G. Landsbergis apie Rusijoje paskelbtą lietuvių paiešką: „Tokius dalykus reikia priimti rimtai“

Rusijai paskelbus apie Estijos premjerės Kajos Kallas, kultūros ministro Simono Kairio bei kitų politikų paiešką, Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis tikina, kad jo vadovaujama ministerija tikrins šios informacijos tikrumą. Visgi, ministras pažymi – toks Maskvos žingsnis yra „tam tikras apdovanojimas“ politikams, aktyviai remiantiems Ukrainos kovą prieš Rusiją.

 Gabrielius Landsbergis.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
 Gabrielius Landsbergis.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 13, 2024, 11:51 AM, atnaujinta Feb 13, 2024, 12:26 PM

„Tai visiškai nauja informacija. Pirmiausiai, jeigu turime tokių galimybių, reikia patikrinti jos tikrumą – kaip suprantu, tai yra informacija iš nutekintos duomenų bazės, tai nėra oficiali informacija“, – antradienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis. „Tai yra tam tikras apdovanojimas žmonėms, vertinantiems Ukrainą ir palaikantiems gėrio kovą prieš blogį“, – akcentavo jis.

Visgi, tęsė ministras, jeigu paviešinta informacija pasitvirtins, sąrašuose paskelbtiems asmenims nereikėtų į tai numoti ranka – tai, pasak G. Landsbergio, būtų dar viena Kremliaus veikimo būdų apraiška.

„Jeigu pasitvirtina informacija, tai rodo Rusijos veikimo būdus. Tai reiškia, kad asmuo, net ir turintis imunitetą – kaip Estijos premjerė – gali turėti iššūkių su teisėsauga trečiojoje valstybėje, kuri nuspręstų vykdyti Rusijos arešto orderį netgi tam žmogui apie tai nežinant“, – įspėjo ministras.

„Tokius dalykus reikia priimti rimtai ir įvertinti savo keliones taip pat“, – paragino G. Landsbergis.

ELTA primena, kad Maskva antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę K. Kallas „ieškomu asmeniu“. Rusijos opozicinis portalas „Mediazona“ antradienį taip pat pranešė, kad į ieškomų asmenų sąrašą įtrauktas ir Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys. „Mediazona“ abu politikus aptiko iš Rusijos VRM tinklalapio parsisiuntusi visą viešai prieinamą paieškos duomenų bazę – beveik 100 tūkst. paieškos kortelių. Duomenų bazėje nenurodyta, pagal kokį straipsnį ieškomi K. Kallas ir S. Kairys.

Be K. Kallas ir S. Kairio, ieškomų asmenų duomenų bazėje yra daugiau kaip šimtas Rytų Europos pareigūnų ir politikų, kuriems Rusija iškėlė baudžiamąsias bylas po sovietinių paminklų nugriovimo jų šalyse. Tarp jų yra du trečdaliai ankstesnio šaukimo Latvijos Saeimos (parlamento) narių, Rygos, Klaipėdos, Vilniaus, taip pat Ukrainos miestų Lucko ir Rivnės tarybų nariai, Lenkijos Valbžycho miesto meras ir Lenkijos valstybės turto ministro pavaduotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.