L. Kasčiūnas: tikiuosi iš Prezidentūros išgirsti, kodėl stringa pasitraukimas iš kasetinius šaudmenis ribojančios konvencijos

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) ateinančią savaitę grįš prie kasetinius šaudmenis draudžiančios konvencijos denonsavimo klausimo. Pasak komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno, tikimasi, kad sprendimą dėl šio klausimo vilkinanti Prezidentūra aiškiai pateiks savo argumentus.

 L. Kasčiūnas<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 L. Kasčiūnas<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis.Kęstutis Budrys.KAM direktorius plk. Elegijus Paulavičius.Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis.Kęstutis Budrys.KAM direktorius plk. Elegijus Paulavičius.Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Jan 21, 2024, 9:14 AM

„Yra daug argumentų, kodėl reikėtų išeiti iš šitos konvencijos. Pagrindinis argumentas – vykstant karui, ruošiantis atgrasymui, gynybai tu sau suvaržyti rankų negali. Jeigu rusai tai gali naudoti, kodėl mes to negalime naudoti – esame vienintelė regiono valstybė ratifikavusi šią konvenciją“, – Eltai teigė L. Kasčiūnas.

„Tai neleidžia mums nei pirkti tokio pobūdžio minų, nei treniruotis. Todėl argumentų yra daug. KAM buvo inicijavusi tokią diskusiją, dabar iš esmės norisi komitete išsiaiškinti, tai kur mes esame ir kada mes turėsime vieną ar kitą veiksmą šiuo klausimu, kada prezidentas teiks Seimo denonsuoti šią konvenciją“, – pridūrė jis.

NSGK pirmininkas pripažįsta, kad šiuo metu sprendimus dėl išstojimo iš kasetinius šaudmenis draudžiančios konvencijos stabdo Prezidentūra.

„Tikimės išgirsti labai stiprius argumentus iš Prezidentūros atstovų, kodėl mes nejudame šiuo klausimu. Pirmas veiksmas yra prezidento – jis turi siūlyti Seimui ir, kiek aš atsimenu, kiek esame kalbėję, visi partijų atstovai NSGK mato galimybę denonsuoti. Todėl jeigu politinis sutarimas yra, tai reikia drąsesniems būti šiek tiek“, – akcentavo L. Kasčiūnas.

ELTA primena, kad praėjusių metų rugpjūtį krašto apsaugos ministras A. Anušauskas viešai išreiškė lūkestį, kad Lietuva pasitrauks iš Oslo konvencijos, draudžiančios kasetinių šaudmenų naudojimą. KAM vertinimu, Lietuvai „būtina iš naujo įvertinti šios konvencijos nuostatas nacionalinio saugumo sumetimais“, nes nuo tada, kai Lietuva prisijungė prie konvencijos, saugumo situacija iš esmės pablogėjo.

Prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys tuomet teigė, kad viešos diskusijos dėl pasitraukimo iš kasetinę amuniciją draudžiančios konvencijos tapo savotišku politikavimo objektu, orientuotu labiau ne į šalies saugumo stiprinimą, o vidaus politiką.

Kasetinė amunicija – amunicija, kuri sprogdama išsisklaido į daugybę mažų sprogmenų. Šie sprogmenys įprastai sprogsta nuo kontakto su kietu pagrindu, visgi šlapia ar minkšta danga tai sustabdo. Tokie sprogmenys, juos užmynus ar paėmus į rankas gali sprogti. Dėl šios priežasties tokio tipo amunicija laikoma žalinga civiliams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.