„Jedinstvo“ lyderis V. Ivanovas nenori į tėvynę Rusiją: „Nebandykit iš manęs daryti idioto“

Buvęs prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderis Valerijus Ivanovas piktinasi teismo sprendimu neleisti jam apskųsti sprendimo išsiųsti jį iš Lietuvos. Jis taip pat nepatenkintas ir pačiu Migracijos departamento sprendimu panaikinti jam nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje ir teigia, kad ieškos galimybių likti Lietuvoje.

Valerijus Ivanovas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Valerijus Ivanovas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Erika<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Erika<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
V.Ivanovas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
V.Ivanovas.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Valerijus Ivanovas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Valerijus Ivanovas.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ingrida Steniulienė

Apr 3, 2024, 3:54 PM

„Aš kaunietis, aš čia gimiau, aš čia kalbu su jumis tautine kalba. Už ką mane grūsti? Ką aš pasakiau tokio? Pasakykit. Ką aš padariau? Sumušiau? Bombą padėjau prie Prezidentūros ar prie Landsbergio atstovybės? Ne, aš šituo neužsiimu, pas mane kultūrinis gyvenimas, aš istorikas, filosofas, man yra ką veikti, o jūs užsiimkit savo politika, bet nepirškit mane į šitą reikalą ir nebandykit iš manęs daryti idioto“, – Vilniaus apygardos teisme trečiadienį žurnalistams kalbėjo Rusijos pilietis V. Ivanovas. ELTA primena, kad buvęs prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderis V. Ivanovas praleido terminą apskųsti Migracijos departamento sprendimą išsiųsti jį iš Lietuvos, o jį praleidęs atnaujinti apskundimo termino neprašė, todėl teisme jo išsiuntimo klausimas nebus keliamas. Asmuo bus išsiųstas iš Lietuvos.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas praėjusią savaitę paskelbė, kad 77 metų V. Ivanovas nenurodė svarbių priežasčių, sutrukdžiusių įstatyme nustatytais terminais įgyvendinti teisę į teisminę gynybą, dėl to sudarančių pagrindą šį terminą atnaujinti. Regionų administracinio teismo Kauno rūmuose sausio 24 dieną buvo gautas pareiškėjo skundas, kuriame jis prašė panaikinti Migracijos departamento pernai lapkričio 7 dieną priimtą sprendimą, kuriuo jam panaikintas leidimas nuolat gyventi Lietuvoje.

Migracijos departamentas sprendimą išsiųsti V. Ivanovą iš Lietuvos priėmė dar pernai, išanalizavęs viešai prieinamą informaciją bei gavęs papildomos informacijos iš atsakingų šalies institucijų – Valstybės saugumo departamento, Policijos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos.

V. Ivanovas dabar teisiamas baudžiamojoje byloje kartu su likviduoto „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ veikloje dalyvavusiais Erika Švenčioniene ir Kazimieru Juraičiu. Šioje byloje buvęs prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderis V. Ivanovas kaltinamas dėl 1991 m. SSRS agresijos prieš Lietuvą fakto neigimo. Anot teisėsaugos, jam kaltinimai pateikti, atsižvelgiant į jo išsakytas mintis apie Sausio 13-osios įvykius vienoje laidoje.

Šios baudžiamosios bylos nagrinėjimas jau įpusėjo – teismas trečiadienį skelbė baudžiamosios bylos medžiagą. Nuo šios bylos baigties ir priklausys, kada Rusijos pilietis bus išsiųstas iš Lietuvos – šioje baudžiamojoje byloje kaltinamajam V. Ivanovui yra paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, tai reiškia, kad kaltinamasis visą bylos nagrinėjimo laiką turi būti Lietuvoje. Rusijos pilietis bus išsiųstas, kai įsiteisės nuosprendis baudžiamojoje byloje. Kada tai įvyks, nežinoma, nes bylą kol kas nagrinėja pirmos instancijos teismas, jo verdiktą šalys dar galės apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui ir tik po šio teismo verdikto nuosprendis įsiteisės. Tuo metu V. Ivanovas mano, kad teismo sprendimas dėl jo išsiuntimo iš Lietuvos nėra pilnai įsiteisėjęs ir jis su advokatu dar svarstys, ką daryti toliau.

„Būtinai reikės vėl kreiptis, man tokie monai, tokie prijomčikai (metodai, priemonės – ELTA), rusiškai sakant, nepraeina. Aš esu per daug išmokytas žmogus, kad nematyti aferą, kurią daro migracijos valdyba ir departamentas. Man nori kažką įpiršti, aš noriu žinoti, aš žmogus, aš turiu teisę žinoti, ką prasižengiau. Bauskit mane ir sakykit, tada aš sutiksiu, ar ne“, – piktinosi Rusijos pilietis.

V. Ivanovas pasakojo, kad sausio 13 dieną pas jį atvykęs pašto darbuotojas jam įteikė Migracijos departamento dokumentus. Jis mano, kad tik nuo šios datos gali būti skaičiuojamas terminas, kada jis gali apskųsti sprendimą.

„Visų pirma, ne išvažiuoti, o deportuoti nori – mes turim laikytis formuluotės teisingos. Antras dalykas, aš nesutinku su motyvacija, kuria man buvo atsakyta neigiamai, visų pirma, mes prašėme skunde, kad būtų atstatytas tikras laikas, kada aš gavau šį pranešimą, kad mane palaisvino nuo leidimo gyventi“, – žurnalistams Vilniaus apygardos teisme trečiadienį sakė V. Ivanovas.

„Aš turiu gyventi čia, aš kaunietis grynas“, – kalbėjo jis.

V. Ivanovas mano, kad nėra nustatyta nė vieno fakto, patvirtinančio, kad jis kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Aš kol kas nesiruošiu bėgti iš Lietuvos, iš mano Tėvynės, iš mano Kauno, kur mano tėvai guli kapuose, aš čia gimiau. Kodėl aš turiu išvažiuoti? Čia mano šeima, čia mano visi giminaičiai“, – tikino Rusijos pilietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.