Pagalba nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims

Nukentėjusių asmenų konsultantė pataria asmenims, nukentėjusiems nuo bet kokios nusikalstamos veikos, į pagalbos tarnybą kreiptis nedelsiant – iš karto po įvykio. Nesikreipus pagalbos laiku pasekmės gali būti skaudžios.

Nukentėjusysis – tai fizinis asmuo, kuris tiesiogiai dėl nusikalstamos veikos patyrė fizinės, turtinės ir neturtinės žalos, taip pat fizinio asmens, kuris mirė dėl nusikalstamos veikos, šeimos nariai, artimieji, giminaičiai, kurie dėl to asmens mirties patyrė fizinės, turtinės ir neturtinės žalos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nukentėjusysis – tai fizinis asmuo, kuris tiesiogiai dėl nusikalstamos veikos patyrė fizinės, turtinės ir neturtinės žalos, taip pat fizinio asmens, kuris mirė dėl nusikalstamos veikos, šeimos nariai, artimieji, giminaičiai, kurie dėl to asmens mirties patyrė fizinės, turtinės ir neturtinės žalos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2024, 5:00 PM

Nukentėjusysis – tai fizinis asmuo, kuris tiesiogiai dėl nusikalstamos veikos patyrė fizinės, turtinės ir neturtinės žalos, taip pat fizinio asmens, kuris mirė dėl nusikalstamos veikos, šeimos nariai, artimieji, giminaičiai, kurie dėl to asmens mirties patyrė fizinės, turtinės ir neturtinės žalos.

Pagalbos tarnybos nukentėjusiems nuo nusikalstamos veikos vadovė ir konsultantė Rasa Gražulienė, turinti jau kelerių metų darbo patirtį šioje srityje, pabrėžia: „Žmonėms, kurie nesikreipia laiku, gali pablogėti fizinė ir psichinė sveikata – atsiranda potrauminio sindromo simptomai: sunku užmigti, kankina nerimas, baimė, nepasitikėjimas savimi ir visais aplinkui, gali išsivystyti ir psichikos ligos.

Kai pagalbos žmogus kreipiasi vėlai, jam neužtenka tik informacijos ar konsultacijos suteikimo, dažnu atveju nepakanka ir teisinės ar psichologinės pagalbos – reikalinga psichoterapija, medikamentinis ar kitoks ilgai besitęsiantis gydymas.“

Padeda specialistai

Konsultantės R.Gražulienės teigimu, pagalbos tarnyboje mažojoje bendrijoje (MB) „Ištrūk iš spąstų“ nukentėję asmenys gali gauti akredituotą konfidencialią ir nemokamą pagalbą – informaciją, konsultacijas ir paslaugas, atsižvelgiant į individualius nukentėjusiųjų poreikius, dėl padarytos nusikalstamos veikos atsiradusius poreikius ir nusikalstamos veikos pobūdį.

Pagalbą tarnyboje teikia aukštąjį išsilavinimą, reikiamų įgūdžių ir patirties turintys specialistai – teisininkas, socialinis darbuotojas, psichologas.

Pagalbos tarnyboje teikiama ne tik informacija apie nukentėjusių asmenų teises ir jas užtikrinti padedančias institucijas, įstaigas bei organizacijas, pavyzdžiui, socialines ir sveikatos priežiūros įstaigų teikiamas paslaugas.

Teisininkas suteikia galimybę baudžiamojo proceso metu pateikti kompetentingai institucijai skundą dėl nusikalstamos veikos, nuo kurios jis nukentėjo, informuoja apie baudžiamajame procese kompetentingas institucijas ir jų teikiamą pagalbą.

Psichologas teikia emocinę ir (ar) psichologinę pagalbą. Esant poreikiui pagalbos tarnyba organizuoja nukentėjusių asmenų, kuriems reikia saugios vietos, laikiną apgyvendinimą. Nukentėjusio asmens prašymu organizuojamas palydėjimas į kitas įstaigas ir organizacijas.

Dažniausiai kreipiasi patys

„Dažniausiai į pagalbos tarnybą kreipiasi pats nukentėjęs asmuo, taip pat ieškoti pagalbos gali nukreipti ir pirmojo kontakto institucija, į kurią nuo nusikalstamos veikos nukentėjęs asmuo ar jo atstovas pagal įstatymą kreipiasi pirmiausia: ikiteisminio tyrimo įstaiga, prokuratūra (prokuroras) ar teismas, Bendrasis pagalbos centras, savivaldybės administracija, socialinių paslaugų įstaiga, bet kuri švietimo ar sveikatos priežiūros įstaiga, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Į pagalbos tarnybą asmuo gali kreiptis neatsižvelgiant į tai, ar nukentėjęs asmuo ar jo teisėtas atstovas pateikė policijai, teismui ar kitai kompetentingai valstybės ar savivaldybės institucijai skundą, pareiškimą ar pranešimą dėl nusikalstamos veikos“, – pažymi R.Gražulienė.

Pagalbos tarnyba „Ištrūk iš spąstų“ įgyvendina nuo 2021 m. sausio 14 d. Lietuvos Respublikos Seime priimto Lietuvos Respublikos pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims įstatymo nuostatas.

Įstatymo paskirtis – užtikrinti, kad fiziniai asmenys, nukentėję nuo nusikalstamos veikos, padarytos Europos Sąjungos teritorijoje, prieš baudžiamąjį procesą, jo metu, prireikus – po jo ir visais atvejais, kai baudžiamasis procesas nepradedamas, arba nukentėję nuo nusikalstamos veikos, padarytos ne Europos Sąjungos teritorijoje, kai baudžiamasis procesas vyksta Lietuvos Respublikos teritorijoje, būdami Lietuvos Respublikos teritorijoje gautų pagalbą (informaciją, konsultacijas ir (ar) paslaugas) atsižvelgiant į individualius jų poreikius, dėl įvykdytos nusikalstamos veikos atsiradusius poreikius ir nusikalstamos veikos pobūdį.

Įstatymu numatytą pagalbą gali teikti įstaigos, gavusios pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims akreditavimą, kurio tikslas – užtikrinti kokybiškos, prieinamos ir efektyvios pagalbos nuo bet kokios nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims teikimą atsižvelgiant į jų individualius poreikius ir asmenines savybes.

Įstaigų teikiamą pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims akredituojanti institucija – Socialinių paslaugų priežiūros departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Konsultuoja ir nuotoliniu būdu

Akredituota tarnybos „Ištrūk iš spąstų“ pagalba nukentėjusiems nuo nusikalstamų veikų teikiama ne tik kontaktiniu būdu Alytuje esančiose patalpose, bet ir nuotoliniu būdu, konsultuojant telefonu, elektroniniu paštu, kitomis ryšių priemonėmis, kurias pasirenka nukentėjęs asmuo ir pagalbos tarnyba, todėl pagalba yra prieinama esantiems visoje Lietuvoje, taip pat ir užsienyje, jeigu nusikaltimas padarytas Lietuvoje.

Jeigu nukentėjote nuo nusikaltimo, t.y. patyrėte fizinę, turtinę ir neturtinę (moralinę) žalą, galite kreiptis į pagalbos tarnybą MB „Ištrūk iš spąstų“ tel. +370 670 01 812 arba el. paštu pagalbostarnybaistruk@gmail.com. Daugiau informacijos rasite internetiniame pagalbos tarnybos puslapyje pagalbanukentejusiems.lt.

Straipsnis parengtas pagalbos tarnybos MB „Ištrūk iš spąstų“ užsakymu, apmokėtas valstybės biudžeto lėšomis, skirtomis pagalbos tarnybai akredituotai pagalbai nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims teikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.