A. Anušauskas tęsia netiesioginius debatus su B. Hogesu: suveikė antraštės efektas

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tęsia netiesioginį debatą su Jungtinių Valstijų (JAV) atsargos generolu Benu Hodgesu. Buvusio JAV sausumos pajėgų Europoje vado Lietuvai dedikuotus įspėjimus „laužtais iš piršto“ pavadinęs ministras tikina, kad esminio nesutarimo iš esmės nėra, mat, akcentuoja jis, diskusijos pretekstu veikiausiai tapo „antraštės efektas“.

 J. Elinsko (ELTA) nuotr.
 J. Elinsko (ELTA) nuotr.
 J. Elinsko (ELTA) nuotr.
 J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 27, 2024, 3:34 PM, atnaujinta Feb 27, 2024, 3:35 PM

A. Anušausko teigimu, tą rodo ir B. Hodgeso viešai išsakyti paaiškinimai dėl savo teiginio, jog Lietuvai reikia būti pasirengusiai bent dvi savaites atremti priešą savo jėgomis.

„Aš manau, kad tuo atveju daugiau suveikė antraštės efektas. Turinys, tai, ką jis turėjo galvoje, dabar pasirodo šiek tiek kitoks“, – žurnalistams antradienį teigė A. Anušauskas.

Be to, leido suprasti ministras, B. Hodgeso viešai projektuojami scenarijai bei įspėjimai Lietuvai gali būti susiję su tuo, kad pats generolas pajėgoms Europoje vadovavo prieš 7 metus. Ministro teigimu, tuo laikotarpiu Aljansas buvo visai kitoks nei yra dabar.

„Taip, prieš 7 metus, kai jis paliko sausumos pajėgų vado pareigas, situacija buvo kita. Pastaraisiais keliais metais situacija keitėsi, reakcija pagreitėjo. Net reaguojant į plataus masto invaziją – ta reakcija buvo, aš sakyčiau, valandų, o ne mėnesių klausimas. Nors Ukraina nėra NATO narė. Šiuo atveju, jis kelia tas abejones, kad politinis sprendimas gali būti lėtesnis, bet kartu sako prielaidą, kad visa tai galima atlikti laiku, tiesiog reaguojant“, – svarstė ministras, pažymėdamas, kad, jo manymu, Lietuvai užpuolimo atveju nereikės gintis vienai pačiai.

„Aišku, kad NATO ir Lietuva galės padaryti kažkokius veiksmus ir reikalingi sprendimai bus greičiau priimti. Prasidedant krizei bus pradėtas judėjimas, mobilizacija ir Lietuvai nereikės kovoti dviejų savaičių“, – sakė ministras, tikindamas, kad paskutiniams B. Hodgeso komentarams jis neturi priekaištų.

„Kontekstas yra visai kitas ir šiuo atveju jo papildomiems komentarams aš neturiu prieštaravimų“, – sakė ministras.

Praėjusios savaitės penktadienį Seime vykusiame „Vilniaus saugumo forume“ dalyvavęs buvęs JAV sausumos pajėgų vadas Europoje B. Hodgesas įspėjo, kad Rusijos puolimo atveju Lietuva turi būti pasirengusi bent dvi savaites gintis savo jėgomis. Pasak generolo, NATO 5-ojo straipsnio garantijos nėra automatinės – straipsnis aktyvuojamas politine valia. Todėl, pažymėjo jis, Lietuva turi būti pasirengusi atsilaikyti tol, kol atvyks sąjungininkų pastiprinimas.

Visgi, krašto apsaugos ministras A. Anušauskas tokius įspėjimus vadino „laužtais iš piršto“.

„Būtų gerai, kad kas nors Hodgesui pasakytų, kad yra regioniniai gynybos planai su pajėgumais, kurie veikia iš karto, o ne po dviejų savaičių“, – šeštadienį Eltai sakė A. Anušauskas.

Tačiau sulaukęs dalies politikų bei krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko kritikos dėl perspėjimų Lietuvai, B. Hodgesas patikino, kad jo pasisakymai paremti ne tik žiniomis apie NATO karinius pajėgumus, bet ir regioninę specifiką. Todėl jis teigė nekeičiantis savo pozicijos ir pabrėžė – blogiausio scenarijaus atveju, Lietuvai gali tekti kurį laiką kovoti be sąjungininkų pastiprinimo.

ELTA primena, kad atsargos generolo pasisakymai ir anksčiau yra sukėlę rezonansą Lietuvos politiniame gyvenime. Praėjusių metų „Vilniaus saugumo forume“ buvęs JAV pajėgų Europoje vadas teigė, kad Baltijos šalys ir Lenkija nederina savo ginkluotės įsigijimų ir perka skirtingą karinę techniką. Be to, jis tvirtino, kad Vilniui nepakanka skirti gynybai tik 2 proc. BVP.

Tuomet į B. Hodgeso pastabas reagavęs A. Anušauskas tikino, kad atsargos generolas nesiremia naujausia informacija. Tačiau Lietuvos diplomatijai vadovaujantis A. Anušausko kolega, ministras Gabrielius Landsbergis tada tvirtino, jog į B. Hodgeso kritiką reikėtų įsiklausyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.