A. Skaisgirytė: jei E. Bajarūnas kreipsis į teismą, reikėtų palaukti teisinio išrišimo

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė teigia, kad, jei ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Eitvydas Bajarūnas kreipsis į teismą dėl jam nepalankaus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo, reikės palaukti kol pasibaigs teisminis procesas ir tik tada imtis konkrečių žingsnių dėl diplomato likimo.

Eitvydas Bajarūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eitvydas Bajarūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Asta Skaisgirytė.<br>Josvydas Elinskas (ELTA) nuotr
Asta Skaisgirytė.<br>Josvydas Elinskas (ELTA) nuotr
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
A.Skaisgirytė.<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
A.Skaisgirytė.<br>J.Kalinsko/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 13, 2024, 9:19 AM

Antradienį planuojamas užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio ir ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūno, kurio funkcijos yra laikinai sustabdytos, susitikimas. Jo metu turėtų būti aptarti diplomato ateities planai.

Kaip antradienį „Žinių radijui“ sakė prezidento G. Nausėdos patarėja A. Skaisgirytė tvirtino, kad šalies vadovas lauks šio susitikimo rezultatų, tačiau kartu pažymėjo, kad, jei ambasadorius skųs VTEK sprendimų, kuriuo konstatuotas jo padarytas įstatymo pažeidimas, reikės palaukti teisminio proceso pabaigos.

„Ponas Bajarūnas yra pasakęs, kad kreipsis į teismą dėl VTEK išvados. Kadangi tokia situacija, kol jis gali į teismą kreiptis, o tai yra iki vasario pabaigos, nėra tas procesas visiškai užbaigtas ir reikėtų palaukti teisinio išrišimo“, –„Žinių radijui“ dėstė A. Skaisgirytė.

„Manau, kad prezidentas lauks ministro ir ambasadoriaus susitikimo rezultato. Nežinau, koks tas rezultatas gali būti. Matysime. Bet pasikartosiu – jei ponas Bajarūnas kreipsis į teismą, tada turėsime jau visai kito pobūdžio procesą, tai bus teisminis procesas. Ir tada šitoje šviesoje turėsime palaukti, kol tas teisminis procesas pasibaigs. Tik tada galima bus imtis kažkokių konkrečių žingsnių“, – tęsė prezidento patarėja.

Ji, paklausta apie prezidento ir G. Landsbergio praėjusios savaitės susitikimą, jį vadino žingsniu į priekį, ieškant kandidatūrų į atsilaisvinusias ambasadorių pozicijas. A. Skaisgirytė vylėsi, kad artimiausiu metu užsienio reikalų ministras vėl susitiks su G. Nausėda.

„Praeitą savaitę ministras Landsbergis atėjo pas prezidentą ir diskutavo dėl šių metų ambasadorių rotacijos – yra nemažai pozicijų, kurios yra keičiamos. Manau, kad buvo žengtas žingsnis į priekį, suartinant tuos matymus ir žinoma, kad artimiausiu metu ministras dar sykį galėtų apsilankyti pas prezidentą tam, kad galėtų galutinai suderinti tas pavardes, kurios jų diskusijoje buvo minimos“, – komentavo prezidento patarėja.

ELTA primena, kad Prezidentūra ir valdantieji jau antrą mėnesį ginčijasi dėl to, kas yra kaltas, jog Lietuvai strategiškai svarbi ambasada Lenkijoje neturi ambasadoriaus.

G. Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais A. Skaisgirytė „Žinių radijui“ anksčiau teigė, kad šalies vadovas, išreikšdamas pasitikėjimą užsienio reikalų ministru, pasiuntė aiškų signalą Lietuvos diplomatijos vadovui. Todėl, pasak jos, Prezidentūra laukė ministro iniciatyvos susitikti su G. Nausėda.

Nuo praėjusių metų rudens Užsienio reikalų ministerija (URM) ir Prezidentūra nesutaria dėl Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje likimo. Viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimą E. Bajarūno mobingą URM ir Prezidentūra susiginčijo dėl to, ar ambasadorius toliau gali tęsti pareigas. Dėl šios situacijos ministerija atliko patikrinimą, kurio rezultatai parodė, kad ambasadorius pažeidė savo įgaliojimus.

Praėjusių metų spalį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis laikinai sustabdė ambasadoriaus E. Bajarūno funkcijas iki kol bus atstatytas konstruktyvus ir produktyvus Lietuvos atstovybės Londone darbas.

E. Bajarūno klausimas atsidūrė ir VTEK akiratyje. Tarnyba prieš kelias savaites nutarė, kad miuzikle „Operos fantomas“ apsilankę prezidentas G. Nausėda ir E. Bajarūnas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų įstatymą. Komisija nustatė, kad apsilankymas miuzikle buvo privataus pobūdžio, o už jį sumokėta ambasados lėšomis.

Visgi Prezidentūra su VTEK išvada nesutinka. Daukanto rūmai akcentuoja, kad prezidentas iš ambasadoriaus dovanų ar paslaugų negavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.