Jungtinių ekspedicinių pajėgų gynybos ministrų susitikime – dėmesys paramai Ukrainai

Šiandien krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus dalyvavo Jungtinių ekspedicinių pajėgų (angl. JEF) gynybos ministrų nuotoliniame susitikime, kuriame Danijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Islandijos gynybos ministrai ir jų atstovai dar kartą patvirtino solidarumą ir bendradarbiavimą teikiant paramą Ukrainai ir užtikrinant platesnio Baltijos ir Tolimosios Šiaurės regiono saugumą.

Karas Ukrainoje<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Krašto apsaugos ministerija

Mar 12, 2024, 5:52 PM

„Kartu su Islandija vadovaujame Ukrainos išminavimo koalicijai, prie kurios prisijungė 22 šalys, o tarp jų – ir septynios yra JEF narės“, – sakė viceministras, padėkodamas JEF šalims už jų prisidėjimą prie Išminavimo koalicijos.

Anot Ž. Tomkaus, ukrainiečiams labai trūksta išminavimo įrangos, todėl jis pakvietė JEF šalis apsvarstyti galimybę suteikti Ukrainai daugiau įrangos arba finansiškai prisidėti prie Išminavimo koalicijos fondo. Lietuva šiam fondui skyrė 15 mln. eurų, už kuriuos Ukrainai bus perkama išminavimo įranga.

Aptardami praėjusių metų JEF veiklą, ministrai pasidžiaugė, kad Jungtinės Karalystės vadovaujamos Jungtinės ekspedicinės pajėgos praėjusių metų gruodį ėmėsi aktyvaus vaidmens reaguodamos į kritinės povandeninės infrastruktūros pažeidimus Baltijos ir Šiaurės jūrų regionuose ir pirmą kartą aktyvavo JEF atsako priemonę.

Tuo JEF pademonstravo savo gebėjimą ir pajėgumus atgrasyti potencialius priešininkus nuo veiklos prie šalių kritinės infrastruktūros linijų. Tąkart reaguodamos į realų praėjusių metų spalį įvykusius kritinės infrastruktūros pažeidimus Baltijos jūroje, visos dešimt JEF šalių skyrė savo pajėgumus veikti Baltijos, Šiaurės, Norvegijos jūrose.

„Jungtinės ekpedicinės pajėgos yra viena iš pirmųjų atsako priemonių į bet kokią krizę, o aktyvuojama atsako priemonė yra įrodymas, kad JEF yra patikimas Europos saugumo dalyvis, todėl ir ateityje prireikus reikėtų išnaudoti šią priemonę“, – sakė Ž. Tomkus.

Jungtinės ekspedicinės pajėgos yra aukštos parengties kovinis vienetas, skirtas reaguoti į netikėtas krizines situacijas. Jungtinėms ekspedicinėms pajėgoms vadovauja Jungtinė Karalystė, o pajėgas sudaro dešimties Šiaurės Europos šalių partnerių skiriami jūrų, oro, sausumos pajėgumai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.