Socialdemokratai kreipėsi į V. Benkunską: siūlo sostinės L. Giros gatvę pervadinti S. Kairio vardu

Šią savaitę Desovietizacijos komisijai įpareigojus Vilniaus savivaldybę keisti Liudo Giros gatvės pavadinimą, sostinės socialdemokratai kreipėsi į miesto merą Valdą Benkunską. Jie ragina šią gatvę bei joje esančią to paties pavadinimo viešojo transporto stotelę pervadinti Nepriklausomybės Akto signataro bei vieno ryškiausių tarpukario socialdemokratų Stepono Kairio vardu.

V. Benkunskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V. Benkunskas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V. Benkunskas<br>Ž.Gedvilos/ELTA nuotr.
V. Benkunskas<br>Ž.Gedvilos/ELTA nuotr.
V. Benkunskas<br>J.Kalinsko / ELTA nuotr.
V. Benkunskas<br>J.Kalinsko / ELTA nuotr.
V. Benkunskas<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
V. Benkunskas<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 9, 2024, 12:49 PM

Jų teigimu, suteikus L. Giros gatvei signataro vardą, būtų įprasmintas Lietuvos valstybingumui ir Vilniaus miestui nuveikusio S. Kairio atminimas.

„Kai turime tokį priimtą sprendimą, atsiranda ir galimybė pagaliau tinkamai pagerbti išties didelius ir prasmingus darbus Lietuvai nuveikusio Stepono Kairio atminimą. Deja, bet tenka konstatuoti, kad ši istorinė asmenybė iki šiol Vilniuje nebuvo deramai pagerbta“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės Socialdemokratų frakcijos seniūnas Povilas Pinelis.

Manoma, kad prie Lietuvos socialdemokratų partijos kūrimo pamatų dirbęs S. Kairys, 1905 metais kaip vicepirmininkas pirmininkaudamas Didžiajam Vilniaus Seimui pirmasis viešai įgarsino Lietuvos nepriklausomybės idėją. S. Kairio, Mykolo Biržiškos, Jono Vileišio ir Stanislovo Narutavičiaus buvo apginta ir 1918 metų vasario 16 dienos Nepriklausomybės akte įtvirtinta visiškai suverenios, nuo Vokietijos nepriklausomos Lietuvos koncepcija.

ELTA primena, kad nuo šių metų gegužės 1-osios Lietuvoje įsigaliojo Dekomunizacijos įstatymas. Jis taikomas bet kokia forma įamžintiems ar atvaizduojamiems asmenims, simboliams, informacijai, propaguojančiai totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

Praėjusių metų gruodį Seimo priimtas įstatymas taip pat sudaro prielaidas pašalinti iš viešųjų erdvių totalitarizmo ir autoritarizmo simbolius – paminklus, kitus memorialinius objektus, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimus.

Viešųjų objektų pripažinimą tokiais, kuriais propaguojami totalitariniai, autoritariniai režimai ir jų ideologijos, numatyta atlikti LGGRTC ir savivaldybių institucijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.