Po žinios iš Rusijos – ministro S. Kairio reakcija: „Tai galėjo įvykti ir žymiai anksčiau“

Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys įtrauktas į Rusijos ieškomų asmenų sąrašą, pranešė šios šalies opozicinis portalas „Mediazona“. Duomenų bazėje nenurodyta, pagal kokį Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso straipsnį ministras yra ieškomas. Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS skelbia, kad jis į šį sąrašą įtrauktas dėl paminklų sovietų kariams naikinimo.

Simonas Kairys.<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Simonas Kairys.<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Simonas Kairys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Simonas Kairys.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Simonas Kairys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys.<br>U.Petrauskaitės nuotr.
Simonas Kairys.<br>U.Petrauskaitės nuotr.
Simonas Kairys.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Simonas Kairys.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 13, 2024, 12:19 PM, atnaujinta Feb 13, 2024, 12:40 PM

Kaip portalui lrytas.lt komentavo pats S.Kairys, toks Rusijos veiksmas jo visiškai nenustebino, netgi atvirkščiai, sukėlė klausimą, kodėl tik dabar.

„Visiškai nenustebau. Aš kažkaip galvoju, kad ir žymiai anksčiau tai galėjo įvykti. Akivaizdu, kad tikrai yra daug nuveikta, kalbant tiek apie Lietuvą, tiek apie Ukrainą, ypač atstovavimą Ukrainos interesams tarptautiniuose formatuose.

Suprantu, kad tas dėmesys, matyt, ir buvo atkreiptas į tai, pradedant sovietiniu paveldu, mūsų mąstymo išlaisvinimu iš dalykų, kurie mums buvo primesti, kalbant ir apie įvairius įamžinimo klausimus, sovietinius „balvonus“ ir kitus dalykus“, – kalbėjo S.Kairys.

Anot jo, akivaizdu, kad karas vyksta ne tik fronte, bet ir kultūroje, istorinės atminties politikoje ir pavelde.

„Bet kokie imperialistai ir agresoriai turi rasti būdą, kaip pateisinti savo agresyvius veiksmus. Dažniausiai tam yra pasitelkiama kultūra ir istorinė atmintis. Lygiai tuos pačius dalykus mes stebime ir dabar“, – komentavo ministras.

S.Kairys pabrėžė, kad visuomet vadovavosi rekomendacijomis vengti asmeninių kelionių į trečiąsias šalis, valstybes, kurios nepriklauso NATO, todėl tokių taisyklių laikysis ir toliau.

„Tos rekomendacijos visada buvo, ar formaliai esi įtrauktas, ar nesi – esmės tai nekeičia. Supraskime, kad Rusija, V.Putino režimas nesielgia pagal tarptautinės teisės normas. Tiesiog reikia tuos dalykus įvertinti. Nebus taip, kad tave supažindins su kokiomis nors teisėmis, straipsniu ar kitu dalyku, tuo labiau, jog ta paieška liečia šimtus politikų.

Aš tai tiesiog vertinu kaip Rusijos agresijos interesų zoną ir bandymą įbauginti. Prie tų dalykų visi jau esame pripratę.

Aš tikrai miegosiu ramiai. Aš, kaip Lietuvos politikas, Vyriausybės narys, privalau padaryti viską, kad nebūtų mindžiojama mūsų nepriklausomybė, mūsų egzistencija, nebūtų iškreipinėjami istoriniai faktai ir niekas mums vergo etikečių nedėtų. Esame demokratiška valstybė ir už tai visada kovosime“, – patikino jis.

Be kita ko, į ieškomų asmenų sąrašą pakliuvo ir Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus bei dar kelios dešimtys Lietuvos politikų. Rusija taip pat paskelbė Estijos ministrės pirmininkės Kajos Kallas ir kitų Estijos bei Latvijos politikų paiešką.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pranešė, kad jo vadovaujama ministerija tikrins šios informacijos tikrumą. Visgi, ministras pažymi – toks Maskvos žingsnis yra „tam tikras apdovanojimas“ politikams, aktyviai remiantiems Ukrainos kovą prieš Rusiją.

„Tai visiškai nauja informacija. Pirmiausiai, jeigu turime tokių galimybių, reikia patikrinti jos tikrumą – kaip suprantu, tai yra informacija iš nutekintos duomenų bazės, tai nėra oficiali informacija“, – sakė G.Landsbergis.

„Tai yra tam tikras apdovanojimas žmonėms, vertinantiems Ukrainą ir palaikantiems gėrio kovą prieš blogį“, – akcentavo jis.

Jeigu paviešinta informacija pasitvirtins, anot ministro, sąrašuose paskelbtiems asmenims nereikėtų į tai numoti ranka – tai, kaip teigė G.Landsbergis, būtų dar viena Kremliaus veikimo būdų apraiška.

„Jeigu pasitvirtina informacija, tai rodo Rusijos veikimo būdus. Tai reiškia, kad asmuo, net ir turintis imunitetą – kaip Estijos premjerė, gali turėti iššūkių su teisėsauga trečiojoje valstybėje, kuri nuspręstų vykdyti Rusijos arešto orderį netgi tam žmogui apie tai nežinant“, – įspėjo ministras.

„Tokius dalykus reikia priimti rimtai ir įvertinti savo keliones taip pat“, – paragino G.Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.