Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija vis dar nepradėjo svarstyti kreipimosi dėl G. Nausėdos paviešintų diplomatų pavardžių

Seimo narys Matas Maldeikis dar praėjusių metų gruodį kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD) bei Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją (PAKK), prašant įvertinti, ar prezidentas Gitanas Nausėda nepažeidė įstatymų viešai atskleisdamas į Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje poziciją pretendavusių diplomatų pavardes.

Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-25 16:05

Visgi, PAKK per du mėnesius šio kreipimosi dar nepradėjo svarstyti.

Kaip Eltą informavo VSD Strateginės komunikacijos skyrius, nors gavus M. Maldeikio kreipimąsi įvyko jau 4 komisijos posėdžiai, šiam klausimui PAKK nesusidaro kvorumas – t. y. nusišalina bent 3 iš 6 komisijos narių.

„Po to, kai gautas Seimo nario M. Maldeikio kreipimasis, įvyko 4 PAKK posėdžiai. Pirmuose dviejuose jis nenagrinėtas, nes darbotvarkėje buvo kiti klausimai. Kituose dviejuose nebuvo kvorumo klausimui nagrinėti. Prie klausimo bus grįžta, kai bus kvorumas jam nagrinėti“, – nurodoma komentare.

Jau anksčiau skelbta, kad dėl M. Maldeikio kreipimosi savo ruožtu VSD yra pasikreipusi į Užsienio reikalų ministerija (URM). Nurodoma, kad kol kas iš ministerijos atsakymas dar nėra gautas. Ministras Gabrielius Landsbergis yra patvirtinęs, kad URM vykdo tyrimą dėl paviešintų ambasadorių pavardžių.

ELTA primena, kad nuo praėjusių metų pabaigos Prezidentūrai ir URM ginčijantis dėl ambasadoriaus Lenkijoje skyrimo, spaudoje kelissyk pasirodė informacija apie galimas kandidatūras į šį postą – įvardintos diplomatų Giedriaus Puodžiūno bei Laimono Tallat-Kelpšos pavardės.

Vėliau šalies vadovas Gitanas Nausėda interviu portalui tv3.lt pats nurodė porą diplomatų, kurie, pasak jo, dalyvavo atrankoje į diplomatinės atstovybės vadovus Varšuvoje – tai, anot G. prezidento, diplomatai Petras Zapolskas ir Kęstutis Kudzmanas.

Dėl šio prezidento sprendimo konservatorius Matas Maldeikis kreipėsi į VSD ir Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją (PAKK), prašant įvertinti, ar šalies vadovas nepažeidė įstatymų ir neatskleidė valstybės paslapties.

Pats prezidentas yra teigęs, jog slaptos informacijos nepaviešino, o apie diplomatų profesinius planus sužinojo pokalbių metu.

„Aš ne be orėje erdvėje gyvenu, aš pažįstu daugelį žmonių, kurie dirba diplomatinėje tarnyboje, kalbuosi su jais, žinau jų profesinius, asmeninius planus“, – tikino G. Nausėda.

Augustė Lyberytė (ELTA)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.