bendrąjį gėrį, tai yra vykdyti paramos panaudojimo kontrolę. R. Žemaitaitis prašė teismo A. Tapino ir viešosios įstaigos „Laisvės TV“ ieškinį atmesti.

Klaipėdos apylinkės teismas sprendimas gali būti apeliacine civilinėje byloje skundžiamas Kauno apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.