D. Gaižauskas kreipėsi į VRK ir reikalauja stabdyti elektroninį parašų rinkimą

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pavaduotojas Dainius Gaižauskas kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl esą galimų kibernetinio saugumo spragų jų valdomame puslapyje. Seimo nario įsitikinimu, jei jo įtarimai pasitvirtintu, VRK turėtų nedelsiant stabdyti elektroninių parašų rinkimą.

Dainius Gaižauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Dainius Gaižauskas.<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 7, 2024, 9:51 AM

„Susitikimo su programuotojų bendruomenės atstovais metu buvau patikintas, kad VRK vykdomame elektroniniame kandidatų į prezidentus parašų rinkime galimai yra spragų, leidžiančių iškreipti rezultatus. Šios spragos buvo pastebėtos jau 2019 m., tačiau iki šiol neištaisytos ir kas baisiausia, ta brokuota sistema toliau renka balsus. Kodėl VRK nieko nedaro? Negi net artėjantys treji svarbiausi šalies rinkimai neprivertė VRK sutvarkyti rinkėjo puslapio ir maksimaliai užtikrinti visus kibernetinio saugumo reikalavimus“, – sako D. Gaižauskas.

Valstietis teigia, kad tam tikrų botų veiklos požymių galima pastebėti ir šių metų kandidatų į prezidentus parašu rinkimo metu. Jo teigimu, įtarimų kelia konservatorių iškeltos Ingridos Šimonytės surinktų balsų autentiškumas, kuomet ji juos surinko per itin trumpą laiką.

„Toks staigus I. Šimonytės parašų surinkimas kelia daug klausimų. Daug klausimų kelia ir kodėl iškart VRK sustabdė parašų rinkimą“, – sako D. Gaižauskas.

ELTA primena, kad antradienį surengtos spaudos konferencijos metu D. Gaižauskas informavo, jog prieš keletą mėnesių į jį kreipėsi keli programuotojai, norėję išlikti anonimais. Jie, D. Gaižausko teigimu, pateikė nerimą keliančią informaciją apie galimas šalies institucijų, tarnybų kibernetinio saugumo spragas.

D. Gaižauskas taip pat informavo, kad prieš mėnesį su programuotojų pateikta informacija kreipėsi į Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą (NKSC). Anot politiko, centro specialistams jo pateikta informacija iki to momento nebuvo žinoma.

Todėl NSGK narys tikino ketinąs inicijuoti parlamentinį tyrimą kibernetinio saugumo padėčiai ir programuotojų pateiktos informacijos įvertinimui.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) patvirtino, kad metų pradžioje NKSC atstovai buvo susitikę su D. Gaižausku. Ministerijos teigimu, buvo sutarta, jog informacija apie jam žinomas kibernetinio saugumo grėsmes bus perduodama dalimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.