Seimo kanceliarija prašo įvertinti galimybes komitetų ir komisijų posėdžius versti į gestų kalbą

Reaguodama į parlamentaro Justo Džiugelio kreipimąsi, Seimo kanceliarija Lietuvių gestų kalbos vertimo centro prašo įvertinti galimybes komitetų ir komisijų posėdžius versti į gestų kalbą.

Gestų kalba.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gestų kalba.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-26 16:32

„Kalbėjome su Justu Džiugeliu ir sutarėme, jog turime dėti pastangas, kad kuo daugiau informacijos apie Seimo darbą būtų prieinama ir gestų kalba, vis dėlto galimybės gana ribotos, turint galvoje, kad Seime dirba 16 komitetų ir 11 komisijų, kurių nemaža dalis posėdžiauja tuo pačiu arba labai panašiu laiku (daugumos komitetų posėdžiai vyksta trečiadieniais)“, – atsakyme Eltai teigė Seimo kanceliarijos atstovė spaudai Justė Radzevičiūtė-Laugalienė.

„Šiuo metu esame paprašę, kad Lietuvių gestų kalbos vertimo centras įvertintų savo galimybes versti į gestų kalbą Seimo plenarinius posėdžius (ar jų dalis), taip pat komitetų ir komisijų posėdžius. Laukiame jų atsakymo“, – pridūrė ji.

Seimo kanceliarija šiuo metu turi sutartis su dviem gestų kalbos vertėjais, tačiau jų darbas Seime nėra pagrindinis, jie turi ir kitų įsipareigojimų.

Nors pernai gruodį Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas viešai svarstė apie galimybes visus Seimo posėdžius versti į gestų kalbą, visgi, šį kartą prašymą teikė tik dėl komitetų ir komisijų. Pasak jo, toks siūlymas kilo ir dėl galimo žmogiškųjų resursų trūkumo, ir dėl komitetuose vykstančių diskusijų.

Kaip skelbta anksčiau, klausos negalią turintiems asmenims Seimo kanceliarija jau ir dabar sudaro galimybes sekti aktualijas. J. Radzevičiūtė-Laugalienė mini TV laidą „Seimo savaitė“, kurioje apžvelgiami svarbiausi savaitės įvykiai ir parlamente priimti sprendimai. Anot jos, gestų kalbos vertėjai taip pat verčia pirmuosius Seimo sesijos posėdžius, valstybės švenčių ar kitų svarbių datų minėjimus, Seimo pirmininkės sveikinimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.