V. Čmilytė-Nielsen linki G. Nausėdai ir G. Landsbergiui išspręsti tarpusavio ginčus: tikiuosi taikos ir susitarimo

Trečiadienį prezidentui Gitanui Nausėdai ir užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui ketinant aptarti ginčus tarp institucijų įžiebusį ambasadorių skyrimo klausimą, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen viliasi, kad politikai pasieks sutarimą.

Viktorija Čmilytė-Nielsen ir  Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen ir  Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-02-07 08:56

„Aš tikiuosi taikos ir susitarimo“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Čmilytė-Nielsen, klausiama apie lūkesčius minėtam prezidento ir šalies diplomatijos vadovo susitikimui.

„Linkiu, kad šiandieną būtų konstruktyvus pokalbis ir kad abu politikai rastų panašių situacijų sprendimo mechanizmą“, – linkėjo ji.

Seimo vadovė apgailestavo, kad ginčai tarp Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) užsitęsė ir tapo eskaluojami viešojoje erdvėje.

„Neabejoju, kad abu politikai yra racionalūs ir galvoja labiau apie valstybės interesus nei asmenines simpatijas ir antipatijas. Akivaizdu, kad vieša diskusija ambasadorių klausimu labai užsitęsė ir nereikalingai tapo vieša. Manyčiau, kad pokalbis prie bendro stalo, aptariant, kaip kuo greičiau iš patinės situacijos išeiti, yra geriausias kelias“, – svarstė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad trečiadienį Prezidentūroje susitiks šalies vadovas ir užsienio reikalų ministras aptarti nuo pernai metų besitęsiančius ginčus dėl ambasadorių skyrimo. Institucijos nuo gruodžio nesutaria dėl to, kas yra kaltas, jog Lietuvai strategiškai svarbi ambasada Lenkijoje neturi vadovo. Daukanto aikštės rūmams ir ministerijai skirtingai aiškinant stringančias šios atstovybės ambasadoriaus skyrimo aplinkybes, klausimas ne kartą aptartas ir Seimo Užsienio reikalų komitete (URK). Vėliau išsiskyrė pozicijos ir ambasadoriaus prie NATO Deivido Matulionio atšaukimo klausimu.

Pabrėžia, kad VTEK sprendimai turi būti gerbiami ir pripažįstami

Trintys tarp Prezidentūros ir URM tęsiasi ir dėl ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno. G. Nausėdos ir G. Landsbergio susitikimo išvakarėse URM viceministras Jonas Survila teigė, kad Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pripažinus, jog diplomatas ir prezidentas supainiojo viešus ir privačius interesus, E. Bajarūno klausimas bus vienas esminių susitikimo darbotvarkėje.

Tuo metu komentuodama Prezidentūros laikyseną šiuo klausimu, V. Čmilytė-Nielsen pabrėžė – institucijų sprendimai turi būti gerbiami ir pripažįstami.

„Kalbant apie prezidentą – matyt, visų tokių institucijų kaip VTEK sprendimai, kurie remiasi įstatymų, kurie remiasi nešališkumu, aiškiais argumentais, jie turėtų būti gerbiami ir pripažįstami. Tik tokį galimą elgesio modelį aš matyčiau“, – šalies vadovo elgesį įvertino ji.

Konfliktas dėl ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje kilo praėjusių metų rudenį. Viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimą E. Bajarūno mobingą, nesutarta, ar ambasadorius toliau gali tęsti pareigas. Dėl šios situacijos ministerija atliko patikrinimą, kurio rezultatai parodė, kad ambasadorius pažeidė savo įgaliojimus, todėl spalį G. Landsbergis laikinai sustabdė E. Bajarūno funkcijas.

Klausimas dėl diplomato darbo dėmesio centre atsidūrė ir po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų, nustačius, kad miuzikle „Operos fantomas“ apsilankę prezidentas G. Nausėda ir E. Bajarūnas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymą.

Komisija nustatė, kad apsilankymas miuzikle buvo privataus pobūdžio, o už jį sumokėta ambasados lėšomis.

Visgi Prezidentūra su VTEK išvada nesutinka. Daukanto rūmai akcentuoja, kad prezidentas iš ambasadoriaus dovanų ar paslaugų negavo. Tuo metu E. Bajarūnas teigė svarstantis šį VTEK sprendimą apskųsti. URM savo ruožtu pranešė atliekanti naują tarnybinį tyrimą dėl diplomato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.