S. Kairys žada vykti į Klaipėdą aiškintis dėl savivaldybės kultūros politikos sprendimų: tikrai neramu

Klaipėdos miesto savivaldybei pakeitus kultūrinių projektų finansavimo tvarką ir nutraukus bendradarbiavimą su Prancūzijos ambasada, kultūros ministras Simonas Kairys ketina artimiausiu metu vykti į uostamiestį aiškintis susiklosčiusios situacijos.

Simonas Kairys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 4:56 PM

Apie tai politikas pranešė savo „Facebook“ paskyroje, reaguodamas į LRT radijo interviu su Klaipėdos vicemere Lina Šukyte-Korsake, kuri aiškino pasikeitusią Klaipėdos savivaldybės kultūros projektų finansavimo tvarką bei nurodė, kodėl buvo nutraukti projektai su Prancūzijos ambasada ir institutu.

„Artimiausiomis savaitėmis atvyksiu į Klaipėdą ir bandysiu situaciją įvertinti tiesiogiai, be savivaldybės filtro“, – įraše „Facebook“ nurodė S. Kairys.

Nors ministras pažymėjo nenorįs kištis į savivaldos savarankiškumą, politikas neslėpė nuostabos, kodėl uostamiestyje vyrauja kitoks požiūris į bendrą kultūros ir meno politiką. Jis stebėjosi ir nauja Klaipėdos savivaldybės kultūros projektų finansavimo tvarka – kaip LRT radijui nurodė vicemerė L. Šukytė-Korsakė, paraiškas vertins darbo grupė ir komisija, kurių nariai yra savivaldybės arba jai pavaldžių įstaigų darbuotojai. Politikė nurodė, kad tarp visų vertinimo procedūrose dalyvaujančiųjų yra tik vienas nevyriausybinės organizacijos (NVO) atstovas.

„Nesinori paminti savivaldos savarankiškumo, bet man tiesiog gaila Klaipėdos kultūrininkų, kurie tiek metų tempė miestą į priekį. Buvo laikai, kai važiuodavome į Klaipėdą semtis žinių, ieškoti gerųjų pavyzdžių ir praktikų. Nežinau, kokių pavyzdžių dabar ieškosim iš savivaldybės ir jos įmonių darbuotojų suformuotos komisijos (kurioje yra lygiai 1 NVO atstovas) veikloje ar kažkokioje mero darbo grupėje, bet signalas kol kas yra labai blogas“, – apgailestavo ministras.

S. Kairį nustebino ir uostamiesčio valdžios sprendimas nutraukti ryšius su Prancūzijos ambasada. Vicemerės teigimu, toks sprendimas priimtas pasikeitus valdančiajai daugumai ir įvertinus, kad bendras projektas yra per brangus.

„Klaipėdiečių finansai negali būti šitaip dalinami“, – LRT radijui sakė L. Šukytė-Korsakė.

„Šių metų rudenį vyksiantis Lietuvos kultūros sezonas Prancūzijoje irgi Klaipėdai nerūpi. Didžiulė staigmena man – Klaipėdos savivaldybė, pasirodo, nutraukė bendradarbiavimą su Prancūzijos ambasada ir Prancūzų institutu Lietuvoje dėl projekto, kuris vystėsi 7 metus“, – į pastarąją žinią reagavo ministras S. Kairys.

Klaipėda jau praleido galimybę sudalyvauti Lietuvos kultūros sezone Prancūzijoje, artės naujas konkursas į Europos kultūros sostines, galų gale teko ir matyti tokį keistoką pasiruošimą įvairioms Klaipėdos krašto sukaktims. Visa tai įvertinant man tikrai neramu“, – apibendrino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.