Seime pateiktas Turto ir verslo vertintojų rūmų įstatymo projektas

Antradienį Seime pateiktas Turto ir verslo vertintojų rūmų įstatymo projektas. Jį inicijavo parlamentaras Eugenijus Gentvilas, projektą parengęs kartu su Lietuvos Turto vertintojų asociacija.

Eugenijus Gentvilas.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ignas Dobrovolskas

2024-03-12 16:17

„Už“ projektą po pateikimo balsavo 91, „prieš“ – 1, susilaikė 21 parlamentaras. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Biudžeto ir finansų komitetas. Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti balandžio 25 d.

E. Gentvilas pristatydamas projektą teigė, kad siūlymas leistų įkurti Turto ir verslo vertintojų profesinę savivaldą. Anot jo, tokio pobūdžio savivaldų Lietuvoje jau yra 22.

„Teikiu rūmų įstatymo projektą kartu su Turto vertintojų asociacija. Šiuo projektu yra iš esmės kuriama Turto ir verslo vertintojų profesinė savivalda. Tokių savivaldų įvairiose sferose turime jau 22, tai būtų 23-ioji profesinė savivalda, kurios išraiška būtų Turto ir verslo vertintojų rūmai“, – plenarinių posėdžių salėje ketvirtadienį kalbėjo parlamentaras.

„Rengiant šį įstatymo projektą pasiremta advokatų ir architektų rūmų įstatymų projektų pavyzdžiu“, – sakė jis.

Numatoma, kad pritarus įstatymo projektui bus sudaromos prielaidos vertintojų profesinės savivaldos sukūrimui, per savivaldą skatinamas tvarios ir profesijos prestižu suinteresuotos vertintojų profesinės bendruomenės formavimasis. Taip pat, užtikrinama veiksminga turto ir verslo vertintojų profesinės veiklos kontrolė vertintojų savivaldos institucijoms perduodant vertintojų kvalifikacijos vertinimo, atestavimo ir profesinės etikos užtikrinimo koordinavimo funkcijas.

Įstatymo iniciatoriai teigia, kad projektas leistų nuo valstybės nuimti vertintojų kontrolės naštą, reikalaujančią nuolatinių valstybės administracinių ir finansinių išteklių. Valstybė šiame procese toliau dalyvautų tik minimaliai, t. y. įsitraukdama į egzaminų komisijų ir Garbės teismo formavimą.

Pažymima, kad nors patys vertintojų kontrolės būdai iš esmės išliktų, tik šių kontrolės efektyvaus veikimo ir atitinkamų institucijų veiklos užtikrinimas būtų pavestas Vertintojų rūmų žiniai ir atsakomybei.

Valdančiojoje koalicijoje dar praeitų metų pabaigoje kilo nesutarimų dėl parlamente svarstomo Privalomojo turto ir verslo vertinimo įstatymo projekto. Praeitų metų pabaigoje Seime buvo pritarta Finansų ministerijos projekto korekcijomis ir naujoje redakcijoje numatyti privalomi Lietuvos turto ir verslo vertintojų rūmai, kurių būtų reguliuojama įstatymu. Pagrindiniai šio siūlymo autoriai yra valdantieji – E. Gentvilas, Kazys Starkevičius.

Tačiau Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė tikina, kad parlamentas nubalsavo už „lobistų parengtus pasiūlymus“ bei nuostatas, kurios nurodo į neegzistuojantį įstatymą.

E. Gentvilas tikino neslepiantis, kad pasiūlymai buvo rengti kartu su Lietuvos turto vertintojų asociacija, tačiau jis pažymėjo, kad šalies įstatymai numato ne tik galimybę, bet ir prievolę bendradarbiauti su lobistais.

Politikas tikino, kad jo, K. Starkevičiaus ir kitų kolegų registruoti siūlymai palieka galimybę patiems verslininkams kurti savo interesus atstovaujančią ir funkcijas vykdančią asociaciją – Turto ir verslo vertintojų rūmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.