Ž. Pavilionis ir L. Kasčiūnas kartu su NATO šalių atstovais vyksta į Vašingtoną tartis dėl paramos Ukrainai

Šią savaitę Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Žygimantas Pavilionis ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas kartu su kitais „Suvienytų už Ukrainą“ NATO šalių parlamentų atstovais vyksta į Vašingtoną tartis dėl paramos Ukrainai bei jos pakvietimo į NATO.

Laurynas Kasčiūnas irr Žygimantas Pavilionis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laurynas Kasčiūnas irr Žygimantas Pavilionis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Jan 15, 2024, 12:46 PM

Vizito iniciatoriaus Ž. Pavilionio teigimu, vizitas yra svarbus, nes būtent šiuo metu JAV Kongrese – Senate ir Atstovų rūmuose tariamasi dėl kompromiso, kuris leistų užtikrinti karinę paramą Ukrainai.

Be to, anot politiko, būtent Vašingtone už kelių mėnesių įvyks NATO valstybių vadovų susitikimas, kuriame, konservatoriaus įsitikinimu, Ukrainą galėtų būti pakviesta į Aljansą.

Ž. Pavilionis atkreipė dėmesį, kad pirmą kartą su vieningais tikslais į Vašingtoną vykstama su įtakingomis NATO vakarų valstybėmis – Prancūzija, Jungtine Karalyste, Kanada, Ispanija, kas dar kartą rodo, kad Vidurio Europos ir Baltijos šalių balsas NATO šiuo metu tampa pagrindinis.

„Būtent tokio parlamentinio lobizmo visose ES šalyse dėka „Suvienytų už Ukrainą“ organizacijai pavyko prisidėti prie visos ES sprendimo pradėti stojimo derybas su Ukraina 2023 m. gruodį. Tikimės atitinkamos sėkmės ir Vašingtono NATO susitikime 2024 m. liepą“, – teigė Ž. Pavilionis.

Savo ruožtu Seimo NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas atkreipia dėmesį į JAV vaidmenį užtikrinant Baltijos regiono saugumą.

„Amerikos kariai Lietuvoje ir Baltijos saugumo iniciatyva gerai atspindi atsakingą JAV požiūri į strateginę gynybos politiką, kuri mūsų regionui labai svarbi. Būtina išlaikyti šią nuoseklią laikyseną, kuri ne tik stiprina NATO Rytų flangą, bet veikia kaip ir atgrasymo faktorius. Visgi, dabartinė geopolitinė situacija – egzaminas mūsų Vakarų bendruomenei. Tam, kad pavyktų jį išlaikyti, reikalingas ryžtingas susitelkimas. Turime aiškiai susitarti dėl mūsų strateginių tikslų, tarp kurių – Ukrainos pergalė. Per ilgas delsimas ar abejonės galiausiai gali atsisukti prieš mus. Tikiu, kad nepaisant vidinių įtampų JAV, ši valstybė gali mus sutelkti ir vesti teisingą kryptimi,“ – teigia L. Kasčiūnas.

Kaip informuojama pranešime žiniasklaidai, vizitas rengiamas sausio 15–19 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.