VSD neįžvelgė prezidento kaltės dėl paviešintų diplomatų pavardžių: M. Maldeikis – tai pakeis ambasadorių skyrimo principus

Valstybės saugumo departamentas (VSD) nerado pagrindo konstatuoti, kad prezidentas Gitanas Nausėda pažeidė įstatymą viešai įvardinęs pretendentų į Lietuvos ambasadorius Lenkijoje pavardes. Kaip teigia VSD, Užsienio reikalų ministerijai (URM) balandžio pradžioje konstatavus, kad viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija buvo nutekinta ne iš ministerijos ar jos darbuotojų gretų, nuspręsta tolimesnių veiksmų netęsti.

Gitanas Nausėda ir Matas Maldeikis.<br>lrytas.lt koliažas.
Gitanas Nausėda ir Matas Maldeikis.<br>lrytas.lt koliažas.
Matas Maldeikis. <br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Matas Maldeikis. <br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Benas Brunalas

Apr 6, 2024, 11:05 AM

„Informuojame, kad VSD yra gavęs iš URM informaciją apie atlikto tyrimo rezultatus ir apie juos informavo Seimo narį Matą Maldeikį. Atsižvelgiant į tai, kad įslaptintos informacijos apsaugos reikalavimų pažeidimų tyrimo metu nenustatyta, VSD tolimesni veiksmai nebus atliekami. Į Prezidentūrą nebus kreipiamasi nesant tam pagrindo“, – Eltai atsiųstame komentare tvirtina VSD.

Visgi į šią instituciją dar praėjusių metų pabaigoje pasikreipęs parlamentaras M. Maldeikis teiravosi ne dėl URM, bet būtent dėl prezidento pasisakymų naujienų portalui tv3.lt. O juose šalies vadovas užsiminė, kad konkursuose į diplomatinės atstovybės vadovus Lenkijoje dalyvavo Petras Zapolskas ir Kęstutis Kudzmanas. Netrukus po to Kovo 11-osios Akto signataras Albinas Januška suabejojo, ar šalies vadovas galimai neatskleidė tarnybos paslapties.

M. Maldeikis įsitikinęs, kad skiriant ambasadorius sukurtas precedentas: nebeliks diskretiškumo

Atsakymo į užklausą sulaukęs M. Maldeikis savo ruožtu tvirtina, kad VSD verdiktas veikiausiai sukurs precedentą ateičiai. Konservatorių frakcijai priklausantis politikas neatmeta, kad su šiuo departamento sprendimu baigėsi ir ambasadorių paskyrimo diskretiškumas.

Ateityje, pažymi, M. Maldeikis, gali nutikti taip, kad ambasadorių paskyrimai bus svarstomi viešai.

„Tokia šios istorijos pamoka“, – Eltai tvirtino M. Maldeikis.

„Konstatuota, kad normalu, jog jis įgarsino pavardes. Tad tie, kurie ateityje įgarsins pavardes – tai bus normalus jų sprendimas“, – sakė politikas.

„Viskas yra gerai, sprendimą gerbiu, tačiau tai kuria precedentą kitiems atvejams ir su tuo reikės taikstytis, nes sprendimai priimami ne vienai personai“, – apibendrino konservatorius.

ELTA primena, kad praėjusių metų pabaigoje į viešąją erdvę iškilus trintims tarp Prezidentūros ir URM dėl ambasadoriaus Lenkijoje skyrimo, spaudoje pasirodė informacija apie galimas kandidatūras į šį postą – įvardintos diplomatų Giedriaus Puodžiūno bei Laimono Tallat-Kelpšos pavardės. Vėliau šalies vadovas Gitanas Nausėda nurodė dar porą diplomatų, kurie, pasak jo, dalyvavo atrankoje į diplomatinės atstovybės vadovus Varšuvoje – tai, anot G. Nausėdos, diplomatai Petras Zapolskas ir Kęstutis Kudzmanas.

Dėl šio prezidento sprendimo konservatorius Matas Maldeikis kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD) ir Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją (PAKK), prašant įvertinti, ar šalies vadovas neatskleidė tarnybinės paslapties. Reaguojant į šį kreipimąsi, VSD pavedė URM atlikti vidinį patikrinimą.

Savo ruožtu URM kovo pabaigoje baigė tyrimą dėl paviešintų ambasadorių pavardžių. Pranešama, jog tyrimo metu nebuvo nustatyta, kad viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija buvo nutekinta iš ministerijos ar jos darbuotojų gretų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.