Konservatorės užfiksuotas sovietinius simbolius demonstravęs ligoninės darbuotojas sulaukė bausmės

Sausio pabaigoje Seimo narės, konservatorės Angelės Jakavonytės Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje užfiksuotas sovietinę simboliką demonstravęs vyras – jau nubaustas. Tai portalui lrytas.lt patvirtino ir sostinės policijos atstovai.

Sausio pabaigoje Seimo konservatorės Angelės Jakavonytės Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje užfiksuotas sovietinę simboliką demonstravęs vyras – jau nubaustas.<br> Lrytas.lt koliažas
Sausio pabaigoje Seimo konservatorės Angelės Jakavonytės Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje užfiksuotas sovietinę simboliką demonstravęs vyras – jau nubaustas.<br> Lrytas.lt koliažas
Sausio pabaigoje Seimo konservatorės Angelės Jakavonytės Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje užfiksuotas sovietinę simboliką demonstravęs vyras – jau nubaustas.<br> A.Jakavonytės nuotr.
Sausio pabaigoje Seimo konservatorės Angelės Jakavonytės Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje užfiksuotas sovietinę simboliką demonstravęs vyras – jau nubaustas.<br> A.Jakavonytės nuotr.
 Angelė Jakavonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Angelė Jakavonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-02-29 16:59, atnaujinta 2024-02-29 17:08

Kaip ketvirtadienį pranešė Seimo narė, pažeidėjas gavo baudą, tačiau pati A.Jakavonytė svarstė, kad tokiems, pasak jos, „didžiojo brolio statusą įžūliai demonstruojantiems veikėjams, kurie pamiršo, kad jau trisdešimt ketvirtus metus gyvena nepriklausomoje Lietuvoje“, tai greičiausiai nė nerūpi.

„Prieš mėnesį dalinausi naujiena apie rusakalbį vatniką, kuris, pasipuošęs naujutėliu šaliku su pagrindine sovietų sąjungos emblema – pjautuvu ir kūju – bei kitais sovietiniais simboliais išdidžiai įėjo į ligoninės patalpas ir lėtai praėjo pro eilėje stovinčius pacientus, demonstruodamas savo aprangą. Nedelsiant kreipiausi į ligoninės administraciją ir policiją“, – rašė konservatorė.

Tiesa, paaiškėjo, kad vyras ir dirba minėtoje ligoninėje. A.Jakavonytė pridūrė, kad iš policijos jau sulaukė atsakymo – pažeidėjas nubaustas 150 eurų bauda.

„Nors už sovietinių simbolių naudojimą asmenys baudžiami, bet tokiems „didžiojo brolio“ statusą įžūliai demonstruojantiems veikėjams, kurie pamiršo, kad jau trisdešimt ketvirtus metus gyvena nepriklausomoje Lietuvoje, tai nė motais.

Policijos atstovas informavo, kad 2023 metais Lietuvoje pradėta 430 administracinių teisenų pagal ANK 524 str. dėl draudžiamos simbolikos. Tai signalas ir priminimas visiems, pasiklydusiems laike, kad Lietuva yra nepriklausoma valstybė, o sovietiniai okupantai iš Lietuvos seniai išvyti. O tuos, kurie dar tebesvajoja apie sovietų laikus ar net norėtų, kad Lietuvą mindytų sovietų čebatai, raginame krautis lagaminą!“, – rašė Seimo narė.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Tomas Bražėnas portalui lrytas.lt patvirtino, kad vyras iš tiesų sulaukė baudos. Jis taip pat nurodė, kad vien šiemet policija gavo jau 9 pranešimus apie neleistinų simbolių viešą demonstravimą.

„Vilniaus m. 1-ojo PK pareigūnai asmeniui, demonstravusiam sovietinę simboliką, surašė AN protokolą pagal LR ANK 524 str. 1 d. su nurodymu sumokėti baudą.

Sostinės policija pranešimų susijusių su įvairių draudžiamų simbolių demonstravimu per 2023 metus gavo 102, per 2024 metus – 9. Didžioji dalis pranešimų gaunama pastebėjus simbolių demonstravimą elektroninėje erdvėje (virtualus policijos patrulis)“, – informavo T.Bražėnas.

Primename, kad maždaug prieš mėnesį A.Jakavonytė pasidalijo nuotrauka, kurioje užfiksuotas po Vilniaus miesto klinikinę ligoninę vaikštantis vyras – ant jo šaliko buvo aiškiai matyti sovietinė atributika – kūjis ir pjautuvas.

„Negalėjau patikėti savo akimis, ką šįryt pamačiau, palydėjusi savo giminaitę į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę! (...) Labai gaila, kad kaip tik tuo metu turėjau rūpintis giminaite, tad 112 paskambinti nesuspėjau, tik spėjau paskubomis nufotografuoti, bet pranešiau ligoninės administracijai“, – tuomet rašė parlamentarė.

Tiesa, paaiškėjo, kad Lietuvoje draudžiamais simboliais „pasipuošęs“ vyras – tos pačios Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojas. Ligoninė pradėjo vidinį tyrimą.

„Gavus žodinę informaciją, iškart pradėtas tyrimas. Pirminiais duomenimis, tai yra ligoninės darbuotojas, tačiau tam, kad šią informaciją būtų galima patvirtinti arba paneigti, vykdomas vidinis tyrimas. Vilniaus miesto klinikinė ligoninė netoleruoja jokių įstatymų pažeidimų ar galimos nesantaikos kurstymo, todėl, esant reikalui, bus informuotos visos atitinkamos institucijos.

Nuoširdžiai apgailestaujame, kad mūsų ligoninės pacientams incidentas sukėlė nemalonius išgyvenimus, todėl darome viską, kad panašūs atvejai nebepasikartotų.

Dėkojame pilietiškiems žmonėms, atkreipusiems dėmesį ir informavusiems mus apie nederamą elgesį“, – portalui lrytas.lt komentavo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Ryšių su visuomene specialistė Žydrė Gedrimaitė.

Ar šiandien vyras tebedirba šioje ligoninėje, Ž.Gedrimaitė neatsakė, argumentuodama, kad to negali komentuoti dėl duomenų apsaugos.

„Vilniaus miesto klinikinė ligoninė netoleruoja jokių įstatymų pažeidimų ar galimos nesantaikos kurstymo. Vertinant šį įvykį, buvo bendradarbiaujama su teisėsaugos institucijomis“, – nurodė ji.

Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 524 straipsnį, nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimas ar demonstravimas užtraukia baudą nuo 300 iki 700 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1,2 tūkst. eurų.

Nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 500 iki 900 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 800 iki 1 500 šimtų eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.