Olena Zelenska: VDU Ukrainos centre Lietuvoje mūsų balsai skamba garsiau

„Visa jūsų parama, nuo pat priimto pirmo ukrainiečio iki šio centro, už kurį aš niekada nepavargsiu dėkoti poniai Dianai Nausėdienei ir Vytauto Didžiojo universitetui (VDU), yra išskirtinės draugystės išraiška. Ukrainos centras Lietuvoje buvo įkurtas kaip erdvė ukrainiečiams, priverstiems palikti savo šalį dėl karo.

Olena Zelenska.
Olena Zelenska.
Diana Nausėdienė.
Diana Nausėdienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytauto Didžiojo universitetas

Feb 24, 2024, 9:50 PM

Tačiau jis tikrai tapo ir kažkuo daugiau. Tai yra ne tik ukrainiečių širdis Lietuvoje, bet ir stiprus ekspertinis centras, kuriame mūsų abiejų šalių balsai skamba garsiau“, – sakė Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska, šiandien dalyvaudama tarptautiniame forume „Dveji nepaliaujamos kovos metai: Ukrainos bendruomenės lyderystės stiprinimas“, kuris vyko VDU Švietimo akademijoje esančiame Ukrainos centre.

Forumas buvo skirtas stiprinti ir plėsti ukrainiečių bendruomenių galimybes Lietuvoje, suteikiant unikalią galimybę joms keistis patirtimi ir užmegzti bendradarbiavimą. Diskusijose dalyvavo pranešėjai iš Lietuvos, Ukrainos ir kitų šalių, vyriausybinių ir nevyriausybinių organizacijų atstovai, turintys pilietinės visuomenės plėtros patirties.

„Susirinkome tam, kad apmąstytume ukrainiečių bendruomenės atsparumą, nenugalimumą ir tvirtybę, parodytą susidūrus su siaubingais iššūkiais ir žiaurumais per pastaruosius dvejus metus. Šis forumas suvienija mus taikios Europos ir Ukrainos ateities labui“, – renginio atidarymo metu sakė VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

Rektorius priminė, jog Ukrainos centras buvo atidarytas Vytauto Didžiojo universitete Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių Dianos Nausėdienės ir Olenos Zelenskos bei Ukrainos ambasados iniciatyva. Šis centras yra ne tik prieglobstis be namų likusiems ukrainiečiams, bet ir svarbi kultūrinės diplomatijos erdvė, prisidedanti prie Ukrainos eurointegracijos procesų bei jos akademinio potencialo didinimo.

„Tikiu, kad universiteto, Ukrainos ambasados įdirbio dėka forume nuskambės daug vertingų pranešimų ir įžvalgų. Ar turime drąsos tapti XXI amžiaus lyderiais, ginančiais universaliąsias žmogiškąsias vertybes? Tai yra atviras klausimas kiekvienam iš mūsų. Kiekvieno Ukrainos laisvės gynėjo gyvybė beldžia į žmonijos širdį kviesdama rinktis teisingai“, – forumo pradžioje sakė Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė.

Ukrainos centro veiklas forume išsamiau pristatė VDU Komunikacijos prorektorė doc. dr. Vilma Bijeikienė. Pasak jos, per dvejus metus nuo įkūrimo, centre apsilankė dešimtys tūkstančių žmonių, tarp jų ir aukšto rango pareigūnai, ambasadoriai, svečiai iš užsienio. Diskusijose su ukrainiečių jaunimu dalyvavo ir tokie garbūs svečiai, kaip pirmoji ponia D. Nausėdienė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančiukas, Kanados ambasadorė Jeanette Sautner ir daugelis kitų. Tūkstančiai apsilankiusiųjų Ukrainos centre dalyvavo įvairiose edukacinėse, psichologinėse, kūrybinėse veiklose, susilaukė reikalingos psichologinės pagalbos, turėjo galimybę mokytis lietuvių, ukrainiečių ir anglų kalbų.

Centro pristatymo pabaigoje doc. dr. V. Bijeikienė pasidalino nuotrauka, kurioje VDU studentai simboliškomis švieselėmis pažymi vasario 23-ąją – paskutinę taikos dieną Europoje. „Privalome išlikti vieningi, įveikti tamsą savo iniciatyvomis. Būtent tai ir darome universitete. Siekiame suteikti jauniems žmonėms gebėjimus ir įgūdžius, reikalingus tam, kad jie taptų tikrais ateities lyderiais. Labai džiaugiamės, kad mūsų studentai iš skirtingų pasaulio kraštų palaiko, dalyvauja Ukrainos studentų iniciatyvose“, – linkėdama forumo dalyviams vertingų diskusijų sakė VDU Komunikacijos prorektorė.

Forumo diskusijose buvo aptartas tarptautinio bendradarbiavimo vaidmuo Ukrainos pilietinėje visuomenėje, ateities Ukrainos lyderių rengimas ir kiti klausimai. Tarp renginio dalyvių buvo Ukrainos Aukščiausiosios Rados, Britų tarybos, Ukrainos socialinės politikos ministerijos ir kitų institucijų ir organizacijų atstovai. Forumo pabaigoje neformalioje aplinkoje dalyviai galėjo keistis patirtimis, megzti naujas pažintis, skirtas Ukrainos stiprinimui.

Forumo transliacija: https://www.youtube.com/watch?v=tP7vpuOru_8

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.