N. Grunskienė prašo panaikinti Seimo nario R. Žemaitaičio teisinę neliečiamybę

Antradienį generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimą dėl parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio teisinės neliečiamybės panaikinimo.

R. Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R. Žemaitaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 11:26 AM, atnaujinta Jan 16, 2024, 11:44 AM

Generalinės prokurorės prašymas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį pateiktas įvertinus 2023 m. gegužės 8 d. pradėtame ikiteisminiame tyrime surinktų duomenų visumą dėl įtariamo viešo tyčiojimosi, žmonių grupės niekinimo ir neapykantos skatinimo prieš žydų tautybės žmones.

Kaip teigiama prokuratūros pranešime spaudai, šiuo metu turimi duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad parlamentaras Remigijus Žemaitaitis galimai padarė Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalyje numatytą tęstinį nusikaltimą: 2023 m. gegužės ir birželio mėnesiais asmeninėje paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė antisemitinius tekstus, kuriuose viešai tyčiojosi, niekino ir skatino neapykantą prieš žydų tautybės žmonių grupę.

„Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekse įtvirtinta, kad nusikalstamą veiką padariusiam asmeniui, kuris baudžiamojon atsakomybėn gali būti patrauktas tik kompetentingos institucijos leidimu, baudžiamasis procesas pradedamas, tačiau jam negali būti surašytas pranešimas apie įtarimą, jis negali būti apklausiamas kaip įtariamasis ar pripažįstamas įtariamuoju, negali būti suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė“, – teigiama prokuratūros pranešime spaudai.

Atsižvelgiant į tai, R. Žemaitaitis šio ikiteisminio tyrimo metu buvo apklaustas kaip liudytojas, kuris gali duoti parodymus apie savo paties galimai padarytą nusikalstamą veiką. Prokuratūros teigimu, šiuo metu visi galimi ir nedraudžiami proceso veiksmai su Seimo nariu R. Žemaitaičiu yra atlikti.

Vadovaujantis Konstitucijos, Seimo statuto ir kitų teisės aktų nuostatomis, tolesnis baudžiamasis procesas Seimo nario R. Žemaitaičio atžvilgiu nėra galimas negavus Seimo sutikimo patraukti šį Seimo narį baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra, tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais ne kartą papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius „lietuvių holokaustą“, viešai dalinosi antisemitiniais pareiškimais. Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Dar praėjusių metų lapkritį parlamentarams nutarus, kad yra pagrindas politiko apkaltai, Seimas kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis įvertintų, ar buvo pažeista Konstitucija bei sulaužyta duota priesaika. Jei KT konstatuotų, kad priesaika buvo sulaužyta, Seimo nario mandatas gali būti panaikintas 85 Seimo nariams balsavus už.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.