Iš Seimo kanclerio pareigų atleistas M. Gelbūda tikina tikėjęsis tokio sprendimo: užsimena apie politinį spaudimą

Iš Seimo kanclerio pareigų atleistas Modestas Gelbūda pripažįsta tokio parlamentarų sprendimo ir tikėjęsis. Jis įsitikinęs, kad šio atleidimo priežastis – politikų bandymas išsaugoti įtaką Seimo kanceliarijai. Buvęs parlamento kanceliarijos vadovas taip pat užsimena apie parlamentarų jam darytą politinį spaudimą.

M. Gelbūda<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
M. Gelbūda<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
M.Gelbūda.<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
M.Gelbūda.<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Modestas Gelbūda.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Modestas Gelbūda.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Mar 21, 2024, 4:24 PM

„Tokio Seimo sprendimo aš tikėjausi. Aš žinojau, kad yra pakankamai didelis kiekis Seimo narių, kurie yra nusiteikę priešiškai ar kritiškai mano atžvilgiu. Ir, man atrodo, pagrindinis konfliktas yra ne asmeninis, bet tai yra mandato konfliktas“, – Eltai teigė M. Gelbūda.

„Tai yra ribų atskyrimas, kiek politikai ir kokiu būdu gali kontroliuoti, įtakoti ir primesti sprendimus Seimo kanceliarijai ir Seimo kancleriui“, – pridūrė jis.

Jis atkreipia dėmesį, kad anksčiau buvę kancleriai buvo paklusnūs Seimo valdybai, su kuria derindavo ir savo sprendimus.

„O mano problema ir iššūkis buvo tas, kad aš norėjau transformuoti santykius. Ir santykių transformavimas yra skausmingas procesas, nes politikai tai traktuoja, kad kažką iš jų atėmei. Jie tai priima kaip agresiją, kaip aroganciją, kaip priešiškumą“, – akcentavo iš pareigų atleistas Seimo kancleris.

M. Gelbūda užsimena ir apie jam daryto politinio spaudimo atvejus.

„Tokių pavyzdžių yra. Pavyzdžiui – aš formaliai skiriu pastabą darbuotojui ir man skambina politikai. Arba aš noriu šalių sutarimu atleisti padalinio vadovę arba vadovą ir man skambina politikai, sako – kancleri, tu atsitrauk. Nors tai yra man pavaldus kanceliarijos darbuotojas“, – akcentavo buvęs Seimo kancleris.

Seimas slaptu balsavimu ketvirtadienį nutarė iš pareigų atleisti parlamento kanclerį M. Gelbūdą. Kanclerio atleidimą palaikė 95 Seimo nariai, 13 balsavo prieš.

Kaip ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen, kad ieškant naujo kanclerio, jo pareigas laikinai eiti bus paskirtas kitas kanceliarijos tarnautojas.

ELTA primena, kad nepasitikėjimą M. Gelbūda išreiškė daugiau nei pusė Seimo narių – iniciatyvą pasirašė 75 ne tik opozicijai, bet ir valdantiesiems atstovaujantys parlamentarai.

Seimo kanceliarijos vadovui priekaištaujama dėl neefektyvaus darbo organizavimo, parlamentarai teigia, kad yra gavę nusiskundimų dėl atlyginimo diferencijavimo komitetų biurų darbuotojams.

M. Gelbūda buvo paskirtas Seimo kancleriu 2021 m. balandžio 27 d. Jo kandidatūrą Seimui pasiūlė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo statute įtvirtinta, kad parlamento kancleris yra Seimui bei jo valdybai atsakingas ir atskaitingas valstybės tarnautojas. Kanclerį įstatymų nustatyta tvarka 5 metams skiria ir iš pareigų atleidžia Seimas.

Sprendimas dėl Seimo pareigūno atleidimo dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų parlamentarų balsų dauguma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.