Lietuvoje įsikūrusiems ukrainiečiams pratęstas terminas išmokti lietuvių kalbą

Vyriausybė metams pratęsė terminą, per kurį įsidarbinti norintys Ukrainos pabėgėliai turėtų išmokti valstybinę lietuvių kalbą.

Ukrainiečiai <br>S.Žiūros/ Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Ukrainiečiai <br>S.Žiūros/ Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2024, 1:59 PM

Ministrų kabineto sprendimu, užsieniečiams, kuriems suteikta laikinoji apsauga, 3 metus nebus taikomas kriterijus dėl valstybinės kalbos mokėjimo. Laikinoji apsauga pratęsta vieneriems metams – iki 2025 m. kovo 4 d.

Karas Ukrainoje vyksta jau dvejus metus. Kaip tik galime, padedame ukrainiečiams. Dar metus netaikyti reikalavimo mokėti valstybinę kalbą įsidarbinant pasiūlėme norėdami užtikrinti, kad kuo daugiau ukrainiečių turėtų galimybę dirbti, išlaikyti save ir savo šeimas, iki kada jie galės grįžti į Ukrainą“, – išplatintame pranešime cituojamas švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

Pasak ministro, siekiant palengvinti ukrainiečių integraciją į darbo rinką ir galimybes dirbti aukštesnės kvalifikacijos darbą, ukrainiečiai ir toliau galės mokytis lietuvių kalbos Užimtumo tarnybos organizuojamuose kursuose, nacionalinėje suaugusiųjų švietimo platformoje KURSUOK.

ELTA primena, kad praėjusių metų kovą Valstybinė kalbos inspekcija (VKI) kreipėsi į Seimo komitetą bei keletą ministerijų, nurodydama, kad nuo 2024 m. kovo planuojama pradėti tikrinti šalyje dirbančių karo pabėgėlių iš Ukrainos lietuvių kalbos žinias.

Tokie pareiškimai netrukus sulaukė politikų kritikos, tačiau VKI viršininkas Audrius Valotka teigė, kad valstybinės kalbos mokėjimas yra būtinas, kad ukrainiečiai galėtų visavertiškai integruotis į visuomenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.