Seimas į darbų programą neįtraukė Stambulo konvencijos ir Civilinės sąjungos įstatymo projekto

Seimas į pavasario sesijos darbų programą nusprendė neįtraukti Stambulo konvencijos ratifikavimo ir Civilinės sąjungos įstatymo projektų.

Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2024, 5:23 PM

Už Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko Tomo Vytauto Raskevičiaus pasiūlymą ratifikuoti Konstitucinio Teismo (KT) išvados sulaukusią Stambulo konvenciją ketvirtadienį balsavo 46 parlamentarai, prieš buvo 40, susilaikė 21.

Seimo nariai parėmė parlamentarės Agnės Širinskienės siūlymą iš sesijos darbų programos išbraukti kontraversiškai vertinamą Civilinės sąjungos įstatymo projektą. Už tai pasisakė 59 Tautos atstovai, prieš buvo 44, susilaikė 10.

„Jūs esate tas garuojantis nuodų buteliukas, kuris kiršina ir kiekvieną sesiją teikia tokius pasiūlymus“, – kreipdamasis į A. Širinskienę sakė Seimo Laisvės frakcijai atstovaujantis Vytautas Mitalas.

Jis tvirtino, kad civilinės sąjungos įteisinimas niekam nepakenks.

„Kuo greičiau tą temą uždarysime, tuo greičiau Lietuvos piliečiai galės gyventi lygiai, visi tą supranta. Gal tada nebekiršinkime“, – ragino jis.

Beje, Seimas po svarstymo praėjusių metų gegužę pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Šiuo projektu siūloma sureguliuoti santuokos nesudariusių, tačiau bendrus tarpusavio santykius kuriančių asmenų tiek turtinius, tiek asmeninius neturtinius santykius.

Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas neslėpė nusivylimo Seimo balsavimu ir kvietė nepritarti visai jo sesijos darbų programai.

„Šiaudinėmis kojytėmis yra grįstas mūsų Seimas, jeigu negali principinių sprendimų priimti. Šiaudinė yra ir ta koalicija, jeigu neatlaiko tokio išbandymo“, – paraginęs balsuoti prieš visą sesijos darbų programą sakė V. Mitalas.

Tačiau jo argumentų parlamentarai neišgirdo. Už Seimo pavasario sesijos darbų programą, kurioje didžiausią dėmesį planuojama skirti saugumui, balsavo 89 Seimo nariai, prieš – 13, susilaikė 13 parlamentarų.

Kaip ELTA jau skelbė, Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį nutarė, kad Stambulo konvencija neprieštarauja Konstitucijai.

„Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo neprieštarauja Konstitucijai“, – KT išvadą ketvirtadienį pristatė KT pirmininkas Gintaras Goda.

Į KT su prašymu įvertinti Stambulo konvencijos atitiktį Konstitucijai praėjusiais metais, rugsėjį, kreipėsi Seimas.

KT, vertindamas Stambulo konvencijos nuostatas, pabrėžė, kad dokumentą ratifikavusios šalys įsipareigoja apsaugoti asmenį nuo smurto, nepaisant asmens lyties, asmeniui priskiriamų stereotipinių tam tikrai lyčiai visuomenės dalies nuomone būdingų vaidmenų, elgsenos, veiklos, bruožų, lytinės tapatybės.

Teismas byloje dėl Stambulo konvencijos atitikties Konstitucijai nurodė, kad minimu dokumentu nėra siekiama keisti konstitucinės šeimos sampratos.

Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo priimta 2011 m. Lietuvą šį dokumentą pasirašė 2013 m. birželį, tačiau iki šiol Seimas konvencijos nėra ratifikavęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.