V. Blinkevičiūtė skeptiškai vertina I. Šimonytės raginimus didinti gynybos finansavimą: rinkiminis triukas

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė premjerės Ingridos Šimonytės raginimus ieškoti sprendimų gynybos finansavimui didinti vadina rinkiminiu triuku. Anot jos, papildomomis lėšomis gynybai susirūpinta per vėlai.

Vilija Blinkevičiūtė<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>M.Patašiaus nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-01-12 09:18

„Konservatorių susirūpinimas šiais metais, išėjus į rinkimų tiesiąją, dėl gynybos išteklių ir dėl gynybos finansavimo man kažkaip atrodo daugiau kaip rinkiminis triukas. Nes, vėlgi, kyla klausimas – o kur jie buvo anksčiau? Kur jie buvo, pavyzdžiui, pernai metais?“ – „Žinių radijui“ penktadienį komentavo V. Blinkevičiūtė.

„Kodėl apie tai pradėta kalbėti tik gruodžio mėnesį, kai vargais negalais braškėdamas buvo patvirtintas šių metų biudžetas, ir patvirtinus biudžetą staigiai išstoja ir ministras Landsbergis, ir Šimonytė – va dabar kalbėsimės apie mokesčius gynybai. Man tai atrodo toks rinkiminis triukas“, – vertino politikė.

Socialdemokratė sako nesuprantanti, kodėl gynybos finansavimas nebuvo įtrauktas į mokesčių reformos paketą, svarstytą Seimo rudens sesijoje.

„Kaip suprantu, Vyriausybė ar Finansų ministerija buvo sudariusi darbo grupę dėl mokesčių reformos, dėl mokesčių paketo – kaip matote, niekas nesigavo. Niekas nesigavo, nes nebuvo pakankamai išdiskutuota, pakankamai kalbamasi. Ir tiesiog nesuprantu, kodėl tam mokesčių pakete nebuvo siūlymo dėl gynybai reikalingų lėšų. Kodėl nebuvo apie tai kalbama?“ – retoriškai klausė V. Blinkevičiūtė.

„Kažkodėl viskas buvo nukreipta į nekilnojamojo turto mokestį, prastai parengtą, bet nebuvo jokių siūlymų dėl gynybos mokesčio, dėl gynybai reikalingų lėšų“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad netylant politikų diskusijoms apie sudėtingėjančią geopolitinę situaciją ir poreikį visapusiškai stiprinti Lietuvos gynybos pajėgumus, premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę kreipėsi į politinių partijų vadovus, verslo subjektus ir profsąjungas su kvietimu kartu ieškoti sprendimų dėl tvaraus Lietuvos gynybos finansavimo.

Ministrė pirmininkė skaičiuoja, jog iki 2030-ųjų, pradedant 2025 m., šiems tikslams pasiekti reikėtų apie 0,4–0,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) papildomo tvaraus finansavimo su jau esamu partijų sutartu 2,52 proc. nuo BVP finansavimu.

Atsakymų iš laiško gavėjų I. Šimonytė nurodo lauksianti iki sausio 15 d. Susitikimą siūloma rengti sausio 22 d., 24 d. arba 29 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.