A. Skaisgirytė apie Rusijos ieškomus politikus: teoriškai, jie gali pakliūti į situaciją, kai yra sulaikomi ant sienos

Rusijai paskelbus apie Estijos premjerės Kajos Kallas, kultūros ministro Simono Kairio bei kitų politikų paiešką, prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė sako, kad tokiems asmenims kyla teorinė grėsmė būti sulaikytiems kertant valstybės sieną.

Asta Skaisgirytė.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2024, 12:35 PM

„Reikia pažymėti, kaip būdavo ankstesniais metais – Rusija neskelbia viešai tų asmenų, kuriuos įtraukia į persona non grata sąrašus. Tie asmenys, teoriškai, gali pakliūti į situaciją, kai kur nors vyksta ir ant sienos yra sulaikomi. Šį momentą reikia turėti mintyje“, – antradienį Seime žurnalistams sakė A. Skaisgirytė.

„Tą momentą savo kailiu gali patirti ir daug lietuvių – pavyzdžiui, Sausio 13-osios bylos teisėjai, kur Rusija neslėpdama pasakė, kad jie bus įtraukti į sąrašą tų asmenų, kurie negali atvažiuoti į Rusiją. Tačiau, maža ką, galbūt ir paieškomi tarptautiniu mastu“, – samprotavo ji.

„Realybė yra tokia ir reikia atitinkamai elgtis“, – pridūrė prezidento patarėja.

Visgi, ji pažymi, kad pastarasis atvejis ir žinia iš Maskvos dar turėtų būti patikrinta.

„Šis konkretus atvejis dar turėtų būti ištirtas, kad operuotume ne nuogirdomis, ne nutekinta informacija, bet tikra informacija“, – sakė prezidento patarėja.

Reaguodamas į žinias iš Maskvos, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad jo vadovaujama ministerija tikrins paviešintos informacijos tikrumą. Visgi, jeigu tai pasitvirtintų, sąrašuose esantiems asmenims reikėtų įsivertinti vykimą į trečiąsias šalis, pažymėjo jis.

ELTA primena, kad Maskva antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę K. Kallas „ieškomu asmeniu“. Rusijos opozicinis portalas „Mediazona“ antradienį taip pat pranešė, kad į ieškomų asmenų sąrašą įtrauktas ir Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys.

„Mediazona“ abu politikus aptiko iš Rusijos VRM tinklalapio parsisiuntusi visą viešai prieinamą paieškos duomenų bazę – beveik 100 tūkst. paieškos kortelių. Duomenų bazėje nenurodyta, pagal kokį straipsnį ieškomi K. Kallas ir S. Kairys.

Be K. Kallas ir S. Kairio, ieškomų asmenų duomenų bazėje yra daugiau kaip šimtas Rytų Europos pareigūnų ir politikų, kuriems Rusija iškėlė baudžiamąsias bylas po sovietinių paminklų nugriovimo jų šalyse. Tarp jų yra du trečdaliai ankstesnio šaukimo Latvijos Saeimos (parlamento) narių, Rygos, Klaipėdos, Vilniaus, taip pat Ukrainos miestų Lucko ir Rivnės tarybų nariai, Lenkijos Valbžycho miesto meras ir Lenkijos valstybės turto ministro pavaduotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.