A. Anušauskui sulaukus palankaus sprendimo dėl slaptos informacijos, Prezidentūra primena – vis dar tęsiasi ikiteisminis tyrimas

Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai (PAKK) nusprendus, kad krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas nepaviešino Lietuvai perduotos užsienio valstybių įslaptintos informacijos, Prezidentūra neatskleidžia, ar šis sprendimas keičia šalies vadovo požiūrį į situaciją.

Prezidentūra<br> J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Prezidentūra<br> J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Valdas Adamkus, Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdas Adamkus, Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
G. Nausėda<br>O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
G. Nausėda<br>O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
G. Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
G. Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 22, 2024, 5:34 PM

Komisijai priėmus ministrui palankų sprendimą, ELTA pasiteiravo Daukanto aikštės, ar tokios išvados keičia prezidento poziciją – anksčiau jis ne kartą pažymėjo, kad A. Anušauskas paviešino riboto naudojimo informaciją. Komentare Eltai Prezidentūra nurodė, kad Generalinė prokuratūra vis dar tęsia tyrimą dėl galimai paviešintos įslaptintos informacijos.

„Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija nagrinėjo paklausimą dėl įslaptintos informacijos galimo perdavimo tik vienu aspektu – aiškinosi ar buvo užtikrintas užsienio partnerių perduotos įslaptintos informacijos saugumas“, – nurodo prezidento komunikacijos grupė.

„Galimas tarnybos paslapties atskleidimas krašto apsaugos ministrui A. Anušauskui paskelbus informaciją po Valstybės gynimo tarybos posėdžio vis dar nagrinėjamas Generalinės prokuratūros pradėtame ikiteisminiame tyrime“, – pridūrė Prezidentūra.

ELTA primena, kad praėjusį penktadienį PAKK pranešė nusprendusi, jog A. Anušauskas, publikuodamas socialiniame tinkle medžiagą apie tankų įsigijimus, nepaviešino Lietuvai perduotos užsienio valstybių įslaptintos informacijos. Visgi, toks sprendimas priimtas nevieningai – Prezidentūros deleguoti komisijos nariai pateikė atskirąsias nuomones.

Skundas dėl šios publikacijos pasiekė PAKK dar vasarą. Į komisiją po vieno iš Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžių bei A. Anušausko įrašų socialiniuose tinkluose kreipėsi ekspremjeras Saulius Skvernelis – po VGT krašto apsaugos ministras pranešė, kad Lietuva planuoja siųsti ketinimų protokolą Vokietijos tankų gamintojams.

Sulaukęs kritikos, esą su Berlynu nutarta pasirašyti raštus be jokio konkurso ar politinio patarimo, ministras socialiniame tinkle „Facebook“ išdėstė savo poziciją. Visgi, tai įžiebė dar aštresnes diskusijas – imta svarstyti, ar KAM vadovas neatskleidė riboto naudojimo informacijos.

Prezidentas G. Nausėda ne kartą patikino – VGT svarstyta informacija buvo slapta ir sutarta ja nesidalinti. Vėliau pranešta, kad teisiškai šį aspektą turėtų įvertinti KAM.

Ir nors ministerija patikino, kad A. Anušausko paskelbta informacija apie tankų pirkimą neturi įslaptintos informacijos požymių, šalies vadovas nuo savo pozicijos neatsitraukė.

Savo ruožtu dėl A. Anušausko paskelbtos medžiagos į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė. Prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuris tęsiasi iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.