Baigėsi registracija dalyvauti 2024 m. Lietuvos prezidento rinkimuose

Respublikos Prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyvių registracija baigėsi. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) praneša, kad iš viso dalyvauti 2024 m. Respublikos Prezidento rinkimuose registravo 14 politinės kampanijos dalyvių.

Lina Petronienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lina Petronienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vyriausioji rinkimų komisija

Feb 20, 2024, 9:07 AM, atnaujinta Feb 20, 2024, 9:08 AM

„Iš viso turime registravę 14 politinės kampanijos dalyvių, kurie ketina varžytis dėl valstybės vadovo posto. 5 iš jų kelia politinės partijos, likę 9 savo kandidatūras nusprendė kelti patys“, – pasibaigusį politinės kampanijos dalyvių registracijos etapą komentavo VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Pasak jos, „dalyvauti šiuose rinkimuose pageidavo dar 5 asmenys, tačiau kai kurie jų neatitiko įstatymuose nustatytų reikalavimų dėl amžiaus, dėl pasyviosios rinkimų teisės apribojimo arba nepateikė būtinų dokumentų ir dėl to nebuvo registruoti“.

Šiemet kandidatavimas į valstybės vadovo postą iš viso sudomino net 19 politinės kampanijos dalyvių. 5 iš jų registruoti buvo atsisakyta.

2019 m. vykusiuose Respublikos Prezidento rinkimuose dalyvauti buvo užsiregistravę 17 asmenų, tačiau tik 9 užbaigė visus formalumus ir buvo įrašyti į Prezidento rinkimų biuletenius.

Nuo vasario 19 d. iki kovo 8 d. 17 val. registruoti pretendentai į kandidatus turės pateikti VRK pareiškinius dokumentus: pareiškimą dalyvauti rinkimuose, dokumentą, patvirtinantį rinkimų užstato sumokėjimą, įgaliojimą atstovui rinkimams, trumpą rinkimų programą, kandidato anketą, metinės gyventojo pajamų ir turto deklaracijos (už praėjusius metus) išrašus, privačių interesų deklaraciją, pasižadėjimą laikytis draudimo papirkti rinkėjus, sutikimą būti politinės partijos keliamu kandidatu (jei kelia partija), pasirašytą įsipareigojimą, jeigu asmuo bus išrinktas, nutraukti darbą ar kitokią veiklą, nesuderinamą su Respublikos Prezidento pareigomis, kandidato nuotrauką, biografiją, bei įgaliojimą atstovauti jam Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (jei asmuo išsikelia pats).

Šiuose dokumentuose nurodytą informaciją VRK dar turės patikrinti. Dalis juose esančių duomenų, iki rinkimų likus 30 dienų, bus atverti susipažinti visuomenei.

Per 3 dienas nuo pareiškinių dokumentų pateikimo, būsimiesiems kandidatams ar jų atstovams VRK išduos parašų rinkimo lapus.

10 iš 14 būsimųjų kandidatų iki vasario 20 d. pareiškinius dokumentus jau pateikė VRK. Antradienį vyksiančiame VRK posėdyje bus priimami sprendimai dėl rinkėjų parašų rinkimų lapų išdavimo ir galimybės rinkti rinkėjų parašus elektroniniu būdu „Rinkėjo puslapyje“ sudarymo. Pirmuosius rinkėjų parašus dalis būsimųjų kandidatų galės pradėti rinkti jau vasario 21 d.

Rinkėjų parašus būsimieji kandidatai galės rinkti iki kovo 28 d. Vėliausiai iki šios dienos kiekvienas pretendentas į kandidatus turės būti surinkęs mažiausiai 20 tūkstančių rinkimų teisę turinčių Lietuvos Respublikos piliečių parašų ir juos pateikti VRK.

Respublikos Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.