Dėl neatsakytų klausimų griežtai pasisakiusi I. Šimonytė: norėsiu susipažinti su įslaptinta Seimo komisijos medžiaga

Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina dar ketinanti susipažinti su įslaptinta Seimo laikinosios komisijos, nagrinėjusios pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją, informacijos dalimi, ir neatskleidžia, ar turi informacijos apie tyrimo išvadose minimų institucijų vadovų galimus ryšius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais.

Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2024-03-28 12:23

Pirmadienį VSD pranešėjo T.Gailiaus istoriją nagrinėjusi Seimo komisija patvirtino parlamentinio tyrimo išvadą. Po kelis mėnesius trukusių analizių ir keliolikos pareigūnų liudijimų konstatuota, jog VSD vadovas Darius Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui Gitanui Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką.

Seimo tyrėjai daro išvadą, kad VSD direktorių medžiaga apie kandidato aplinką pasiekė per patį G.Nausėdą arba jo pavedimu veikusį asmenį. Taip pat nurodoma, kad departamente surinkta informacija galėjo būti atskleista ir pačiam G.Nausėdai.

Taip pat išsiaiškinta, kad G.Nausėda bei jo rinkiminio štabo nariai 2018–2019 m. palaikė ryšius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais, su jais susitikinėdavo, o tapęs šalies vadovu šiuos asmenis kviesdavo į Prezidentūroje vykusius renginius.

Pažymima, kad komisijai liudiję aukštas pareigas Prezidentūros kanceliarijoje einantys G.Nausėdos komandos nariai šią informaciją nuslėpė. Dėl to parlamentinė komisija ketina kreiptis į prokuratūrą.

Tyrimo komisija įvertino ir pažeidimus dėl pranešėjo T.Gailiaus atskleistos tapatybės – konstatuojama, jog už tai yra tiesiogiai atsakingas VSD direktorius D.Jauniškis.

Parlamentinis tyrimas meta šešėlį ir ant STT vadovo Lino Pernavo, kuris, kaip teigiama išvadose, piktnaudžiavo savo pareigomis, atsisakydamas pateikti komisijai kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktą informaciją bei klaidindamas komisijos narius.

„Kai Seimas baigs svarstymą, aš gal dar bandysiu susipažinti su ta informacija, kuri yra dabar viešai neprieinama, nes norėčiau ją taip pat pamatyti, tada apsispręsiu“, – taip paklausta, ar palaikys Seimo laikinosios komisijos išvadas, atsakė I.Šimonytė.

Paklausta, ar turi informacijos apie galimus tyrimo išvadose minimų institucijų vadovų ryšius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais, ministrė pirmininkė konkrečiai neatsakė.

„Jeigu aš ir turiu informaciją, kuri yra nevieša, aš ja negaliu dalintis“, – nukirto Vyriausybės vadovė.

„Ar jūs pažįstate nors vieną vadovą, kuris yra atskaitingas Vyriausybei? Ar jūs pažįstate nors vieną vadovą iš tų, apie kuriuos čia kalbama tyrime, kuris yra atskaitingas Vyriausybei? Visi šitie vadovai yra atskaitingi Seimui“, – pasiteiravus, ar nederėtų atleisti tokių asmenų, atsakė I.Šimonytė.

„Aš tokios informacijos patvirtinti negaliu“, – dar kartą paklausta, ar turi informacijos, kad yra tokių vadovų, griežtai atsakė premjerė.

Pastebėjus, kad komisijos išvados meta šešėlį net keturioms itin svarbioms institucijoms – Prezidentūrai, VSD, STT ir Generalinei prokuratūrai – ir taip menkina jų darbą, ministrė pirmininkė akcentavo, jog labiausiai institucijų darbą menkina jų vadovų neatsakyti klausimai.

„Man atrodo niekas taip nemenkina institucijų darbo, kaip neatsakyti klausimai. Yra visada paprasčiausia atsakyti į klausimus“, – paragino I.Šimonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.